Test + video: Jungheinrich EJC112i meeloop stapelaar – Compacte stabiliteit

Compacte stabiliteit

Met de EJC 110/112i-familie brengt Jungheinrich een volledig nieuw ontwikkelde rang meeloop stapelaars in het instap-segment. Dankzij de geïntegreerde lithium-ion accu is het ontwerp volledig herzien en dat resulteert in een veel compactere truck met meer restdraagvermogen. Testconclusie: Ervaren is geloven.

In de test scoort de Jungheinrich EJC112i bovengemiddeld goede waarden.

Bij de EJC 110-112i staat de integratie van de onderhoudsvrije lithium-ion accu centraal. Om de nadelen van de kortere lengte en het lagere gewicht van de li-ion accu te compenseren is de truck volledig herontworpen. Zo zijn de mastprofielen, vanaf de zijkant gezien, breder geworden en heeft het buitenste profiel een extra hoek gekregen. Ook de wielarmen zijn verstevigd en is het gehele chassis zo uitgebalanceerd dat de krachten optimaal verdeeld worden. Het resultaat is direct merkbaar als je een last opneemt. Bij de maximale 1.200 kg geeft de EJC 112i geen krimp en heft hij moeiteloos tot 2.900 mm. Tot 3.800 mm pakt hij 830 kg en bij de maximale hefhoogte van 4.700 mm blijft nog altijd 650 kg over, dit alles op een lastafstand van 600 mm.

Small en Extra Small

De meeloop stapelaar EJC 112i in onze test heeft een draagvermogen van 1.200 kg en is uitgerust met een drievoudige 4.700 mm mast. Dit model is verkrijgbaar in de maten (S) en (XS) die vooral in hun l2-afmetingen verschillen. De (XS) heeft een l2-maat van 604 mm en biedt ruimte aan accu’s van 50 en 100 Ah, terwijl de (S) een l2-maat heeft van 654 mm en accucapaciteiten mogelijk maakt van 105, 150 of 200 Ah. De kleinste l2-maat van hun voorgangers is 672 mm dus hier staan echt twee opvallend compacte stapelaars. Ook chassishoogte is aanmerkelijk lager. Hierdoor zien we bij de nieuwe truck 650 mm van de vork, terwijl dat bij het oude model 345 mm is.

Een ander verschil tussen de XS en S uitvoering is het vermogen van de ingebouwde lader. Alle trucks in deze EJC 110-112i familie zijn voorzien van een ingebouwde 230V li-ion acculader, naar keuze leverbaar met een capaciteit van 15, 35 of 70A.

Sneller heffen

De nieuwe stapelaar heft veel sneller dan zijn voorganger. Dit komt door de sterkere pompmotor en betere afstemming tussen pompcapaciteit en hefcilinder. We meten scores die ruim boven het gemiddelde in deze klasse liggen. Vergeleken met de EJC110 uit onze test in 2017 is de hefsnelheid bijna verdubbeld. Puntje ter verbetering is wat ons betreft een soft landing voor de belasting vork. De last komt nu vrij hard op de grond terecht. Jungheinrich stelt dat het systeem wel degelijk aan boord is, maar was uitgeschakeld om maximale testprestaties te leveren.

De rij- en acceleratiesnelheden zijn vrijwel hetzelfde gebleven. Op de krachtigste instelling P3 komen we zowel met als zonder last tot 6,05 km/uur en dat is lekker vlot.

De EJC 112i heeft een korte dissel gekregen omdat het montagepunt op de aandrijfunit hoger zit. Hierdoor loop je iets dichter op de truck dan bij het voorgaande model, maar dat hebben we tijdens de test nooit als een probleem ervaren. De werkafstand is dik in orde en blijft zo dankzij een goed werkende automatische reductie van rijsnelheid in bochten en bij een andere verticale disselhoek. De optionele CurveCONTROL werkt sterker bij bochten waar je dichter op de truck zou komen als je er midden voorloopt.

Productiviteit en verbruik

Op ons standaard testparcours voor stapelaars rijden we de nieuwe truck op alle 3 beschikbare programma’s en met en zonder CurveCONTROL. De testtruck start standaard op in P2 (is naar wens programmeerbaar) en die stand levert vrijwel dezelfde productiviteit als de EJC uit 2017 in zijn sterkste stand P3. Zetten we de nieuwe truck op deze maximale stand dan komen we tot 8,5% hogere prestaties dan zijn voorganger. Schakelen we CurveCONTROL uit, dan komt er nog eens dik 3% bij.

Toch zal het niet zijn dat dit instapmodel stapelaar primair gekozen wordt om zijn productiviteit. Waar het wel om gaat is dat alles aangenaam vlot is te bedienen en de truck heel stabiel aanvoelt en presteert. Dat is gelukt, want vergeleken met het marktgemiddelde presteert de EJC 112i bovengemiddeld goed.

Kijken we naar het energieverbruik, dan is de nieuwkomer minder efficiënt dan zijn voorganger. Wat wil je ook met meer hefvermogen en -hefsnelheid? Al met al komen we op P3 met de 150 Ah accu tot een praktische inzetduur van ruim 5 u. Dankzij de ingebouwde lader kan je tijdens pauzes bij elk 230V makkelijk en zonder negatieve effecten bij te laden. Zo hou je de stapelaar heel eenvoudig lang inzetbaar. Een andere optie is te kiezen voor de 200 Ah accu waarmee je 1:45 uur langer aan de slag kunt.

Volop keuze

Met de keuze uit diverse modellen, masttypen en accucapaciteiten is de nieuwe familie Jungheinrich EJC 110-112i breed vertegenwoordigd. Van monomast tot breedspoor en met initiële steunpootheffing, het is een instapklasse zonder al te veel toeters en bellen. Hulpsystemen zoals LiftCONTROL en PositionCONTROL ontbreken, zoals die wel bestaat bij de PowerLINE trucks met de iets hogere draagvermogens. Desondanks zijn diverse opties leverbaar als gewichtsindicatie (50 kg nauwkeurig), CurveCONTROL, Panoramaspiegel, FloorSpot en diverse instrumentenhouders. Deze kunnen op verschillende standaard aansluitpunten worden gemonteerd. Voor de inzet in koude omstandigheden is een vrieshuisuitvoering beschikbaar tot -28 graden Celsius.

Conclusie

Met de nieuwe EJC 110-112i serie brengt Jungheinrich een opvallend compacte range stapelaars op de markt met prima prestaties. De trucks hebben een voelbaar goede stabiliteit en werken aangenaam en voorspelbaar. Puntjes te verbetering zijn wat ons betreft een (ingeschakelde) soft landing van de belaste vork en mogelijk een andere type vertanding in de aandrijfunit. Bij hogere masten zoals de 4.700 mm van onze testtruck, voel je dat de truck een beetje heen en weer beweegt op de aandrijfunit als je een zware last laat dalen. Bij lagere masten en lagere gewichten is dat veel minder het geval. Jungheinrich overweegt of het mogelijk is om de iets duurdere schuine vertanding optioneel te maken voor klanten met hoge masten en zware lasten.

Pluspunten:

  • Compacte bouw
  • Hoge stabiliteit
  • Goede prestaties

Voor verbetering vatbaar:

  • Soft landing belaste vork (bleek uitgeschakeld tijdens test)
  • Andere vertanding aandrijfunit bij hoge masten en zware lasten

(Tekst en foto’s: Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EJC, Jungheinrich, Jungheinrich EJC 110-112i

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.