Test + video: Jungheinrich ERC 216zi – Logisch vervolg

Logisch vervolg

Met de stapelaar ERC 216zi brengt Jungheinrich het logische vervolg op de introductie van de reachtruck ETV 216i. Beide trucks zijn ontworpen rondom de geïntegreerde lithium-ion batterij. Voor de stapelaar levert dat een compactere bouw op, inclusief beter zicht, hogere prestaties en een hogere functionaliteit.

Met bovengemiddeld goede prestaties zorgt de ERC 216zi voor een vlotte handling van lasten tot 1.600 kg.

In 2019 bracht Jungheinrich haar nieuwe stapelaar ERC 216zi op de markt. Dit jaar doet de nieuwkomer mee aan de IFOY 2020 verkiezing en dat zal de wereldwijde bekendheid van de truck beslist vergroten.  Wij testten hem en komen tot de conclusie dat de ERC216zi in de voetsporen treedt van de ETV 216i reachtruck die een jaar eerder op de markt verscheen. Beide trucks zijn volledig opnieuw ontworpen omdat de dwingende, rechthoekige vorm van de verwisselbare tractiebatterij geen rol speelt. Ze halen hun energie uit een geïntegreerde lithium-ion batterij en die zijn in de regel een stuk kleiner. Bovendien kan een li-ion batterij een vrijere vorm krijgen zodat ze nog beter in het ontwerp te passen. Zo is de li-ion batterij van de ETV 216i reachtruck L-vormig voor een optimale pasvorm in de truck.

Bescherming rondom

In de Jungheinrich ERC 216zi is de li-ion batterij (24V/260 Ah) gewoon rechthoekig, maar keurig achter de kunststof (ABS) beplating van de truck weggewerkt. Mocht het nodig zijn, dan is de batterij simpel te bereiken en te verwijderen/vervangen door de servicedienst.

Dankzij de integratie van de batterij blijft de ERC 216zi zeer compact en biedt hij evengoed ruim voldoende plaats voor de instaande bediener. Deze wordt bovendien aan beide zijkanten en deels aan de achterzijde beschermd. Een voetsensor (optie) bewaakt of ook de schoenen netjes op de voetenplaat blijven. Is dat niet het geval dan vermindert de truck automatisch de rijsnelheid tot stapvoets. Al met al voel je een extra mate van veiligheid door de omringende bescherming. De zijsteunen doen hun naam eer aan: je kunt er aangenaam tegenaan leunen tijdens het rijden. Daarnaast bieden ze extra houvast dankzij de goede handgrepen aan de bovenzijde. Onderaan de binnenzijde van de zijwanden treffen we twee opbergbakken aan. Rechts naast de dissel is eveneens een opbergvak met een papierklem geplaatst.

Intuïtief en voorspelbaar

Onze testtruck biedt met zijn opstaphoogte van slechts 195 mm een makkelijke entree. Het geveerde staplateau is voorzien van een comfortabele rubbermat. Inmiddels is er ook een instelbare demping beschikbaar, maar die is niet op onze testtruck aanwezig.
De smartPILOT dissel is eenvoudig in 5 hoogteposities instelbaar en zeer logisch te bedienen. Met de vlinderschakelaars kies je richting en bepaal je de rijsnelheid. Zowel links als rechts vinden we de tuimelschakelaars voor het heffen en het dalen van de vork en de steunpoten. De truck is daardoor met elke hand volledig te bedienen. Dankzij de initiële heffing van de steunpoten is het mogelijk om twee pallets tegelijk mee te nemen. De hoofdmast is bestemd voor een maximale last van 1.600 kg. In combinatie met de steunpootheffing komt het totale draagvermogen op 2.000 kg. Het elektrische stuursysteem van de ERC 216zi werkt voorspelbaar, maar door de decentrale plaatsing van de rijmotor voelen snel genomen bochten linksom of rechtsom niet identiek aan. Als de rijmotor aan de binnenzijde zit, dan kan de truck lichtjes uit de bocht glijden. Curve Control helpt mee om de bochtsnelheid veilig te houden.

