STILL RX 60 zet nieuwe standaard voor elektrische heftrucks

Met de introductie van de nieuwe RX 60-25/35 serie elektrische vorkheftrucks voegt Still een nieuw hoofdstuk toe aan het succesverhaal van de RX. Met een recordacceleratie, een rijsnelheid tot 21 km/u en opnieuw verbeterde hefsnelheden zet de nieuwe RX 60 nieuwe standaarden in de gewichtsklasse 2,5 tot 3,5 ton. Bekijk de video.

Het nieuwe aandrijfconcept met twee motoren, beschikbaar in twee capaciteitsklassen, de actieve koeling en de geoptimaliseerde krachtoverbrenging zorgen voor sensationeel korte reactietijden en een maximale trekkracht, die direct beschikbaar is. Dit resulteert in een tot nu toe ongekende dynamiek, hogere rij- en omslagprestaties en puur elektrisch rijplezier. Vanaf de eerste seconde maakt de RX 60-25/35 indruk met zijn mix van prestaties, beschikbaarheid en ergonomie. Voor de cabine en besturing van de truck levert Still daarnaast talrijke opties, die de chauffeur comfort bieden voor een plezierige en ontspannen inzet. De RX 60 is uitgerust voor veeleisende werkzaamheden en zeer veelzijdig inzetbaar: van het zijdelings laden en lossen van vrachtwagens en horizontaal transport van ladingdragers, tot de inslag in stellingen met hefhoogtes tot 7.390 mm en het orderverzamelen en gereedzetten van orders.

‘Nieuwe maatstaven’

“De nieuwe Still e-serie RX 60-25/35 vorkheftrucks zet nieuwe maatstaven in e-mobiliteit binnen de intralogistiek. Met behulp van energiezuinige technologieën zijn we erin geslaagd een extreem krachtige en wendbare elektrische vorkheftruck te ontwikkelen voor zowel binnen- als buiteninzet voor lasten tot 3,5 ton. Zo promoten we de trend naar meer emissievrije e-trucks en ondersteunen we onze klanten bij het implementeren van hun Green Logistics strategieën en het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Daarbij vagen de uitzonderlijke prestaties van de RX 60-serie, die wij hier in Hamburg produceren, alle laatste argumenten om niet voor een elektrotruck te kiezen, voorgoed van tafel,” stelt Thomas A. Fischer, CFO Still, overtuigd.

Binnen de serie kunnen klanten momenteel kiezen uit in totaal zeven modellen in de frameversies Standaard en Lang, en met verschillende mastconfiguraties. Still heeft bovendien een variant ontwikkeld met een lastzwaartepunt van 600 mm en daarmee een hoger restdraagvermogen; speciaal voor het transport van pallets in de lengterichting, voor het transport van grote en zware lasten, of voor de inzet met aanbouwapparatuur.

Hoogste omslagprestaties

De RX 60-25/35 overtuigt met de hoogste omslagprestaties in de gewichtsklasse tot 3,5 ton. Tegelijkertijd is de truck, met rijsnelheden tot 21 km/u, een echt afstandswonder, geschikt voor een moeiteloze, langdurige inzet. Wie kiest voor de Still lithium-ion-technologie, kan zelfs drieploegendiensten aan zonder wisselbatterij.

Het nieuwe vooras-aandrijfconcept is gebaseerd op twee onderhoudsvrije 80 Volt AC-aandrijvingen. In de standaarduitvoering hebben deze elk een vermogen van 8,5 kW. Optioneel is een High-Performance aandrijfas leverbaar met 2×10,5 kW. Zo heeft Still het motorvermogen met 40 procent verhoogd. Tegelijkertijd is de energie-efficiëntie verbeterd dankzij nieuwe omvormers en een innovatief ontwerp met een extreem korte krachtoverbrenging tussen de omvormer, de twee aandrijfmotoren en de pompmotor. Het nieuwe actieve koelsysteem, met robuuste en onderhoudsarme ventilatoren, koelt op basis van de actuele behoefte. Dit garandeert een hoge thermische stabiliteit, zelfs bij maximale prestaties, waardoor een continue inzet in de sprintmodus mogelijk is. Al met al levert de RX 60 zeer hoge rijprestaties, vergelijkbaar met die van diesel- of LPG-trucks.

