Waterstof project ‘Milkrun’ van start in Ede

Op maandag 26 november 2018 is bij Toyota Material Handling in Ede de overeenkomst ondertekend voor de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek voor de ‘Milkrun’ bezorgservice van waterstof voor intern en extern transport in de regio.

De samenwerkingsovereenkomst is ondertekend door de zes financierende partijen: Toyota Material Handling, Bruil, ACV, Bosch Beton, Bidfood en Veth Automotive – onder het toeziend oog van bedrijven uit het ‘Waterstofconsortium Ede’. RCT Gelderland is co-financier van het project.

Het ‘Milkrun’ waterstof project is een lokaal initiatief vanuit het bedrijfsleven in samenwerking met lokale gemeente en provincie. De partijen hebben de handen ineengeslagen om het gebruik van waterstof als duurzame brandstof voor intern en extern transport van de grond te krijgen binnen deze regio. De ‘Milkrun’ bezorgservice lost het probleem op voor gebruikers van waterstofvoertuigen die niet direct wil investeren in een eigen infrastructuur. Met heftrucks en graafmachines rij je niet naar de lokale pomp om te tanken. Technisch lijkt alles mogelijk, het samenbrengen van vraag en aanbod heeft in deze fase de meeste aandacht.

De overeenkomst betekent de start van het haalbaarheidsonderzoek, waarbij wordt gekeken naar onder meer de technische, economische, juridische en veiligheidsfactoren. Er zullen bij verschillende Edese bedrijven heftrucks worden ingezet die rijden op waterstof die vervolgens met een tankauto op locatie worden voorzien van waterstof. Op deze manier wordt praktische ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof en wordt een afnamevraag van waterstof gecreëerd. Dit biedt kansen voor marktpartijen om op termijn een rendabel waterstofvulpunt in Ede te realiseren.

Tags:

Energie, Intern transport, Intralogistiek, Waterstof

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.