Test + video: EP Equipment JX1 – Handig op de hoogte

Handig op de hoogte

Wie op meerdere niveaus kleine items wil verzamelen of op hoogte werkzaamheden moet verrichten kan natuurlijk met een verrijdbare ladder aan de slag gaan. Het kan echter aanzienlijk handiger, veiliger en economischer, zo stelt EP Equipment met de JX1. In onze test bewijst de slimme truck niet alleen zijn gelijk, maar zet hij ook de norm als het gaat om snelheid en bediengemak.

Of het nu gaat om batchgewijs verzamelen of single order picking, het slim verzamelen van kleine items is voor veel bedrijven een dagelijks vraagstuk. Zeker als het gaat om de snelgroeiende e-commerce branche en er sprake is van een toename van het assortiment en het ‘opraken’ van de beschikbaarheid van het aantal grijplocaties. De oplossing ligt dan vaak in het verzamelen op het tweede grijpniveau en daarboven. Juist voor deze toepassing ontwikkelde EP Equipment de JX1, een compacte, palletloze en wendbare man-up truck. Dankzij de platformheffing tot 4.880 mm biedt de truck een grijp-/werkhoogte tot 6.500 mm. Dus ook het vervangen van die lamp of andere werkzaamheden op hoogte zijn geen enkel probleem meer.

Degelijke constructie

De EP JX1 omschrijft zichzelf als een medium level orderpicker met een draagvermogen van 500 kg. De bediener kan dit gewicht plaatsen op het plateau (525 x 785 mm) in de vorm van een stevig gaaswerk dat direct voor de cabine is gemonteerd. Aan de achterzijde van de truck treffen we ook nog een tweede platform aan dat je desgewenst kunt inklappen als je het niet nodig hebt. Dankzij de optioneel leverbare aanhangerkoppeling is het tevens mogelijk om een of meerdere wagonnetjes van een ‘goederentreintje’ aan te koppelen.
Met de Crown Work Assist Vehicle (Wave) 60 testten we al eens eerder een soortgelijk voertuig, maar de JX1 is niet helemaal vergelijkbaar. Deze Chinese truck valt meer in het segment tussen de Work Assist Vehicle en de industriële orderpicker. Zijn constructie is meer dan twee keer zo zwaar. Op basis van deze feiten verwachten we dat de EP JX1 een hoger energieverbruik heeft en wellicht ook minder wendbaar en productief zal zijn. We zijn erg benieuwd naar de meetresultaten.

Eenvoudig gebruik

Via het opklapbare veiligheidshekje je stap je makkelijk op het staplatform. De opstaphoogte is met 265 mm aan de aangenaam lage kant. Het plateau meet 770 x 410 mm en is ruim genoeg om je goed te kunnen bewegen. De dodemansknop is in de vloer verzonken, maar dwingt je wel om op een bepaalde manier te gaan staan. Deze voorziening had van ons ook wel in gehele vloer verwerkt mogen voor meer keuzevrijheid in de positie van de rechtervoet.
Ander puntje ter verbetering is de ruimte die het opklaphekje biedt. Niet alle delen van het hekje bewegen helemaal mee omhoog waardoor de in-/uitstap-opening niet helemaal vrij is en de kans bestaat dat je er tegenaan loopt. EP Equipment belooft beterschap.
De JX1 is alleen te bedienen met gesloten veiligheidshekjes waaraan de consoles van het sturen en de mastbediening zijn bevestigd. Het sturen en rijden met de truck is kinderspel. Met de linkerhand stuur je en met de rechterhand bedien je met een kantelschakelaar de rijrichting en snelheid. Deze rechter console is tevens voorzien van drie drukknoppen voor heffen, dalen en claxon.

Vlot en beheersbaar

Via het kleine display lezen we de mate van batterijontlading af en zijn ook stuurwielstand, draaiuren, snelheid en de rijprogramma’s te zien. Het schutboord is voorzien van een handig papiervak.  De rugleuning op de truck is van het type ‘one size fits all’ en is niet verstelbaar. Het gebrek van deze verstelmogelijkheid stoort ons niet.
Op ons testparcours verzamelen we op verschillende hoogtes 8 kleine items. Waar mogelijk rijden we diagonaal naar de locaties om zo efficiënt mogelijk te zijn. De JX1 klaart deze klus met opvallend veel gemak. De truck rijdt vlot en beheersbaar. Hij reduceert hierbij zelf veilig de rijsnelheid als je op grotere hoogtes werkt. Opvallend is de hoge mate van stabiliteit die je als berijder ervaart. De mast loopt soepel in en uit, maar de hefsnelheid is minder hoog dan die van de eerder geteste Wave. Bij het dalen klinkt een akoestisch signaal en knipperen de beide rode signaallampen.

Prestaties en energieverbruik

Tijdens de test blijkt dat de JX1 bijzonder makkelijk is te bedienen en de truck met name zeer voorspelbaar stuurt, waardoor we vlot door de nauwe passage komen. In combinatie met de goede diagonale snelheid scoren we met de EP JX1 bijna 20% meer picks dan met zijn Amerikaanse soortgenoot.
De keerzijde van de medaille is het fors (175%) hogere energieverbruik van de veel zwaardere JX1. Met de 4 onderhoudsvrije gel batterijen van de JX1 komen we tot een praktische inzetduur van 4 uur terwijl de Crown circa 10 uur inzetbaar blijft. De vraag is natuurlijk of dergelijke trucks heel intensief ingezet worden en een hoge mate van productiviteit en een laag energieverbruik echt issue zijn. Mocht er een langere inzetduur wenselijk zijn, dan neemt de JX1 eenvoudig een conventionele loodzuur batterij met 50% meer capaciteit aan boord. De truck is standaard voorzien van een rollenbed voor het snel wisselen van de troggen. Op onze testtruck is ook de batterijlader reeds standaard aanwezig.

Conclusie

Het robuuste karakter en de eenvoudige bediening zijn beslist de sterke troeven van de JX1 van EP Equipment. De truck biedt een tussenweg tussen de mini-hoogwerker en de industriele orderpicker. Hij is handig, simpel en doeltreffend in gebruik en maakt een vlotte manier van single item orderpicking mogelijk tot hoogtes van 6.500 mm. Op deze manier is het makkelijk om op meerdere niveaus grijplocaties in te richten. Ook voor allerhande klussen op hoogte is de JX1 een handige helper. Het energieverbruik is aan de hoge kant, al biedt de mogelijkheid van een 50% grotere batterijcapaciteit extra armslag. Het opklaphekje mag wat ruimer openen. Voor de rest laat deze Chinese magazijntruck zich lezen als een open boek.

Pluspunten:

  • Bediengemak
  • Stabiliteit
  • Productiviteit

Voor verbetering vatbaar:

  • Energieverbruik
  • Ruimere opening van veiligheidshekjes
  • Uitvoering dodemanspedaal

Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EP, EP Equipment, EP Equipment JX1, Intralogistiek, JX1, Magazijntruck, Magazijntrucks, Orderpicken, Orderpicking, Orderverzamelen, Test, Warehousetruck

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.