Marktlancering Linde lithium-ion 2- en 3-tons vorkheftrucks

Eind 2017 breidt Linde haar portfolio met lithium-ion heftrucks uit. De verkoop van de eerste elektrische trucks met 90 Volt Li-ion accu’s is net begonnen. Deze modellen, met een lastcapaciteit van 2, 2.5 en 3 ton, zijn uitgerust met lage onderhouds-, lange levensduur en energiebesparende accu’s en bieden krachtige rij- en hefprestaties. Ook de innovatieve Roadster is vanaf nu te koop met lithium-ion accu.

In vervolg op de lancering van de kleinere ‘broertjes’ met een lastcapaciteit tussen de 1.4 en 1.8 ton, eind 2016, heeft Linde met haar E20 tot E30 elektrische heftrucks een ander groot segment geopend voor de lithium-ion technologie. Stefan Prokosch, Hoofd Product Management Counterbalance Trucks bij Linde MH, is er zeker van dat de vele voordelen die lithium-ion technologie biedt terug te zien zijn in de verkoopcijfers. “We ontvangen zeer consistent positieve feedback van klanten die de kleinere serie trucks met lithium-ion technologie gebruiken”, zegt Prokosch. “De technologie is betrouwbaar, energie-efficiënt en makkelijk in gebruik.” Dit komt door de constante spanning, tot 30 procent hogere energieopbrengst, grotere beschikbaarheid van de vloot doordat het tussentijds laden op ieder gewenst moment mogelijk is en de lange levensduur. Bovendien is het met lithium-ion niet meer nodig de accu te wisselen of onderhoudsmaatregelen te nemen.

8 jaar garantie

Linde biedt een zeer ruime garantietermijn van 8 jaar op de lithium-ion accu’s, wat een hoge investeringsveiligheid aan de klant biedt. Wordt in de eerste 3 jaar aanspraak gemaakt op de garantie, dan wordt de accu gratis gerepareerd of vervangen. Daarna wordt er gekeken naar de leeftijd van de accu en het aantal draaiuren. De oplader wordt geleverd met een garantie van 12 maanden of 6.000 oplaaduren. Om er zeker van te zijn dat de truck genoeg energie krijgt, heeft Linde de nadruk gelegd op de bouw van de lithium-cellen. Deze leveren een bijna constant voltage van 90 Volt. Dit reduceert de thermische belasting van de heftruck, zelfs onder zware prestaties, en genereert een hoger efficiënt energieverbruik.
Er zijn twee accu’s beschikbaar. De kleinere heeft een capaciteit van 24,1 kWh, de grotere batterij 60,3 kWh. De drie laders (9 kW, 17 kW en 30 kW) kunnen op beide batterijen aangesloten worden. Voor iedere combinatie is iets te zeggen. Wanneer er vaak geladen kan worden, kan het efficiënt zijn een kleine batterij met de grote lader te combineren. Maar als de truck veel non-stop moet kunnen werken, is het interessanter om de grote accu aan te schaffen, aldus de producent.

Veilig werken

Linde heeft ook veel aandacht besteed aan een veilige inzet. Bij traditionele loodzuur batterijen komen ongelukken nog veelvuldig voor tijdens het onderhoud. De batterij lekt of wordt verkeerd teruggeplaatst, waardoor de heftruck niet naar behoren functioneert. De lithium-ion accu’s zijn onderhoudsvrij. Tegelijkertijd regelt het Linde veiligheidsconcept storingen als gevolg van overdruk, oververhitting en over- of diepe ontlading. Net als een ‘veiligheidsradar’ controleert het batterijbeheersysteem alle relevante parameters en zet de truck in een gecontroleerde toestand in geval van een technisch defect. Het batterijcompartiment, gemaakt van massief staal, beschermt de batterijcellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Tijdens een crashtest liet Linde zien wat een kracht het batterijcompartiment aan kan. Een 8-tons heftruck met last reed hier met volle snelheid in op de zijkant van een 3-ton lithium-ion heftruck. De vorken kwamen niet door het batterijcompartiment heen.
Een belangrijk voordeel van de Linde oplossing is bovendien de CE marking. Linde geeft deze af op de gehele truck, inclusief de accu.

Tags:

Accu, Accu's, Energie, Intralogistiek, Li-ion, Linde, Linde E20, Linde E25, Linde E30, Linde Material Handling, Lithium ion

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.