Test + video: Jungheinrich EFG 425 – Friendly Power House

Friendly Power House

Met de nieuwe EFG 4-Serie brengt Jungheinrich een krachtige range elektrische vorkheftrucks met draagvermogens van 2,5 tot en met 3,5 ton. De trucks zijn ruim, soepel en ongekend krachtig als het moet. Maar zijn ze ook een alternatief voor de trucks met diesel- of lpg-motor? Want die produceert Jungheinrich niet meer sinds Maart 2023. Deze test geeft het antwoord.

De nieuwe EFG 4-Serie van Jungheinrich is krachtig en een volwaardig alternatief voor de truck met diesel- of lpg-motor.

Al een paar jaar geleden waren we bij Jungheinrich te gast om hun prototype van een krachtige elektrische heftruck in het populaire segment van 2,5 tot en met 3,5 ton ‘off the record’ te bekijken en te rijden. Het concept was dik in orde, maar toen kwam Corona. De hele wereld ging in slow motion en vele plannen kwamen op een langere baan, ook bij Jungheinrich. Achteraf gezien pakte dat voor fabrikant helemaal niet verkeerd uit. Ontwerptekeningen werden nogmaals bekeken, de doelen bijgesteld en het resultaat mag er zijn. De nieuwe EFG 4-Serie is ruimer, praktischer, sterker en flexibeler te gebruiken dan de concepttruck van toen. Vergeleken met zijn gelijknamige voorganger uit de toenmalige EFG 4-Serie scoort de nieuwkomer op alle facetten beter. Hierbij zijn het bedienconcept en de Jungheinrich-beleving onveranderd plezierig gebleven.

Drastisch besluit noopt tot prestaties

Met de herbezinning door Corona en de ontwikkelingen op de energiemarkt, nam Jungheinrich recent een drastisch besluit. De fabrikant stopte sinds maart 2023 met de productie van heftrucks met een verbrandingsmotor. Alle pijlen zijn gericht op elektrotractie, maar daarvoor heb je wel een truck nodig die de prestaties van de IC-broers in deze gewichtsklasse minimaal evenaart. Voor dat doel is de nieuwe EFG 4-Serie ontwikkeld. De nieuwe rang elektrotrucks haalt zijn snelheid en vermogen uit twee rijmotoren die samen veel krachtiger zijn dan de enkele motor uit het verleden. Ook de hefpompmotor is sterker geworden, de hydraulische werkdruk en opbrengst zijn verhoogd en er is een heavy duty ventielblok gekomen om optimaal met zware aanbouwapparatuur te kunnen werken. Een optionele extra oliekoeler zorgt daarbij voor een vrijwel onbeperkte inzet onder zware omstandigheden. De EFG 4-serie omvat, naast de 425, de 430 en 435 ook compacte chassismaten EFG 425k en 430k. Voor inzet bij een lastzwaartepunt van 600 mm staat de EFG S30 paraat. Alle trucks bereiken een maximale hefhoogte van 7.500 mm.

Goede werkplek

In onze test maken we kennis met de EFG 425, een 2,5 tons elektrische heftruck met tweevoudige 3.300 mast en complete cabine. De truck is een drive&liftPLUS versie voor extra power; wie liever insteekt op economie en een maximale inzetduur, kan opteren voor de Efficiency-variant.

De EFG 4-Serie heeft zowel nieuwe als vertrouwde kenmerken. Bij het opstappen komt het kunststof antisliprooster van de extra trede ons bekend voor van eerder uitgebrachte Jungheinrich trucks. Dat geldt ook voor de opstaphoogte en de ruimte van de op-/afstap: het is allemaal in orde. Eenmaal op de Grammer heftruckstoel merken we dat de heupgordel wat lastig is te pakken. Ook worstelen we regelmatig met de veilige, maar gedwongen volgorde van eerst gaan zitten, dan contact inschakelen en daarna de gordel sluiten. De truck gaat anders niet aan het werk. Jungheinrich noemt dit accessCONTROL, een systeem dat waarschijnlijk vanaf 2026 verplicht wordt. Positief aspect is dat de cabine een hoge mate van rust uitstraalt. Het heldere TFT-display biedt de noodzakelijke info en de benodigde schakelaars voor lampen etc. zijn keurig geplaatst zonder opdringerig te zijn.

Herkenbaar geheel

Vanaf de prima zitpositie zien we dezelfde componenten terug als in eerdere Jungheinrich modellen: de uiterst slanke, in neighoek èn hoogte verstelbare stuurkolom met éénpuntverstelling, de meervoudig verstelbare armleuning en een rijk aanbod aan opbergruimte aan de rechter cabinezijde. De armleuning van onze testtruck is voorzien van de soloPILOT, maar uiteraard ook leverbaar met duo- of multiPILOT mastbediening.

Verbeteringen binnen het cabineconcept zijn de extra voetruimte en het zicht rondom en naar boven. De B-stijlen zijn slanker, de ramen zijn gelijmd en niet meer geklemd dus je kijkt ook niet tegen de bevestiging aan, er is een nieuwe montagerail voor additionele zaken als terminals en scannerhouders en het dakvenster is enorm vergroot. Het panoramadak zonder spijlen doet meer dan ooit zijn naam eer aan. Een grote zonneklep en rolgordijn zorgen naar wens voor extra zicht- en werkcomfort.

