Tarkett schrijft logistiek succesverhaal met Groenewout

Tarkett schrijft logistiek succesverhaal met Groenewout

Tarkett, internationaal marktleider in innovatieve vloeroplossingen, nam in 2020 intrek in een nieuw, grotendeels geautomatiseerd distributiecentrum in Waalwijk. Voor onder andere de bouw, het logistieke concept en de inrichting van het dc rekende Tarkett op de expertise en ervaring van Groenewout. “Een schot in de roos”, concludeert projectmanager Lodewijk van der Zanden. “Zonder hen hadden we dit nooit kunnen realiseren.”

Het nieuwe distributiecentrum op bedrijvenpark Prologis Park Waalwijk telt 26.000 m2. Iets meer dan de helft hiervan wordt gehuurd door Tarkett.

Met zo’n 12.500 medewerkers en 36 productielocaties verkoopt Tarkett elke dag 1,3 miljoen vierkante meter aan vloeren voor onder andere ziekenhuizen, scholen, woningen, hotels, kantoren en winkels wereldwijd. Sinds 2015 beschikt de onderneming, na de overname van Desso, ook over een productielocatie in Nederland. In Waalwijk worden vloertegels geproduceerd, die in het nieuwe dc gemechaniseerd worden opgeslagen en klaargemaakt voor verzending naar de klant.

Veiligheid hoogste prioriteit

Aan de keuze voor nieuwbouw lagen meerdere redenen ten grondslag, weet Lodewijk van der Zanden, purchasing manager EMEA. Lodewijk was tevens projectmanager voor de realisatie en inrichting van het nieuwe onderkomen bij Tarkett: “De belangrijkste is de veiligheid; van onze medewerkers en van het proces. Als gevolg van de aanhoudende groei was het oude magazijn al een tijd te krap. Dat leidde tot onoverzichtelijke en dus onveilige situaties.”

Het te krappe jasje resulteerde daarnaast in efficiencyverlies. Als gevolg van het ruimtegebrek was Tarkett genoodzaakt om delen van de voorraad op andere locaties op te slaan. “Op een gegeven moment moesten we zelfs externe opslagruimte huren. Met onnodige handling en extra transportkilometers tot gevolg”, vervolgt Van der Zanden. “Bovendien kwam daardoor leverbetrouwbaarheid en de service naar onze klant in gevaar. Ruimte genoeg dus voor verbetering.”

Juiste partner

Vrij snel was duidelijk dat met behulp van (semi) automatisering een groot deel van de wensen en eisen kon worden afgevinkt. Zeker ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt, die het lastig maakt om goed personeel te vinden en te binden. Vooral in een logistieke hotspot als die in Waalwijk.

Binnen de eigen organisatie beschikte Tarkett echter niet over de juiste kennis om zo’n automatiseringsproject tot een succes te brengen. “We zijn daarom op zoek gegaan naar de juiste partner”, vertelt Van der Zanden. Die partner moest aan een aantal criteria voldoen. De projectmanager licht toe: “Uiteraard zochten we een gerenommeerde partner, met bewezen kennis en ervaring in de realisatie van soortgelijke projecten. Omdat het voor ons het eerste automatiseringstraject is, zochten we bovendien een partner waarmee we in onze eigen taal konden communiceren.”

Greenfield

Het nieuwe distributiecentrum op bedrijvenpark Prologis Park Waalwijk telt 26.000 m2. Iets meer dan de helft hiervan wordt gehuurd door Tarkett.

De situatie werd voorgelegd aan een shortlist van drie adviesbureaus. Van der Zanden: “In feite kregen zij carte blanche. Ze konden uitgaan van een greenfield situatie, waarbij we hebben gevraagd om op high level data-analyses te maken, verschillende scenario’s uit te werken en een plan van aanpak op te stellen. Ook de locatiekeuze was op dat moment nog open.” Na onder meer verschillende referentiebezoeken viel de keuze op Groenewout. “Er was meteen een klik en hun pragmatische aanpak en de uitgewerkte scenario’s spraken ons het meest aan”, licht Van der Zanden toe.

Duurzaam dc

Op verzoek van Tarkett heeft Groenewout eerst een locatiestudie gedaan en een haalbaarheidsstudie gemaakt voor het logistiek ontwerp van het nieuwe dc. In totaal zijn er vijf scenario’s uitgewerkt, waarvan uiteindelijk een semi-geautomatiseerd smalle gangenmagazijn in Waalwijk als meest geschikte oplossing uit de bus kwam.