Veiligheid op hoog niveau

De vernieuwde mast van de ERC 216zi biedt hefhoogtes tot zes meter, de mast op onze testtruck reikt tot 5.250 mm. De nieuw ontworpen mast kent een zeer breed zichtvenster. Dankzij het lage dashboard zijn ook de vorkpunten prima zichtbaar. Het slank gebouwde beschermdak van onze truck is voorzien van het optionele glazen panoramadak en van slimme openingen voor de montage van diverse zaken. De testtruck is uitgerust met een kleurendisplay waarop we tal van zaken kunnen aflezen die horen bij optionele assistent systemen operationCONTROL en positionCONTROL. Op het display van zien we onder andere de actuele hefhoogte, de maximale veilige hefhoogte, het lastgewicht en het instelbare lastzwaartepunt. Het is ook erg eenvoudig om voorinstellingen voor de hefhoogte te bepalen en te kiezen. Mocht het systeem een onveilige situatie herkennen, bijvoorbeeld een combinatie van lastgewicht en hefhoogte, dan toont het display een waarschuwing, klinkt er een signaaltoon en trilt de dissel. Of de truck vervolgens automatisch de hefsnelheid verlaagt of zelfs stopt, is geheel naar klantenwens instelbaar.

Productiviteit en energieverbruik

Wat zijn prestaties betreft scoort de Jungheinrich ERC 216zi overtuigende waarden. We rijden de truck op alle beschikbare rijmodi. In P3 en P2 is de acceleratie het hoogst terwijl in P1 en ECO er veel meer nadruk ligt op energiebeheersing en het transport van kwetsbare lading. Zonder last meten we rijsnelheden van bijna 12 km/uur, met 1.000 kg last komen we tot bijna 10 km/uur. De hefsnelheden liggen op bovengemiddeld niveau en dankzij de eenvoudige bediening en goede voorspelbaarheid komen we tot een bovengemiddeld goede productiviteit. Puntjes ter verbetering zijn naar onze mening de mate van mastdemping bij het onbelast heffen en een iets ruimere instelling van het automatisch afremmen van de mast op het hoogste hefniveau.

Om de mogelijkheden van het nieuwe ontwerp te optimaliseren, maar toch voldoende energie aan boord te hebben voor het werken met een stapelaar, beperkte Jungheinrich de grootte van de lithium-ion batterij tot 260Ah. Op basis van onze metingen komen we tot een praktische inzetduur van de truck van 5 uur en 45 minuten op de krachtigste stand P3. Op stand ECO blijft de productiviteit nog altijd op een goed niveau, maar kunnen we 6 uur en 30 minuten met een volle li-ion batterij werken.

Ontspannen laden

De stapelaar met instaande bediener is er niet de truck naar, maar wie continu met de truck aan de slag wil komt met de lithium-ion batterij prima tot een lange inzet. Je koppelt hem tijdens pauzes simpelweg aan de lader, want lithium-ion batterijen zijn zorgeloos tussentijds te laden. Een kwartiertje in de koffiepauze en een half uurtje tijdens de lunch en de truck is vrijwel 24 uur inzetbaar. Bovendien zijn de batterijen onderhoudsvrij, komt er geen gassing vrij tijdens het laden en is het aantal laadcycli meer dan 300% groter dan van een loodzuurbatterij.

Jungheinrich levert de truck met of een 300A lader die de batterij in 1 uur compleet laden kan. Ook leverbaar is een inbouwlader van 25A. Deze is aan een gewoon 230V stopcontact aan te sluiten en kent een laadduur van 10 uur.

Conclusie

Met de nieuwe ERC 216zi brengt Jungheinrich een compacte en zeer comfortabel werkende stapelaar op de markt. De truck koppelt prima prestaties aan een hoog gebruiksgemak en extra veiligheid voor de bediener. De geïntegreerde lithium-ion batterij maakt een zorgeloos 24/7 gebruik mogelijk en staat aan de basis van een volledig nieuw truck ontwerp. Puntjes ter verbetering zitten wat ons betreft in de mastdemping en de afremming van een onbelaste vork bij maximale heffing.

Plus:

  • Compacte bouw
  • Hoge mate van veiligheid
  • Zicht op de vorkpunten

Voor verbetering vatbaar:

  • Mastdemping tijdens heffen zonder last
  • Aanslag op hoogste hefniveau

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

 

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, ERC 216zi, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich ERC 216zi, Stapelaar, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.