Test + video EP Equipment JX0 – Succesvol vervolg

Succesvol vervolg

Voor het verzamelen van kleine orders en het verrichten van andere werkzaamheden op hoogte ontwikkelde EP Equipment enkele jaren geleden de JX1. Sinds kort is hier de JX0 bijgekomen, functioneel vergelijkbaar, maar lichter, slanker en compacter dan zijn grote broer. De prestaties zijn evenwel nog indrukwekkender, zo blijkt uit onze test. 

Wie incidenteel kleine orders verzamelt op hoogte of een hulpmiddel zoekt voor het verrichten van hoger gelegen (onderhouds)werkzaamheden kan hiervoor een verrijdbare trap of ladder gebruiken. Veel sneller en vooral veiliger is de inzet van een compacte man-up truck. Crown levert hiervoor de Wave, Jungheinrich heeft de EKM en EP Equipment biedt de JX1 aan. Laatstgenoemde is duidelijk zwaarder van constructie dan eerder genoemde merken en gaat meer richting een industriële orderpicker. We testten deze truck in 2018 en zagen dat hij uitstekend presteert dankzij zijn hoge werkhoogte, snelle cyclustijden en makkelijke besturing.

Om beter in te spelen op de vraag naar compacte en lichter gebouwde voertuigen, brengt EP Equipment nu de JX0 op de markt. De truck lijkt meer op zijn Duitse en Amerikaanse concurrent en is duidelijk een familielid van de JX1 gezien de kleurstelling, de no-nonsense aanpak en geheel eigen rij- en stuursystem. We zijn dan ook zeer benieuwd hoe hij onze test doorstaat.

Duidelijke eenvoud

De JX0 van EP Equipment is zo’n truck waarbij je direct snapt hoe hij werkt. Je stapt door de veiligheidshekjes op het staplateau van de cabine en activeert de truck met de contactsleutel. Rechts vind je een handgreep met duimschakelaar waarmee je de rijrichting en rijsnelheid bepaalt. Met een set knoppen daarboven regel je het heffen en dalen van het sta platform. Met de knoppen daarboven zet je het werkblad hydraulisch op de gewenste hoogte. Het is allemaal even simpel als logisch.

Links vind je het stuurwiel, een unieke functie van de JX0. Dankzij optische sensoren weet de truck of je die wilt gaan bedienen. Alleen met beide handen op de logische werkpositie is de truck actief. Laat je een van de handen los, dan komt het voertuig veilig tot stilstand. Verder werken is pas mogelijk met beide handen op de juiste plaats. Een schakelaar onder de voetenplaat houdt ook op die plek een oogje in het zeil zodat de bediening onder alle omstandigheden veilig plaatsvindt.

Het sturen van de JX0 is bijzonder eenvoudig en voorspelbaar. Net als bij een reachtruck stuur je met het centraal, aan de voorzijde geplaatste aandrijfwiel. Twee, aan de hoeken geplaatste steunwielen zorgen dat de truck zowel wendbaar als stabiel blijft. EP Equipment kiest hiermee voor een rij- en stuursysteem dat is gebaseerd op sturen dan op het draaien of ‘schranken’ van de truck. Hierdoor is de voorspelbaarheid van de stuurbewegingen groot en blijven de bewegingen soepel.

Lichte constructie, stabiele werkplek

In vergelijking met de JX1 van EP Equipment bereikt de JX0 een lagere platformhoogte en is het draagvermogen iets minder. Waar de grote broer tot 4.880 mm stahoogte komt, goed voor een grijpniveau van 6.500 mm, daar brengt de JX0 de bediener tot 3.000 mm en haal je een pick hoogte van 4.500 – 4.700 mm. Ook wat het draagvermogen betreft zijn er verschillen. De JX1 neemt 500 kg mee, terwijl de JX0 komt tot een totaalsom van 336 kg: 110 kg op het onderste dek, 90 kg op het werkblad en 136 kg voor de operator.