Het nieuwe dc is gerealiseerd door Prologis, dat tijdens de bouw extra aandacht besteedde aan duurzaamheid. Het totale pand, 26.000 m2 groot, heeft het BREEAM ‘very good’ duurzaamheidscertificaat en is WELL Building gecertificeerd. Die aandacht past perfect bij de duurzaamheidsvisie van de Tarkett Groep, weet de projectmanager. “We hebben een eco-innovatiestrategie geïmplementeerd, gebaseerd op Cradle to Cradle principes, en stimuleren de circulaire economie. Onder andere door de afvalkringloop te sluiten en natuurlijke hulpbronnen te behouden.” Van de 26.000 m2 die het dc op bedrijvenpark Prologis Park Waalwijk telt, wordt meer dan de helft (14.000 m2) gehuurd door Tarkett.

De locatie, op een steenworp afstand van Tarketts productiefaciliteit, biedt eveneens duurzaamheidsvoordelen. De te overbruggen afstand tussen de productie en het dc is bijvoorbeeld minimaal, zodat het aantal transportkilometers beperkt blijft. “We kunnen zelf shuttelen. En dankzij de bestelde, elektrische trekker kan dat straks op duurzame wijze”, geeft Van der Zanden aan. Ook kon een groot deel van het personeel behouden blijven door opnieuw te kiezen voor Waalwijk. Op gebouwgebied heeft Groenewout het Programma van Eisen opgesteld, de huurtender begeleid en de planning en de kwaliteit gemonitord tot aan het moment van overdracht.

Automatisering biedt voordelen

Dankzij de automatisering is Tarkett verzekerd van een veilige, betrouwbare en efficiënte logistieke operatie.

Vervolgens heeft Groenewout op basis van de data-analyse een Programma van Eisen opgesteld voor de logistieke oplossing, de realisatie van het logistieke ontwerp begeleid en support geboden bij het WMS-traject. Voor dat logistieke ontwerp is dus gekozen voor een semiautomatisch smalle gangenmagazijn, geleverd en geïmplementeerd door STILL.

Geautomatiseerde serietrucks verzorgen volcontinu de inslag, opslag en uitslag van pallets. Doordat het proces nu grotendeels geautomatiseerd verloopt, is de veiligheid aanzienlijk verhoogd. Er zijn minder manuele transportbewegingen op de vloer en er is een duidelijke, fysieke scheiding van rijwegen en looppaden. Daarmee is het overzicht terug.

Bovendien is de betrouwbaarheid gestegen als gevolg van de automatisering. “Er zijn minder manco’s en processen verlopen efficiënter. En dat is essentieel om leidend te blijven in een competitieve markt”, vult Van der Zanden aan.

Rolmodel

De projectmanager kijkt dan ook tevreden terug op de samenwerking met Groenewout: “Zij hebben het project perfect aangepakt en georganiseerd; met onder andere terugkerende meetings, altijd alle deuren openhouden en open staan voor nieuwe of veranderende ideeën. Zonder hen hadden we dit nooit kunnen realiseren. Ook beschikt Groenewout over een multidisciplinair team met objectieve, gedreven en behulpzame consultants. Stuk voor stuk hebben ze een hele brede kennis en volop ervaring. We hebben twee jaar lang nauw samengewerkt en dat verliep altijd in een uitstekende sfeer. Het contact was steeds eerlijk, oprecht, plezierig en toch professioneel; naar elkaar én naar andere partijen in het project.”

Uiteraard vraagt een groot project als dat bij Tarkett om flexibiliteit; soms lopen dingen eenmaal anders dan gepland. “Maar ook die zaken zijn vakkundig getackeld met hulp van Groenewout. Zo zijn gaandeweg de bouw bijvoorbeeld tekeningen aangepast voor elektra-aansluitingen of wijzigingen in het sprinklersysteem. Groenewout heeft ook die wijzigingen professioneel en slagvaardig begeleid, zodat het hele project op tijd én binnen budget kon worden opgeleverd.”

En het succesverhaal krijgt een vervolg. Het dc in Waalwijk dient inmiddels als rolmodel voor andere Tarkett locaties. De eerste plannen voor verdere automatisering binnen de groep zijn al concreet. Nog voor het einde van dit jaar hoopt de organisatie live te zijn met een tweede automatiseringsproject.

Tags:

Groenewout, Intralogistiek, Nieuwbouw, Still, Tarkett, Warehouse

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.