Test + video: Jungheinrich EJE M15 – Eenvoudig goed

Eenvoudig goed

Jungheinrich brengt met de EJE M15 een economisch alternatief voor de elektrische pallettruck. De nieuwkomer vult het gat tussen de handpallettruck en de industriële EJE-serie en biedt een hefvermogen van 1.500 kg. Wij testten de EJE M15 en bekeken hoe hij presteert ten opzichte van vergelijkbare trucks in dit segment en wat de verschillen zijn met zijn krachtige broer de EJE 116.

Natuurlijk gaat een vergelijking tussen de Jungheinrich EJE M15 en de EJE 116 al op voorhand mank. De EJE 116 heeft een indrukwekkende staat van dienst en is ontwikkeld als werkpaard binnen een industriële omgeving. Met een robuust chassis, een stalen batterijcompartiment met 24V/150 – 250 Ah loodzuurbatterij (Li-ion accu optioneel leverbaar) en een disselkop die al jaren de toon zet in het pallettrucksegment. De M15 is merkbaar lichter van constructie en nog compacter, voorzien van twee onderhoudsvrije 12V gel-batterijen en een eenvoudigere variant van de Jungheinrich dissel. De M15 is bestemd voor het gebied tussen de handpallettruck en de EJE 116. Hij biedt vooral een ergonomische oplossing voor het handmatig verplaatsen van gepalletiseerde lasten. Uit eerdere testen concludeerden we reeds dat de handpallettruck geen gezond transportmiddel is voor lasten zwaarder dan 700 kg. Vandaar dat er meer en meer trucks op de markt komen zoals de M15, ideaal voor de incidentele tot regelmatige inzet tot lasten van 1.500 kg. En vaak gunstiger geprijsd dan de traditionele elektrische pallettruck.

Verschillen en overeenkomsten

Bij de EJE M15 van Jungheinrich gaan de zojuist genoemde voordelen voor 100% op. De truck weegt met zijn 219 kg minder dan de helft van de EJE 116 en is circa 25% goedkoper in aanschaf. Krijg je daarvoor ook 25 tot 50% minder truck en prestaties? Het antwoord is een simpel: nee. De M15 doet prima wat hij moet doen en biedt daarbij zelfs voordelen ten opzichte van zijn grote broer. Zo is hij nog compacter met zijn 60 mm kortere L2-maat. Handig als je een truck nodig hebt voor in kleine ruimtes of in de vrachtwagen. Hij is lager waardoor je meer veilige vorklengte ziet en hij is voorzien van onderhoudsvrije gelbatterijen. Beide truckmodellen zijn hierbij voorzien van koolborstelloze AC-techniek.
In de inzetduur schuilt ook meteen een belangrijk verschil met de EJE 116. De EJE 116 heeft een dubbel zo grote batterij en kan hiermee ook het dubbele aantal pallets verplaatsen voordat de batterij weer aan de ingebouwde lader moet. Schiet de M15 dan tekort? Opnieuw is het antwoord: nee. Met een theoretisch aantal van 445 pallets op een complete batterijlading scoort de nieuwkomer geen verkeerde waarde als je bekijkt voor welke inzet hij is bedoeld. Ook deze truck is voorzien van een ingebouwde 230V lader. Ieder normaal stopcontact volstaat en laden onderweg in de vrachtwagen is ook geen probleem.

Prestaties en verbruik

De belangrijkste verschillen tussen de M15 en de EJE 116 zitten daarnaast in het algehele karakter van de grotere broer. Die is stiller, soepeler en net iets sterker. De acceleratie- en rijsnelheden liggen net ietsje hoger en daardoor doe je ook meer verplaatsingen per uur. De EJE 116 is duidelijk bestemd voor een intensievere inzet en maar is daardoor ook net iets minder economisch in onze verbruiksmeting. Het testverbruik van de M15 is gunstiger, maar de truck doet er wel iets langer over. Omgerekend naar het energieniveau per pallet scoren beide trucks exact dezelfde waarde.

De Jungheinrich EJE M15 en EJE 116 zijn getest met 200 kg zwaardere gewichten vanwege het hogere hefvermogen dan het klasse-gemiddelde.

Uiteraard vergelijken we de scores van de EJE M15 ook met eerder geteste en vergelijkbare lichte elektrotrucks. Hierbij zien we dat de Jungheinrich truck iets meer energie verbruikt en iets minder productief is. Deze verschillen zijn volledig toe te schrijven aan het 200 kg hogere hefvermogen van de truck. We gebruiken daarom zwaardere lasten tijdens de test met de Jungheinrich en extra gewicht verplaatsen kost nu eenmaal tijd en energie.

Bediening

Als het gaat om de bediening van de Jungheinrich EJE M15 dan is de conclusie ook helder: eenvoudig! Na het omdraaien van de contactsleutel is de truck vrijwel meteen klaar voor actie. De aandrijving is centraal en dankzij de beide steunwielen gedraagt de truck zich stabiel genoeg. De dissel is iets slanker en lichter van uitvoering dan op de EJE 116, maar feitelijk kom je niets tekort. Opvallend genoeg heft de M15 sneller dan zijn grotere familielid, maar verliest dit voordeel weer tijdens het dalen dat juist langer duurt. Dankzij de tandem vorkwielen loopt de M15 vlot over oneffenheden en palletplanken. De oploopwieltjes in de vorkpunten helpen hierbij een handje mee.
Onze testtruck is voorzien van een duidelijke urenteller met batterij-ontlaadindicatie. Op de kap treffen we tevens de noodstop en een klein opbergvakje aan. De steker voor de ingebouwde lader is makkelijk uitneembaar. Het spiraalsnoer is lang genoeg om goed bij een stopcontact te kunnen komen.

Conclusie

In het algemeen presteert de Jungheinrich EJE M15 prima met lasten tot 1.500 kg. De truck is stabiel, vlot in de omgang, heeft een passende prijs-kwaliteitsverhouding en presteert marktconform. Puntjes ter verbetering zijn wat ons betreft een iets stillere loop van de AC-elektromotor.
Wat de inzet betreft is het ook duidelijk: de M15 is een zorgeloos, krachtig én gezond alternatief voor de handpallettruck. De truck is het meest op zijn plaats binnen de lichte tot matig intensieve inzet. Wordt het werkgebied meer industrieel en het gebruik intensiever, dan biedt de EJE 116 de juiste vooruitzichten. Zo biedt Jungheinrich voor op elke pallettruckvraag een passend antwoord.

Tekst: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen
Foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen + Jungheinrich

Tags:

Andersom Testing, Elektropallettruck, Handpallettruck, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich EJE, Jungheinrich EJE M15, Magazijntruck, Magazijntrucks, Pallettruck, Palletwagen, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.