Wat de snelheden betreft slaat de balans in positieve zin door in de richting van de JX0.  Uit onze metingen blijkt dat hij sneller sprint over 10 meter en merkbaar vlotter heft dan zijn grote broer. De rijsnelheid is vrijwel gelijk. Aan de vlottere reacties van de JX0 merk je dat hij veel lichter is van gewicht, maar zijn bediener evengoed een stabiele en zekere werkplek biedt.
Vergeleken met het gemiddelde van andere truckmerken accelereert en rijdt de JX0 vlotter als we de trucks onder gelijke omstandigheden inzetten (met gesloten veiligheidshekjes).

Prima prestaties

Het op- en afstapgemak op de JX0 hangt sterk af van de lichaamsbouw van de bediener. Ben je ‘volslank’ dan zoek je even naar een soepele manier om door de hekjes te ‘vloeien’, maar die slag hebben we al snel te pakken. De werkruimte op de truck is bij gesloten hekjes ruim voldoende.

Na een proefrondje met 8 picks op verschillende grijphoogtes vonden we dat  de standaard settings van de truck te agressief waren. De automatische afremming van de rijsnelheid bij het werken op hoogte was te sterk. Daarbij stond ook de snelheidsreductie in bochten te krachtig ingesteld en lagen de in- en uitschakelmomenten op extreem veilige stuurhoeken. Op basis van onze ervaringen past de technicus van EP Equipment de settings aan. Het gevolg: een vloeiend rijdende en sturende truck die precies doet wat je verwacht. De veiligheid is daarbij nog steeds optimaal, want bij extreme stuuruitslag en/of combinaties van rijsnelheid en hefhoogte blijft alles keurig beheersbaar. De productiviteit springt hiermee met 20% vooruit en komt op het hoogste niveau dat we met dit soort trucks ooit scoorden: 250 picks per uur. Het energieverbruik hierbij is marktconform. We komen bij deze instellingen tot een praktische inzetduur van ruim 5 uur.

Meervoudige veiligheid

Het opladen van de onderhoudsvrije AGM batterijen (2x 12V) verloopt makkelijk via de ingebouwde lader met 230V stekker. Zodra je deze uit de truck neemt, zijn alle bewegingen van de JX0 vergrendeld. De veiligheid van het hefmechanisme van het platform is eveneens goed geregeld. Vier schakelaars bewaken de positie van de kettingen en cilinders, mocht er een probleem zijn dan is dalen alleen in kruipsnelheid mogelijk. Voor service- en andere doeleinden is de platformheffing van JX0 ook vanaf de zijkant van de truck te bedienen.  Ook in de servicemodus waken schakelaars over de veiligheid van de monteur kan het platform nooit onverhoeds dalen.

In zijn standaarduitrusting beschikt de JX0 van EP Equipment over electrisch-hydraulische heffing van het werkblad, een batterijontladingsdisplay met wielstandindicatie van het aandrijfwiel, een Blue Point aan de voorzijde en een oranje flitslamp aan de achterzijde. De kolom onder de bedieningsunit is aan beide zijkanten voorzien van diverse uitsparingen waaraan eenvoudig scanners en andere apparatuur is te bevestigen.

De JX0 is niet rijk uitgerust als het gaat om opbergmogelijkheden. We treffen een papiervak en twee ronde ‘bekerhouders’ aan de voorzijde van de zijpanelen. Een pennenhouder of een extra opbergbakje kan je eenvoudig aan de kolom maken en mag wat ons betreft tot de standaarduitrusting gaan behoren. Ook voor verbetering vatbaar: een beschermstrip voor de vrij scherpe randen van de zijpanelen. EP belooft dit aan te passen in de productie.

Conclusie

Met zijn compacte bouw en eenvoudige bediening is de JX0 beslist een aanwinst in het segment wat de een Work Assist Vehicle en de ander een Task Support Vehicle noemt. De truck maakt het mogelijk om vlot tot grijp-/werkhoogtes van 4.500 mm te komen. De prestaties zijn op dit moment de benchmark en zijn de optelsom van het makkelijke en voorspelbare sturen, een vlotte acceleratie en een goede diagonale beweging tussen locaties met een verschillende werkhoogte.

Pluspunten:

  • Bediengemak
  • Stabiliteit
  • Productiviteit

Voor verbetering vatbaar:

  • Afwerking scherpe randen
  • Opbergmogelijkheden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EP, EP Equiment JX0, EP Equipment, JX0, Orderpicken, Orderverzamelen, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.