Test + video: EP Equipment EPL 154 en EPL 185 – Klein en fijn

Klein en fijn

Met de EPL 154 en EPL 185 brengt EP Equipment twee vrijwel identieke elektrische pallettrucks met li-ion accu op de markt. De een met een 24V installatie, de ander met 48V voor als het net iets krachtiger moet zijn. De trucks zijn eenvoudig te bedienen, scoren prima prestaties en zijn makkelijk op te laden via de ingebouwde lader. Zeg de handpallettruck maar vaarwel.

De EP EPL 154 en 185 maken het werken met lasten tot 1.500 en 1.800 kg simpel en ergonomisch verantwoord.

We schreven het al eerder: Wie vandaag de dag nog een handpallettruck inzet voor transporten met enige regelmaat, is ergonomisch gezien niet goed bezig. Tot een gewicht van circa 750 kg is de manuele ‘alleskunner’ best goed bruikbaar, maar voor zwaardere lasten is het werk eigenlijk niet meer verantwoord. Zowel het heffen als het opgang brengen kosten te veel kracht en kunnen het lichaam overbelasten.

De industrie haakt graag in op deze situatie en introduceert tal van kleine, elektrisch heffende en rijdende pallettrucks die amper groter en zwaarder zijn dan een handpallettruck. EP Equipment verraste in 2017 de markt met de 12EZ en opende de markt van deze ‘entry level’ trucks met lithium-ion accu. Voor wie een net een iets krachtigere, robuustere en stabielere truck wenst komen daar de EPL 154 en EPL 185 bij. Ook voorzien van een li-ion accu, maar met duidelijk meer vlees om het lijf. We gingen flink met beide nieuwkomers aan de slag.

24 of 48V Lithium-ion

Bij EP Equipment kan de gebruiker kiezen tussen een truck met 24V of juist 48V installatie. De eerstgenoemde is de EPL 154 met een hefcapaciteit van 1.5 ton. De iets krachtigere 48V truck is de EPL 185 en die heft lasten tot 1.8 ton. De LFP-batterijen van EP bestaan uit stacks van flexibele ‘tasjes’ (pouches). Kans op brand bij eventuele schade is vrijwel uitgesloten en zelfs bij doorboring veroorzaken ze geen problemen. Ook is volgens EP de kans op storingen veel kleiner dan bij batterijen die bestaan uit aan elkaar gesoldeerde ‘harde’ cellen. De jaarproductie van meer dan 100.000 units sterkt deze ervaring.

Afgezien van het Voltage en het hefvermogen zijn de trucks verder vrijwel helemaal gelijk. Opvallend is de compacte en toch robuuste bouw. Alles is van staal en dat zorgt voor een no nonsense karakter. De kap rondom het aandrijfwiel en beide steunwielen is laag genoeg zodat de truck niet onverhoopt over de neus van je schoenen loopt als je te dichtbij staat.

De trucks zijn voorzien van tandem vorkwielen en de bovenzijde van de vork is geprofileerd. Dit is niet alleen optisch fraai, de uitsparing tussen het voorste en achterste profiel is tevens de aanduiding tot waar je veilig een europallet overdwars kunt opnemen zonder de latten er onderuit te drukken bij het heffen. Een oploopwieltje in de vorkpunten ontbreekt, maar we krijgen de truck moeiteloos over de onderlatten heen.

Laag eigen gewicht

Vergeleken met concurrerende merken elektrische pallettrucks in het compacte segment zijn beide EPL’s minder zwaar, ze wegen respectievelijk 157 en 170 kg inclusief li-ion accu. Vergeleken met de nog compactere EP 12EZ uit eigen huis zijn ze zwaarder, maar die extra massa heeft een positief effect tijdens het gebruik. De EPL’s zijn stabieler, vlotter en echt een stukje sterker. De 5-wiel configuratie houdt ze netjes op koers, ook met vollast in een snel genomen bocht.

Iets minder enthousiast zijn we over de nauwkeurigheid van de bediening tijdens het rijden en heffen/dalen. De hefpomp werkt via een aan/uit schakeling, daar zit weinig controle in. De vraag is of je die nodig hebt als het gaat om het van de grond krijgen van een last en deze na het verplaatsen weer wilt laten zakken. Bij het rijden is een fijngevoelige bediening belangrijker. Wellicht is ook dat in te stellen via de handterminal van de servicemonteur, dit hebben we tijdens de test niet kunnen uitproberen.

Simpele bediening

Voorts zijn de EPL-trucks eenvoudig in gebruik. De dissel is conventioneel van opbouw met een vlinderschakelaar voor het rijden en drukknoppen voor het heffen en dalen. Alle veel gebruikte functies zijn zowel met de linker- als rechterhand uit te voeren. Bij de drukknoppen voor het heffen/dalen plaatsen we een kanttekening. De bediening van de knop voor heffen doe je met de wijsvinger. Voor het dalen zit de knop net ietsje te ver weg als je kleinere handen hebt. Met de middelvinger haal je die wel, maar dat voelt een beetje onnatuurlijk.