Het typerende elektro-rijplezier komt tot uiting in een sportieve acceleratie, de wendbaarheid en een dynamische start, maar ook in het snel elektrisch remmen en de snelle rijrichtingwissels. Dankzij de krachtige 25 kW hefmotor konden bovendien de hefsnelheden met last in de High-Performance uitvoering met meer dan 20 procent worden verhoogd. Beide motoren bieden tractiecontrole en worden bij een volledige stuuruitslag in tegengestelde richting aangedreven.

 

De snelstartmodus, die de truck startklaar maakt zodra de chauffeur plaatsneemt, en de automatisch parkeerrem ontgrendelt, biedt nog meer tijdwinst en productiviteit. Evenals de parallelle bediening voor gelijktijdig sturen, heffen en kantelen met of zonder last.

Ergonomische werkplek

Ongeacht de inzet – bij logistieke dienstverleners, in de levensmiddelen- en drankenindustrie, of de machinebouw – de RX 60 laat niets te wensen over. Ook niet als het gaat om de uitvoering van de truck. De ruime, ergonomisch vormgegeven cabine met extreem royale been- en hoofdruimte biedt een zee aan ruimte. Zelfs voor de langere chauffeurs. De grote cabinedeur, een handgreep en de grote, lage trede met stalen opstap en rubberen antislipmat zorgen voor een comfortabele en veilige toegang tot de werkplek. Vanaf de comfortabele stoel heeft de chauffeur een goed zicht naar boven via het uiterst robuuste beschermdak met standaard extra glasplaat. Voor een volledig vrij zicht is optioneel een glazen panoramadak leverbaar. Het lage schutbord en een geoptimaliseerde positionering van de bedieningselementen en displays zorgen voor een aanzienlijk verbeterd zicht naar voren.

Verder biedt de werkplek een breed scala aan opbergmogelijkheden. Ook een Bluetooth DAB+ radio, MP3- en CD-speler met USB- en audio-ingang, en een 12V-aansluiting met USB-stekker voor het opladen van mobiele telefoons of een extra smartphonehouder ontbreken niet. Indien gewenst kan de cabine worden uitgerust met verwarming of verwarming/airconditioning.

Grootste keuze

Still biedt de grootste keuze op de markt als het gaat om de bediening van de truck, variërend van verschillende voetpedalen en schakelaars op de stuurkolom tot vier verschillende concepten voor het besturen en bedienen van de hydrauliekfuncties: separate hendels, minihendels, Joystick 4Plus en een volledig nieuw ontwikkelde vingertipbediening voor een precieze en veilige lasthandling en een snelle rijrichtingwissel.

Een volledig grafisch kleurendisplay, de Still Easy Control Unit, toont alle informatie op een taalonafhankelijke en gemakkelijk te begrijpen wijze. Via de grote voorkeursknoppen kunnen zelfs individuele truckfuncties worden geactiveerd. Ook met werkhandschoenen aan. Extra veiligheid wordt geboden door de Pre-Shift veiligheidscontrole, waarbij de chauffeur door middel van een dialoog op het display wordt ondersteund bij de dagelijkse inspectie van de truck, voorafgaand aan de inzet ervan. Via een optionele interface kan de RX 60 worden aangesloten op de Still FleetManager, voor toegangscontrole en inzicht in alle cruciale truck- en inzetgegevens, of op de online portal Still neXXt fleet, voor een intelligent en efficiënt vlootbeheer.

Zijdelingse batterijwissel voor hoge beschikbaarheid

Als gevolg van de hoge energie-efficiëntie, de grote accucapaciteit (tot 775 Ah) voor loodzuuraccu’s, of het gebruik van lithium-ion accu’s wordt het wisselen van batterijen in een tweeploegen-inzet van de RX 60 steeds onnodiger. Voor die inzetsituaties, waarin nog steeds een batterijwissel nodig hebben, biedt het beproefde zijdelings wisselconcept uitkomst. De batterijdeur is hiervoor verder geoptimaliseerd. De 4 mm dikke, plaatstalen deur kan nu tot 180 graden naar achteren worden geopend. De batterijwissel kan in slechts enkele minuten door één persoon met een elektrische pallettruck worden uitgevoerd.

Tags:

Elektrische heftrucks, Elektrotrucks, Intralogistiek, RX 60, Still, Still RX 60

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.