Test + video: Test EP RPL201H en EP KPL201 – Sterke jongens

Sterke jongens

Met de RPL201H en KPL201 brengt EP Equipment een duo sterke en stoere pallettrucks op de markt. In deze test kijken we naar de prestaties van de snelle H-versie met opklapbaar staplatform en de KPL met instaande bediener. Beide trucks vallen op door hun no nonsense aanpak en robuuste kwaliteit.

EP brengt twee variaties op de pallettruck: links de KPL201 en rechts de RPL201H.

De Chinese fabrikant EP Equipment staat al enige tijd bekend om zijn recht-door-zee elektrotrucks met lithium-ion techniek. Vrijwel elk model is wars van overbodige franje, puur gericht op de essentiële taken, maar wel voorzien van zorgeloze accutechniek. Als kers op de taart brengt EP haar producten tegen een uiterst scherpe prijsstelling op de markt. Deze kwalificatie gaat geheel op voor beide trucks in deze test. De pallettrucks EP RPL201H met opklapbaar staplatform en de EP KPL201 met instaande bediener en extra bescherming rondom.

Compact vs veiligheid

De verschillen tussen beide truckmodellen zitten vooral in de compactere maat van de RPL als je het platform opklapt. De truck is dan ca. 50 cm korter en dat kan soms handig zijn als de ruimte schaars is. Met neergeklapt platform slinkt het lengteverschil flink, maar blijft met ca. 10 cm nog altijd in het voordeel van de RPL.

Wie vaak in zeer krappe ruimtes werkt, kiest bij voorkeur voor de meest compactste truck. Dankzij de snelle omschakeling van meerijden naar meelopen en vice versa is de RPL wellicht de beste keuze. Is maatvoering iets minder belangrijk, dan komt vooral de KPL met zijn halfronde achterzijde in beeld. Hiermee heb je als bediener beslist een veiligere én grotere werkplek. Onze persoonlijke favoriet is daarom de KPL. Je blijft makkelijker binnen de contouren van de truck, je kunt comfortabel tegen de achter- of zijwand leunen en bent in het algemeen veiliger onderweg.

Krachtige H-versie

Andere verschillen die tijdens de test opvallen is de H-uitvoering van de RPL201H. Deze high performance versie beschikt over een sterkere rijmotor die geen 1,6, maar 2,5 kW vermogen kent. De RPL is ook in een standaarduitvoering beschikbaar terwijl de KPL alleen met 1,6 kW motor op de markt komt. Het verschil in prestaties is merkbaar. De RPL201H sprint sneller en rijdt sneller dan zijn soortgenoot met halfronde achterzijde. In productiviteit uitgedrukt: hij verplaatst 21% meer pallets in dezelfde tijd. Goed voor 98 pallets per uur in onze test en tevens het testrecord in deze klasse.

Nadeel van de grotere kracht en sprintsnelheid is dat de RPL wat onrustiger werkt. Hij remt daarbij ook veel sneller af dan de KPL. Soms is dat zo enorm krachtig dat de vorkwielen van de grond komen als je geen last vervoert. Een iets fijngevoeligere afstelling van de remfunctie is beslist aan te raden. Gelukkig is dit goed mogelijk via de handset van de servicemonteur.

Sneller en krachtiger werken betekent in de regel ook een hoger energieverbruik en dat klopt ook dit geval. De RPL consumeert 10,6% meer van dezelfde beschikbare accucapaciteit. Of dit een probleem is? We denken van niet. De praktische inzetduur van 6,5 uur zal in de regel ruim genoeg zijn. Daarbij is de li-ion accu tussentijds eenvoudig en zonder ‘bijwerkingen’ op te laden. En aan accuonderhoud heb je bij beide EP-trucks ook al geen omkijken. Die is er niet.

Veel overeenkomsten

Naast de li-ion accu kennen beide pallettrucks nog meer overeenkomsten. Ze zijn beide zeer robuust van constructie. Vrijwel alles is van staal, het chassis is stijf en duidelijk bedoeld voor een stevige inzet. De zijbeugels van de RPL zijn sterk en netjes bekleed. Het opklapbare staplatform is al even robuust. Het blijft netjes beneden als je afstapt. Bij de KPL voelt de stalen achterwand al even stevig aan. Ook hier is de binnenzijde netjes bekleed met een zachter, maar duurzaam kunststof. Beide trucks zijn uitgerust met dezelfde disselkop die we ook op andere palletwagens van EP zagen. De bediening is helder en voorspelbaar, maar de knop om de vork te laten dalen zit net een beetje te ver weg.

Beide trucks zijn voorzien van tandem vorkwielen en een PU aandrijfwiel. Beide trucks hebben een 5-wiel configuratie voor extra stabiliteit in bochten en maximale tractie. Beide trucks sturen elektrisch bekrachtigd en hebben een merkbare vermindering van de rijsnelheid in bochten. Deze veiligheidsvoorziening werkt voorspelbaar en correct al mist de KPL het extra vermogen van H-versie om na de bocht weer vlot door te rijden. Nog een overeenkomst: op beide trucks is het lastig om spulletjes op te bergen. Op de RPL vinden we een papierklem op het batterijdeksel en een bekerhouder naast de dissel. Bij de KPL blijft het beperkt tot een papierklem.

Innovatiemogelijkheden

Een laatste overeenkomst tussen de beide pallettrucks van EP is dat ze beide mogelijkheden bieden tot productinnovatie. Zo te zien is de accuruimte van beide trucks van origine afgestemd op een loodzuur accu; vooral bij de KPL is de beschikbare ruimte veel te groot voor de veel kleinere li-ion accu. Als EP het truckconcept zou baseren op li-ion techniek en de accu beter zou integreren, kunnen ze heel veel ruimtewinst boeken. Hierdoor kan de KPL dezelfde compacte maat krijgen als de RPL met opgeklapt staplatform. In dat geval zou onze keuze helemaal uitgaan naar het truckmodel met instaande bediener, want hiermee ben je echt veiliger onderweg. Hierbij zou de toevoeging van iets meer vermogen van de H-versie niet misstaan. De 1,6 kW motor is wat aan de krappe kant voor een truck met 2 ton draagvermogen.

Accu integratie op de RPL betekent dat ook deze truck nog compacter kan worden, maar of het dan nog veilig is om met het extra vermogen van de H-versie te komen is de vraag.

Om het wensenlijstje te completeren zouden we ook graag een snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging hebben. Bij hogere snelheden mogen beide trucks iets zwaarder sturen, ze krijgen daardoor een beter rijgedrag rechtdoor. Deze is voor beide trucks wat onrustig.

Conclusie

Met de RPL201H en KPL201 brengt EP Equipment twee sterke, stoere no nonsense trucks op de markt. Ze doen wat ze beloven, zijn gebouwd uit sterke materialen en makkelijk te begrijpen. De verkoopprijs kennen we niet precies, maar gebaseerd op de prijsstelling van andere EP-trucks zal deze zeer concurrerend zijn. Sterk punt van de RPL201H is de hoge productiviteit vergeleken met het marktgemiddelde in deze klasse. Sterk punt van de KPL201 is de hogere mate van veiligheid voor de bediener.

Pluspunten:

  • Stevige constructie
  • Hoge prestaties H-versie
  • Li-ion gebruiksgemak
  • Werkruimte en -positie op KPL

Voor verbetering vatbaar:

  • Afremming H-versie te abrupt (via monteur instelbaar)
  • Positie/bereikbaarheid daalknoppen vorkbediening
  • Opbergmogelijkheden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EP, EP Equipment, EP KPL201, EP RPL201H, Intralogistiek, Pallettrucks, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.