IFOY AWARD 2024: Zes bedrijven beloond voor innovaties

De winnaars van de IFOY AWARD 2024 zijn bekendgemaakt. Vertegenwoordigers van Brightpick, Jungheinrich, Ravas Europe, Safelog met Mercedes, SSI Schäfer en Still ontvingen de internationale intralogistieke prijs tijdens de Award Night in het Congress Center Baden bij Wenen.

Foto: IFOY AWARD/Tim Walker

De International Intralogistics and Forklift Truck of the Year (IFOY) AWARD is een van de grootste technologiecompetities in de intralogistiek wereldwijd. 15 Bedrijven met 16 producten en oplossingen haalden de finale in 2024. ” De beste van de beste zijn doorgedrongen tot de finale en vrijwel nooit eerder hebben de testteams en jury zo intensief gediscussieerd en geworsteld om de beste keuze te maken. Naast de noviteitwaarde gaven uiteindelijk ook het klantvoordeel en de uitvoerbaarheid de doorslag in de finale,” zegt Anita Würmser, voorzitter van de IFOY-jury.

De winnaar in de categorie ‘Hoogheffende magazijntrucks’ is de EJC 112i van Jungheinrich. De compacte stapelaar, die kan worden opgeladen bij elk stopcontact, leverde een indrukwekkende prestatie tijdens de IFOY-audit en bewees zijn positie als de nieuwe benchmark in het instapsegment voor meeloopstapelaars. De jury was vooral onder de indruk van de intuïtieve bediening, de kleine draaicirkel en de uitzonderlijk hoge hef- en daalsnelheden. Het restdraagvermogen van 650 kg op een hoogte van 4,7 m is de nieuwe benchmark in deze klasse.

Na een spannende finish in de categorie ‘Special of the Year’ wint Ravas Europe met de iCP Carriage Plate Scale met Weighing-in-Motion technologie voor het gekalibreerd wegen van de last tijdens transport. De intelligentie zit in een smart box en de door Ravas ontwikkelde algoritmes, die zelfs op oneffen terrein voor betrouwbare metingen zorgen. Doorslaggevend voor de stem van de jury was dat klanten van Legal for Trade met het OIML-gecertificeerde systeem kunnen factureren op basis van gewicht.

De categorie ‘Mobiele robots’ werd gewonnen door de in serie geproduceerde EXV iGo van STILL. De geautomatiseerde pallettruck kan zowel handmatig als automatisch worden bediend. De truck biedt een hoog restdraagvermogen tot 1.600 kg, kan goederen tot 3,8 m heffen en haalt een snelheid tot 2 m/sec. De snelle ingebruikname in combinatie met een nieuwe, intuïtieve gebruikersinterface maakt de mobiele robot een slimme deuropener in de wereld van geautomatiseerde magazijnprocessen, aldus de jury.

In de categorie ‘Stationaire robots’ kwam de SSI Piece Picking module van SSI Schäfer als beste uit de bus. De robotcel in containerformaat voor piece picking neemt de toevoer-, afvoer- en veiligheidstechniek voor zijn rekening. SSI Schäfer biedt oplossingen voor typische grijpfouten, dubbele picks of onjuiste stortingen. Centrifugaalkrachten, die optreden bij gelede robots, behoren ook tot het verleden; dit wordt gegarandeerd door een miniatuur portaalrobot met zuignappen, die de grijper naar elke positie op de bron- en doelcontainers beweegt en zelfs gevoelige goederen veilig hanteert. De jury was vooral onder de indruk van de korte installatietijd van slechts één dag.

Safelog won de IFOY AWARD 2024 in de categorie ‘Integrated Customer Solution’ voor zijn AGV-zwerm in de Mercedes-fabriek 46. De jury koos de toekomstvisie van het Mercedes-Benz productiesysteem, dat in nauwe samenwerking tussen Safelog en de autofabrikant is ontwikkeld en geïmplementeerd, als de beste klantoplossing van het jaar. Mercedes-Benz is verantwoordelijk voor de software, terwijl Safelog verantwoordelijk is voor de hardware, waaronder ongeveer 350 AGV’s, en de projectimplementatie. De jury benadrukte vooral het hoge klantvoordeel: dit begint met de lage prijs en de robuuste implementatie, strekt zich uit tot het software-ecosysteem dat samen met Mercedes is ontwikkeld en eindigt met een beschikbaarheid van 99,7 tot 99,9 procent, wat in de praktijk neerkomt op 40 uur minder stilstand.

In totaal streden vier jonge bedrijven om de overwinning bij de IFOY Start-up of the Year Award. Intralogistieke shooting star Brightpick won de race met ’s werelds eerste autonome, mobiele pickrobot Brightpick Autopicker. De AI-gebaseerde 2-in-1 robot verzamelt tijdens het rijden in het gangpad zonder dat de robot hoeft terug te keren naar een basisstation. Hij kan ook worden gebruikt voor andere taken zoals pallet picking, replenishment, dynamische opslag of goods-to-person picking. De jury benadrukte deze veelzijdigheid en de 50% reductie in pickkosten.

De IFOY AWARD bekroont de meest innovatieve intralogistieke producten en oplossingen van het jaar. De prijs heeft zichzelf gevestigd als een indicator van efficiëntie en innovatie en wordt beschouwd als een belangrijke internationale innovatieprijs in intralogistiek vanwege de technische expertise. De beslissing is gebaseerd op een audit in drie fasen – bestaande uit het IFOY-testprotocol met ongeveer 80 criteria, de wetenschappelijke IFOY Innovation Check en een jurytest. De doorslaggevende factor is dat de genomineerden niet met elkaar worden vergeleken, maar met hun concurrenten op de markt. Tijdens de IFOY TEST DAYS ter gelegenheid van het TEST CAMP INTRALOGISTICS in april in Dortmund hebben alle genomineerden de IFOY Audit ondergaan. De winnaars van de IFOY AWARD worden jaarlijks gekozen door een internationale jury van vakjournalisten.

Tags:

Brightpick, IFOY, IFOY Award, IFOY Awards, Jungheinrich, Ravas Europe, SAFELOG, SSI Schäfer, Still

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.