Met de nieuwe ETV214i/216i serie beantwoordt Jungheinrich de marktvraag naar economisch inzetbare reachtrucks met goede prestaties. De nieuwkomer presteert op het niveau van het efficiency model van zijn voorganger en voegt daar een aantal aantrekkelijke pluspunten aan toe. De standaard is duidelijk opnieuw gedefinieerd.
Waarom zou je als gebruiker een reachtruck kiezen die eigenlijk te veel biedt voor zijn taak? Ben je niet beter af met een truck die doet wat hij belooft, gunstiger is geprijsd en ook nog eens economisch is? Die vragen lagen aan de basis van de ontwikkeling van de nieuwe ETV2i-serie van Jungheinrich. Uit analyse van ruim 14.000 FMS data (Fleet Management System) blijkt dat de helft van de gebruikers een reachtruckinzet kent die niet vraagt om maximale prestaties of een enorm lange inzetduur. Met twee modellen, de 214i en de 216i (1,4 en 1,6 ton hefvermogen) brengt de Duitse fabrikant daarvoor een passende truck. Voor wie wel een 24/7 inzet heeft of anderszins maximale prestaties wenst, komt in mei 2025 de Jungheinrich 3i-serie op de markt.
In deze test staat de totaal vernieuwde ETV214i centraal. Op het eerste gezicht lijkt hij sterk op het bestaande ETV216i-model met geïntegreerde li-ion accu, maar al snel vallen de verschillen op. De nieuwe truck heeft een 230 mm lagere cabinevloer en ook de zithoogte is navenant lager. Met een opstaphoogte van 420 mm loop je makkelijk de cabine binnen, de extra opstap is niet meer nodig. Uit dezelfde FMS-analyse blijkt dat reachtruckchauffeurs in dit minder intensieve marktsegment vaker op- en afstappen om aanvullende werkzaamheden te doen. In dat geval is een lagere bouwhoogte erg aangenaam.
De nieuwe ETV2i-serie dankt de lagere bouw primair aan het 100 mm kleinere aandrijfwiel dat aan een net iets lichtere rijmotor is gekoppeld. Samen met de nieuw geconfigureerde li-ion modules zorgt dat voor een lage en ruime vloer zonder obstakels en veel ruimte in de cabine. Om de mogelijk hogere slijtage van het kleine aandrijfwiel te compenseren is een nieuw type en veel slijtvastere polyurethaan gevonden genaamd Powerthane Plus. De afdekplaat voor het aandrijfwiel maakt onderhoud voor service makkelijker en zorgt voor een netter aanzicht van de truck. Eventuele lakschades zijn veel makkelijker te herstellen.
Betekent een lagere zit ook minder zicht op de omgeving en wielarmen? Nee! De ETV 2i-trucks hebben hun lagere chassisranden behouden en dankzij de luchtgeveerde Grammer MSG75 stoel kan je ook nog eens 40 mm hoger zitten zonder de juiste demping te verliezen. Daarnaast biedt Jungheinrich als optie eenvoudig aan te brengen gele beschermkappen voor de lastwielen die zowel de wielen beschermen als een duidelijk contrast leveren voor beter zicht van de wielarmen. Voor een hogere veiligheid is ook de schouderbescherming verbeterd.
Het panoramadak is nog iets ruimer gemaakt en biedt zodoende meer zicht naar boven. De masten van de nieuwe serie zijn onveranderd gebleven. De maximale hefhoogte van de ETV2i-serie bedraagt 10.700 mm met een restdraagvermogen van 900 kg. Wie op grote hoogte werkt profiteert van het heldere en storingsvrije beeld van de optionele digitale vorkcamera.
Een andere highlight van de nieuwe ETV2i-serie kunnen we echt letterlijk nemen. Boven op het cabinedak treffen we een LED-lichtsysteem met helderwitte dagrijd-verlichting die de trucks extra goed zichtbaar maken. Als de chauffeur bij bochten richting aangeeft knipperen ze oranje en bij het remmen zijn ze rood. Mogelijk volgt in de nabije toekomst ook een indicatie van de laadtoestand met een pulserende kleur om aan te geven hoever de accu opgeladen is.
