Test + video: EP Equipment EPT-12EZ – Lastenverlichter

Lastenverlichter

Met de recente tests van de BT LWE 130 en de Jungheinrich EJE M15 gaven we al aan dat er duidelijk een trend is naar compacte elektrisch aangedreven pallettrucks als serieus alternatief voor de handpallettruck. Het Chinese merk EP Equipment gaat hierbij nog een stap verder en brengt met de EPT 12-EZ een nog compactere en lichtere truck op de markt. Zou die onze test aankunnen?

We waren best een beetje sceptisch toen we EP EPT (Electric Pallet Truck) 12-EZ (Easy) voor het eerst zagen. Een handpallettruck met iets extra’s, dat was duidelijk, maar toch nooit sterk genoeg voor vlotte prestaties tijdens onze pallettrucktest met gewichten oplopend tot ruim 1.000 kg? We maakten ons op een langere testdag, immers hij zal wel langzamer heffen, trager accelereren en slomer rijden. Gelukkig dat we de pallets niet handmatig op gang hoeven te trekken en te heffen, dat scheelt toch nog iets.
Wat hadden we het mis. Ook al weegt hij met zijn 130 kg minder dan de helft van zijn tegenstrevers en is hij simpeler van opbouw, de prestaties van de EP 12-EZ zijn van formaat. De acceleratie, het rijden, het heffen… je gelooft het niet als je het zelf niet probeert. Met of zonder last, de kleine krachtpatser is net zo vlot, en soms zelfs sneller dan zijn concurrentie. De snelheden nemen slechts marginaal af als er een flinke last op staat en het energieverbruik is extra gunstig dankzij het lagere eigen gewicht. De inzet op ons standaard testparcours overtuigt, maar we willen meer zien.

De ultieme praktijktest

Op de testlocatie bij een logistiek dienstverlener en transporteur kunnen we mee met een distributierit in het centrum van Groningen. Hoe houdt de truck zich op de laadklep? Kan hij ook een stoepje op? Wat als de rit over klinkers en kasseien gaat? Ook voor deze taken slaagt de 12-EZ met glans. We rijden over de Grote Markt over uiteenlopende bestrating, en zelfs binnen in een krappe winkelomgeving komt hij goed uit de verf. De kracht zit in de combinatie van de zeer compacte maatvoering, het open karakter rondom het aandrijfwiel en het lage eigen gewicht. De korte laadklep van de kleine vrachtwagen biedt normaliter geen ruimte aan een conventionele elektropallettruck, maar voor de 12-EZ is er plek genoeg. Hij neemt net zoveel ruimte in als de handpallettruck waarmee de distributiechauffeur voorheen zijn werk deed. Onze assistent-tester geeft aan dat hij zijn nieuwe hulpje niet meer kwijt wil.

Opzet en gebruik

De EP 12-EZ is bovendien simpel in gebruik. Hij heeft een magnetisch contactsleuteltje dat aanwezig moet zijn om hem te kunnen bedienen. De magneetkracht is wat aan de krappe kant en daardoor kan je het sleuteltje van zijn plek tikken. Dit probleem heeft ook EP onderkend, want er komt een in-klik variant met USB-functie. Hierop staat straks de handleiding en overige informatie van de truck.
Op de disselkop treffen we de gebruikelijke vlinderschakelaars voor de rijrichting en rijsnelheid. Zo lang je volgas geeft loopt de truck opvallend stil, soepel en vlot met je mee. Op halve kracht is het rijkarakter wat ‘golvend’ en ook dat belooft EP op te lossen.
Eveneens zijn op de dissel twee drukknoppen aanwezig: een voor het heffen en eentje voor de claxon, die een heldere piep laat horen. Het dalen gebeurt met een handbediende hendel, net zoals bij een handpallettruck. Zowel het heffen als dalen, alles is prima beheers- en voorspelbaar. De truck wordt standaard geleverd met tandem vorkrollen en vorken van 1150 x 150 mm. Een oploopwieltje in de vorkpunt ontbreekt, evenals een indicatiestreepje voor de veilige insteekdiepte om veilig europallets overdwars op te nemen. Deze bemerkingen staan genoteerd op het beloftelijstje van fabrikant. De klemrijdbeveiliging op de disselkop werkt prima en evenals de elektromagnetische rem. Op het display lezen we de mate van batterijontlading af, evenals de urenstand en eventuele storingscodes.

Patenten in aanvraag

De bescherming rondom het aandrijfwiel is stevig en kan een stoot of kras goed aan.

De kracht van de 12-EZ zit volgens de fabrikant in enkele noviteiten waarop patent is aangevraagd. Zo bestaat de pompunit voor de hydrauliek uit één gesloten all-in-one component en is de disselschakelaar volledig contactloos en ongevoelig voor stof en andere vervuiling. Andere bijzonderheid is de opbouw van het aandrijfwiel. Als het loopvlak is versleten, dan hoef je niet een compleet wiel te wisselen. Via zes boutjes is de velg met vulcollan bekleding simpel te demonteren en te vervangen. De naaf en aandrijving blijven op hun plek.
De pomp- en rijmotor halen hun vermogen uit een li-ion batterij die als een handzaam pakketje met handvat in de truck wordt geklikt. De batterij weegt 3,7 kg, is in 2,5 uur op te laden en mag straffeloos tussendoor bijgeladen worden. Onze verbruiksmeting geeft aan dat een volle batterij een praktische inzetduur oplevert van 3,5 uur als je hem inzet zoals een industriële elektropallettruck in een magazijn. Hierin zit ook de tijd om de order te lezen, een sticker te plakken of te scannen en folie te verwijderen of aan te brengen. In dat geval verplaatst hij zo’n 234 pallets en dat is niet gering en waarschijnlijk ook niet het doel van deze truck. Feitelijk doen we de 12-EZ met onze berekening zelfs nog te kort. We gaan uit van 80% ontlading van de batterij, maar dat is eigenlijk te weinig voor een li-ion unit die dieper ontladen kan en mag worden.

Conclusie

Onze conclusie is duidelijk. De EP Equipment 12-EZ heeft meer in huis dan je op het eerste gezicht ziet en denkt. Al met al heeft de kleine, compacte en lichte pallettruck een zeer overtuigende indruk achtergelaten bij deze test. Hij is stabiel en krachtig genoeg voor lasten tot 1.200 kg, werkt soepel en stil en is extra vriendelijk in gebruik dankzij de handzame en volledig onderhoudsvrije li-ion batterij. De nieuwkomer biedt veel inzetpotentie in zowel magazijnen, de distributie als in de retail. De kostprijs, zo stelt EP Equipment, zal per dealer variëren, maar blijft onder de € 2.000 inclusief batterij en lader.

 

Pluspunten:

  • Stil
  • Sterk
  • Handzaam

Voor verbetering vatbaar:

  • Rijkarakter op ‘half-gas’
  • Indicatie veilige insteekdiepte europallet overdwars
  • Magnetisch contactsleuteltje

 

Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Compacte pallettruck, EP, EP 12EZ, EP Equipment, Pallettruck, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.