Still lanceert ‘energiebundel’ RX 20 en verwacht stijgend marktaandeel

Still introduceerde recent de volledig vernieuwde elektrische vorkheftruck RX 20. De vernieuwde RX 20 is aanzienlijk compacter, preciezer en meer ergonomisch. Tevens levert de truck nóg betere prestaties en is hij uitgevoerd met slimme assistentiesystemen. Check de video voor meer info.

De nieuwe RX 20-serie telt in totaal 13 trucktypen en is ontworpen voor lasten van 1,4 tot 2 ton met een lastzwaartepunt van 500 mm. De slimme allrounders zijn ideaal voor een gecombineerde binnen- en buiteninzet en transporteren goederen met een maximale rijsnelheid van 20 km/u snel en veilig, ook over langere afstanden. Ook bij de in- en uitslag van goederen tot hoogtes van 5.900 mm bewijst de RX 20 zijn kracht.
De efficiënte energiebundel is ontworpen voor een breed inzetscala en is eerste keus waar hoge prestaties en maximale beschikbaarheid in een intensieve twee- of drieploegendienst vereist zijn. Het extreem compacte ontwerp maakt de RX 20 met name ook interessant voor inzetsituaties met smalle gangpaden.

Kracht en prestatie  

De truck heeft een volledig nieuwe aandrijfmodule, waarin twee ingekapselde onderhoudsvrije driefasige tractiemotoren met actieve koeling en een nieuwe converter generatie zijn geïntegreerd. Het resulteert: hoge en betrouwbare prestaties, óók op hellingen. Afhankelijk van de nominale hefcapaciteit, kan de behendige truck probleemloos hellingen tot wel 20 % aan met maximale belasting.
Met slechts één druk op de knop kan de gebruiker kiezen tussen beste energie-efficiëntie of maximale omslagprestaties. Zo levert de truck altijd die prestaties, die voor een specifieke inzet worden vereist. Per rijprogramma kunnen snelheid, acceleratie en elektrisch remgedrag bij het wisselen van rijrichting naar wens worden ingesteld.

Wendbaar en compact 

Voor inzetsituaties waar ultracompacte trucks met een hefcapaciteit van 1,4 of 1,6 ton nodig zijn, vormen de uiterst wendbare RX 20-14C en RX 20-16C een perfecte keuze. Het extra kort chassisframe maakt het manoeuvreren met deze trucks nóg eenvoudiger, waardoor smalle gangpaden mogelijk zijn en er tegelijkertijd toch kan worden gewerkt met een grote accucapaciteit (625 Ah).
Bij de vierwielers maakt een combi-pendelas smalle gangpaden mogelijk. De gangpadbreedte is bij de driewielers, vergeleken met hun voorgangers, tot 29 mm smaller. Bij de vierwiel elektrotrucks is de winst zelfs 171 mm.
Met een hoogte van 2.035 mm zijn de nieuwe RX 20’s in standaarduitvoering reeds geschikt voor inzet in containers. Voor inzetsituaties met extreem lage doorrijdhoogtes, of voor inzet in goederenwagons, zijn de trucks leverbaar met een beschermdak van slechts 1.949 mm.

Nieuw accuconcept 

De standaard 48 Volt elektrische vorkheftrucks kunnen nu worden uitgerust met 625 Ah accu’s in A- of B-circuits, waardoor ook bestaande accupools kunnen worden blijven gebruikt, en de – afhankelijk van de specifieke inzet – de voordelen van de betreffende accu’s kunnen worden benut. Still realiseert de grote accuvariatie met het nog steeds unieke dubbele batterijcompartiment.
Het dubbele batterijcompartiment, biedt de klant de zekerheid dat de trucks ook in de toekomst optimaal uitgerust zijn, aangezien ook nieuwe technologieën, zoals lithium-ion accu’s in het compartiment kunnen worden opgenomen.
Net als bij eerdere modellen, vormt het snel en eenvoudig zijdelings wisselen van de accu met behulp van een pallettruck een essentiële succesfactor bij de RX 20.

Zicht geoptimaliseerd 

Ook de mast is geoptimaliseerd, waarbij Still slim heffen met optimaal doorzicht wist te combineren. Buig- en torsiebestendige mastprofielen maken een veilige en snelle handling van de last mogelijk, zelfs bij zware lasten met hogere restdraagvermogens. De nieuwe masten worden gekenmerkt door een slank genest profielpakket en het gebruik van C-profielen in de buitenmast. De hefcilinders zijn achter de profielen geplaatst, zodat de bestuurder een goed zicht heeft door én langs de mast.
Daarnaast is het beschermdak aangepast voor een optimaal zicht rondom, zodat een snelle en veilige in- en uitslag van goederen mogelijk, ook op grotere hoogtes.

Verbeterde ergonomie

De werkplek van de RX 20 biedt de bestuurder veel bewegingsvrijheid. Dit begint al met een moeiteloze opstap en een ruime trede. De instaphoogte is met ongeveer 60 mm verlaagd. De werkplek zelf is 50 mm lager. De cabinehoogte aan de binnenkant is daarentegen met 16 mm vergroot en geeft zelfs grote bestuurders veel hoofdruimte. Een grote handgreep, een rubberen antislipmat en een handige loopvlakrand verhogen de veiligheid tijdens het op- en afstappen.
De voetruimte is zeer riant. Ook rondom de pedalen heeft Still veel vrije ruimte gecreëerd. Ook de servicemonteur zal tevreden zijn over de vergrote voetenruimte. Voor onderhoud hoeft hij enkel nog een plaat los te maken om onbeperkte toegang tot de servicecomponenten te verkrijgen.
Still heeft verder het geluidsniveau van de trucks aanzienlijk gereduceerd. Vooral het geluid van de hef- en stuurpomp zijn beduidend verminderd.

Slimme assistentiesystemen 

STILL EASY Control, een volledig nieuw ontwikkelde display- en bedieneenheid, fungeert als beveiligings- en communicatie-centrum. Het volledig grafische kleurendisplay met automatische helderheidsregeling toont de bestuurder alle truckparameters, zoals rijsnelheid, hellingshoek van de mast, batterijstatus en energieverbruik. Een rijrichtingsindicatie op het display verhoogt de omslagprestaties en de veiligheid.
Talrijke hulpfuncties, zoals een indicatie van de stabiliteit status op het display en een snelheidsreductie bij geheven vorkenbord, verhogen de veiligheid en dragen bij aan een nauwkeurige lasthandling. Ook hierdoor stijgen de omslagprestaties en neemt de efficiency verder toe. Uiteraard worden ook reeds eerder geïntroduceerde en bewezen functies, als Curve Speed Control – waarbij de snelheid in bochten automatisch wordt aangepast aan de stuurhoek – op de nieuwe RX 20 toegepast.

Tags:

Accu, Accu's, Cabine;, Ergonomie, Heftruck, Heftrucks, Reachtruck, Still, Veiligheid

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.