Voor de koude dagen is er een kachel aanwezig. Deze levert met 2,2 kW meer vermogen dan zijn voorganger van 1,5 kW. Ook optioneel leverbaar is een airco, die keurig vlak achter de dakrand boven het contragewicht uitsteekt en niet de cabine verhoogt. De optionele Soundmodule is via Bluetooth te koppelen aan de mobiele telefoon voor communicatie en muziek.

Nieuwe benchmark

En dan het werken met de nieuwe EFG 4-Serie. Zoals vrijwel alle Jungheinrich hef- en magazijntrucks beschikt ook de EFG 4-Serie over 5 standaard rij-/hefprogramma’s die je zelf makkelijk kunt kiezen. We rijden onze test op zowel de maximale 5 als de meer economische modus 3. Op stand 5 meten we een record hefsnelheid, ook als we die vergelijken met het gemiddelde van trucks met een verbrandingsmotor. We halen rijsnelheden van 20 km/uur en dat is dik in orde. Veel harder rijden heeft geen zin, tenzij je minimaal 75 meter of meer ongestoord rechtdoor kan rijden en dan nog is de winst marginaal. Vergeleken met het gemiddelde van de elektrotrucks uit onze database scoort de EFG 4-Serie op alle aspecten veel betere waarden.

Op de iets rustigere stand 3 komt de nieuwkomer tot een 6% hogere productiviteit dan het gemiddelde in het IC-truck segment. Op stand 5 ligt de productiviteit 16% boven de prestaties van de gemiddelde verbrandingstruck. Met 389 pallets per 8 uur noteert de EFG 425 zelfs een topscore en plaatsen we een nieuwe benchmark. Wellicht zou deze nog verder aangescherpt kunnen worden als de engineers de sprintsnelheid nog iets kunnen verhogen. Vergeleken met een ander zeer gerenommeerd merk superkrachtige elektrotruck, ligt de sprintsnelheid merkbaar lager. Dat geldt ook in vergelijking met het gemiddelde van trucks met een verbrandingsmotor. Wellicht zou de montage van een lithium-ion accu het verschil kunnen maken. Doorgaans reageren trucks met li-ion techniek iets sneller op alle commando’s. Bij de EFG 4-Serie kan je beide accutypen kiezen als krachtbron, ook als retrofit.

Parkeerrem met voetpedaal

Of je als gebruiker die extra power nodig hebt is de vraag. Het hoeft allemaal niet zo krachtig zijn, vooral niet als je veel binnen de bedrijfsmuren rijdt met de truck. Het belangrijkste aspect uit onze testen blijkt al jaren de totaalsom van voorspelbaarheid te zijn en die is ronduit goed op de EFG 425. De curveCONTROL is precies goed ingesteld en houdt de truck op veilige koers in snel genomen bochten. De truck heeft daarbij van nature een aangenaam laag zwaartepunt. De automatische parkeerrem houdt het geheel netjes op zijn plaats, ook op hellingen. De mate van afremming op de rijmotoren is zoals je verwacht, dus bijremmen met de voetrem doe je amper. Hier zien we wel een verbeterpuntje, want de hoogte van het rempedaal t.o.v. van het acceleratiepedaal is te hoog. Je kunt in theorie achter het rempedaal blijven haken bij een noodstop.

De mastbediening via de soloPILOT is vertrouwd en voorspelbaar, de ruimte in de cabine dik in orde en voor het achteruit rijden is een handgreep met claxon aanwezig op de B-stijl. Dit is echter een optie en zou, wat ons betreft, altijd tot de standaarduitrusting moeten horen.

Wat het energieverbruik betreft scoort de nieuwe Jungheinrich beter dan het marktgemiddelde, maar minder goed dan zijn voorganger die als ‘zuinig’ te boek stond. Wat wil je ook met al die kracht aan boord. Al met al halen we met de truck op stand 5 een praktische inzetduur van 8 uur en 19 minuten uit de 775 Ah/80V accu. Op stand 3 komt daar een uur en een kwartier bij.

Conclusie

Ja, de nieuwe EFG 4-Serie evenaart en overtreft de prestaties van een truck met diesel- of lpg-motor. Hij is daarbij stiller, soepeler en plezieriger in de omgang. Ook op oneffen terrein scoort de Jungheinrich goed dankzij de loskoppeling van chassis en cabine en een fraaie, rammelvrije constructie. De vernieuwde cabine en constructie met IP 54 stof- en spatwaterdichte motoren en onderhoudsvrije lamellenremmen maakt hem ook prima geschikt voor een outdoor inzet.

Wie de truck superintensief wil inzetten doet er goed aan om de kiezen voor de lithium-ion versie die je straffeloos tussentijds kan opladen. Wie niet de maximale prestaties nodig heeft, zet eenvoudig de truck op stand 3 of kiest de efficiency uitvoering. Daarbij biedt de EFG 4-Serie een riante werkplek, met heel veel zicht en opbergruimte en bovenal een zeer herkenbare Jungheinrich indeling. Diverse opties zoals assistentsystemen voor extra veiligheid zijn leverbaar evenals USB-poorten en 12V aansluitingen. Kortom: de nieuwe EFG 4 is een echte Power House met een zeer open karakter.

 

Pluspunten:

  • Zeer productief
  • Stil en soepel
  • Makkelijk in gebruik

Voor verbetering vatbaar:

  • Hoogte rempedaal t.o.v. acceleratiepedaal
  • Handgreep met claxon als standaard aanbieden
  • Grijpbaarheid van heupgordel

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EFG 425, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich EFG 4-Serie, Jungheinrich EFG 425, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.