IFOY AWARD 2023: Zes bedrijven bekroond voor innovaties

Tijdens de IFOY Award Night 2023 in Dortmund hebben zes bedrijven een van de felbegeerde intralogistieke awards ontvangen. Agilox, Crown, DS Automation, Hunic en Still ontvangen elk één van de awards, terwijl Jungheinrich in twee categorieën als winnaar uit de bus komt.

In 2023 waren 21 bedrijven met 23 producten en oplossingen finalist in de elfde ronde van de award – meer dan ooit tevoren. “De jury heeft een van haar moeilijkste beslissingen genomen. Al tijdens de IFOY Test Days was het opmerkelijke niveau van de finalisten dit jaar duidelijk. Sommigen van hen zijn hun concurrenten op de markt ver vooruit als het gaat om innovatie en klantvoordelen. Hun producten en oplossingen zullen de toekomstige benchmark zijn voor moderne distributiecentra”, zegt Anita Würmser, voorzitter van de IFOY jury.

AGV/AMR

De IFOY Award in de categorie Automated Guided Vehicle (AGV/AMR) ging naar Agilox met de Agilox ODM. De omnidirectionele dolly mover is een slimme logistieke robot voor kleine ladingdragers. Dankzij de X-Swarm Technology vindt de dolly-oplossing autonoom de snelste route door productie- of logistieke omgevingen. De jury was onder andere zeer positief over de autonome functies voor het vermijden van obstakels op de route.

Warehouse Truck highlifter

Crown was de winnaar in de categorie Warehouse Truck highlifter, met de SP 1500 orderverzameltruck. De truck scoort goed op het gebied van prestaties, efficiëntie en ergonomie. De IFOY Innovation Check benadrukt de “unieke ergonomie met talloze configuratiemogelijkheden, ontwikkeld op basis van onderzoek bij klanten.” Er wordt ook gewezen op “het gebruik in verschillende gangbreedtes, een unieke individueel instelbare bediening en het uitstekende gezichtsveld”.

Intralogsitics Software

In de categorie Intralogistics Software nam DS Automation de prijs mee naar huis voor zijn ARCOS voertuigsoftware. De IT maakt het voor het eerst mogelijk om AGV’s en AMR’s in verschillende zones te laten rijden, waarbij zowel vaste rijstrookgeleiding, geleiding met flexibele vermijding als vrije navigatie mogelijk zijn met één flexibel systeem (plannable autonomy). Volgens de jury biedt de fabrikant in combinatie met coöperatieve navigatie, waardoor de robots gecoördineerde uitwijkmanoeuvres kunnen uitvoeren, een zeer efficiënte oplossing die ook voertuigen van andere fabrikanten kan integreren via de VDA 5050 interface.

Special of the Year

Jungheinrich won twee prijzen, waarvan één in de categorie Special of the Year, met de addedVIEW vorkcamera. De volledig digitale camera met barcodescanner reduceert fouten bij het in- en uitslaan. Het systeem voorkomt foutief geregistreerde goederen of opslaglocaties in het Warehouse Management System (WMS) en daarmee ongeplande zoektijden, retourzendingen of verlies van goederen. De camera leest barcodes direct op de opslaglocatie, vergelijkt ze met de specificaties van het WMS en markeert correcte en incorrecte compartimenten in kleur terwijl het voertuig passeert. Bevestiging gebeurt aan het stuur. Hoewel de afzonderlijke technologieën op zichzelf niet nieuw zijn, “moet de combinatie in deze voorbeeldige implementatie als zeer innovatief worden beschouwd”, aldus het juryoordeel.

Intralogistics Robot

Jungheinrich won ook in de categorie Intralogistics Robot en nam een trofee mee naar huis voor de PowerCube. In dit geautomatiseerde compacte opslag- en orderverzamelsysteem zijn de bakken van onderaf toegankelijk. Hierdoor is het onderhoud eenvoudiger en kan het systeem onder verschillende plafondhoogtes worden ingezet.

De jury benadrukte verschillende innovaties, waaronder het laadgewicht van de bakken van 50 kilogram en een snellaadfunctie om de robots 24 uur per dag te laten werken zonder uitvaltijd.

Warehouse Truck lowlifter

STILL won een Award voor de EXH 16 in de categorie Warehouse Truck lowlifter. De truck behoort tot de EXH 14-20 Plus serie pallettrucks. Het speciale ontwerp van de disselkop maakt intuïtieve bediening voor elke bestuurder mogelijk. Verschillende innovaties, die op zichzelf klein zijn, zorgen samen voor grote vooruitgang. De compacte truck is zeer krachtig, snel en stil. Dankzij de Li-Ion-technologie is hij ook gemakkelijk tussendoor op te laden.

Start-up of the Year

In totaal streden dit jaar vijf startende bedrijven om een award in de categorie Start-up of the Year. In de close race overtuigde Hunic de jury uiteindelijk met de SoftExo Lift. Het passieve exoskelet is een bijzonder lichtgewicht maar effectief hulpmiddel voor tillen en dragen. Werknemers worden tot 21 procent ondersteund bij het tillen en dragen van lasten. Het lichaam wordt tot 50 procent ontlast. Bovendien wordt de gebruiker gewezen op verkeerde bewegingen. Volgens de juryleden ligt de grote innovatieve sprong in het ontwerp van het exoskelet van uitsluitend elastische materialen.

De IFOY Award wordt uitgereikt aan de meest innovatieve intralogistieke producten en oplossingen van het jaar. De basis van de beslissing is een audit in drie fasen – bestaande uit het IFOY-testprotocol met ongeveer 80 criteria, een wetenschappelijke IFOY Innovation Check en een jurytest. Doorslaggevend is dat de genomineerden niet met elkaar worden vergeleken, maar met concurrerende apparaten op de markt.

Tags:

Agilox, Crown, DS Automation, Hunic, IFOY, IFOY Award, IFOY Award 2023, IFOY Awards, Intralogistiek, Jungheinrich, Still

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.