De ETV2i-serie is voorzien van vernieuwde li-ion accu modules die in twee groottes zijn te bestellen: 230 Ah of 460 Ah. De modules zijn slim geïntegreerd, hebben een separate koppeling met het BMS (Battery Management System) waardoor er meer indelingsmogelijkheden zijn ontstaan voor de engineers. De keuze van de accugrootte hangt daarbij af van de gewenste inzetduur en de bereidheid om tussenladingen te geven. Daarbij biedt de optionele ingebouwde 35Ah lader alle mogelijkheden om aan elk 230V stopcontact te laden. Uiteraard is het laden ook mogelijk met de bestaande serie li-ion snelladers van Jungheinrich.
In de cabine valt de toepassing van het nieuwe concern display op. Met een verbeterde indeling, fraaie kleurweergave en duidelijkere data zoals hefhoogte en gewichtsindicatie biedt deze betere informatie aan de chauffeur. Zo kent het systeem een digitaal lastdiagram dat waarschuwt bij mogelijke overbelasting van de vork.
De stuurconsole is standaard in diepte verstelbaar, optioneel is ook hoogteverstelling leverbaar. Het stuurwiel is onveranderd gebleven, evenals de 180/360 graden stuurbediening en het uiterst voorspelbare stuurgedrag dat de Jungheinrich reachtrucks al jarenlang kenmerkt. Nieuw is het verbeterde opbergvak onder de armleuning. Hierin past nu ook ons A4 schrijf/klembord zonder schuin te staan.
Overigens: wat de mogelijke opties betreft biedt de ETV2i-serie alles dat de huidige ETV216i en de komende ETV3i-series kunnen bieden met uitzondering van het loweringPRO sneldaalsysteem en de accugrootte boven 460 Ah. Dus van een luchtgeveerde stoel, digitale vorkcamera, tot USB-aansluitingen, FloorSpots en assistentiesystemen, alles is leverbaar.
En dan de prestaties van de nieuwe ETV2i-serie. Daarover kunnen we kort zijn: deze zijn vrijwel identiek aan de prestaties van de bestaande ETV-serie in zijn ‘efficiency’ uitvoering. De scores zijn bovengemiddeld goed vergeleken met het totale reachtruck segment, maar duidelijk minder hoog dan de topscores van de Drive&Lift Plus uitvoering van de ETV216i. Die zijn ook helemaal niet het doel, want daarvoor komt straks de ETV3i-serie op de markt.
We komen met de 230 Ah li-ion module tot een praktische inzetduur van bijna 5 uur en het dubbele als we de 460 Ah zouden kiezen. Dankzij de ingebouwde 230V lader is het tussentijds bijladen kinderspel. Of deze optie de juiste is hangt natuurlijk helemaal af van de inzet en de gewenste gebruiksroutine.
De keuze van de 230 Ah li-ion module maakt de aanschaf van de ETV2i-serie extra economisch aantrekkelijk. Voor wie daarnaast een supercompacte reachtruck wenst, is er een ‘Slim’-variant van de ETV214i beschikbaar. Deze kent een nog eens 100 mm kortere l2-maat omdat het vernieuwde opbergvak onder de armleuning is ingekort.
De nieuwe 2i-serie is dankzij zijn lage vloerhoogte erg toegankelijk en biedt de chauffeur alle voordelen van een goede ergonomie. Het bijkomend voordeel van de lagere zit is dat je minder rijbewegingen ervaart. In combinatie met de luchtgeveerde stoel levert dat een fijne werkplek op. Ondanks de lagere zitpositie is het zicht rondom prima en zijn de optionele gele wielkappen een aanwinst. Als schaars minpuntje noemen we de soms wat inconsequente onbelaste daalsnelheid en het heen en weer bewegen van de truck bij het laten dalen van de belaste vork. Dit bleek een verkeerd ingestelde parkeerrem-routine te zijn en is inmiddels door de fabriek gecorrigeerd.
(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Mark Dohmen en Theo Egberts)
Tags:
Andersom test, Andersom Testing, ETV214i, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich ETV214i, Reachtruck, ReachtrucksErvaren is geloven Met de ingebruikname van een nieuwe...
In de afgelopen jaren zijn er binnen Blokker ingrijpend...
Kers op de taart Met de ontwikkeling van de loweringPR...