Wie vaak in krappe omgevingen werkt kan via een kruipstandschakelaar heel makkelijk met een rechtopstaande dissel de truck bedienen. Ook dit is met beide handen mogelijk. Verder werkt de klemrijdbeveiliging correct en vlot. De noodstop op de truck zelf is in panieksituaties prima bereikbaar.

Pittige prestaties

Met de eerdergenoemde handterminal van de servicedienst zijn de prestaties van beide EPL trucks instelbaar. We hebben vier verschillende trucks tot onze beschikking en die zijn allemaal ietsje anders ingesteld. Zo zien we wat de effecten zijn van meer of minder acceleratievermogen en rijsnelheid. Wat de invloed hierop is op de batterijduur kunnen we helaas niet rechtstreeks meten omdat onze meter lastig op de trucks is aan te sluiten. We schatten het daarom in via de ontladingsmeter van de batterij en komen in de berekeningen tot ongeveer 4 uur praktische inzetduur bij een krachtige setting en 5 uur bij een economische setting. Bij de praktische inzetduur gaan we uit van regelmatig gebruik met een mix aan lastgewichten variërend van 500 tot 1.500 kg.

Ook wordt duidelijk dat de krachtigere instelling de trucks aangenamer in het gebruik maakt. Alles gaat net iets vlotter en dat werkt fijn. Dit geldt voor beide trucktypen. Het krachtverschil tussen 48 en 24V is te verwaarlozen als je het powerlevel van de 24V truck iets hoger instelt dan standaard. De onderhoudsvrije borstel loze DC-motor heeft geen moeite met de 1.5 ton op de vork. De EPL 185 neemt zelfs 1.8 ton mee en heeft daarvoor een iets krachtigere rijmotor aan boord. De pompmotor van beide trucks is even sterk.

Wat de prestaties betreft zetten beide EPL-trucks van EP Equipment een nieuwe standaard voor deze gunstig geprijsde pallettrucks. Met ruim 70 pallets per uur in onze test halen ze een topscore voor trucks onder de € 2.500.

Li-ion gemak

In de regel zal een pallettruck als de EPL 154 of 185 geen volcontinu diensten draaien. We verwachten daarom dat de trucks de hele dag inzetbaar zijn op een acculading. Wie tekort dreigt te komen, laadt eenvoudig bij via de ingebouwde lader; gewoon aan het 230V stopcontact. Wie een tweede accu tot zijn beschikking heeft, wisselt deze simpelweg om. Ze wegen 8 (24V) en 12,5 kg (48V) en zijn via hun handgreep makkelijk te hanteren. Om de verbindingspinnen van de accu te beschermen, is deze verend in het chassis geplaatst. EP Equipment levert externe laaddocks waarin de accu ook buiten de truck bijgeladen kunnen worden. Dankzij de li-ion techniek is tussenladen geen enkel probleem en kan je op elk gewenst moment de krachtbron bijvullen. De accu’s zijn geheel gesloten, voorzien van een batterij managementsysteem (BMS) en vrij van onderhoud. Plug-and-play dus.

Conclusie

Met de EPL 154 en EPL 185 brengt EP Equipment twee goed werkende en presterende trucks op de markt. Ze zijn handig in gebruik en solide van bouw. Zware lasten vormen geen probleem en ook de stabiliteit is dik in orde. De li-ion accu is onderhoudsvrij en makkelijk bij te laden of te wisselen. Wanneer je nu 24V of juist 48V kiest hangt af van de instellingen en de inzet. Feitelijk presteert de 24V truck net zo goed als je hem iets meer vermogen geeft. De 48V truck heeft net iets meer accucapaciteit aan boord en zal naar verwachting iets langer inzetbaar zijn. Puntjes ter verbetering zijn naar onze mening de positie van de knop voor het dalen van de vork en de nauwkeurigheid van de rijregeling. Die mag iets fijngevoeliger zijn. Al met al zijn deze nieuwe elektro pallettrucks opnieuw een bevestiging dat veelvuldig gebruik van een handpallettruck niet meer nodig hoeft te zijn.

 

Pluspunten:

  • Solide bouw
  • Goede prestaties
  • Li-ion gemak

Voor verbetering vatbaar:

  • Positie knop voor dalen vork
  • Instelling/nauwkeurigheid rijregeling

 

(Tekst + foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts)

 

Tags:

Andersom Testing, Elektrische pallettruck, EP, EP Equipment, EPL 154, EPL 185, Intralogistiek, Li-ion, Lithium-ion technologie, Pallettruck, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.