Test + video: Linde L16 RW en L16 AP – Comfortabel aan de slag

Comfortabel aan de slag

Met de nieuwe Riders serie brengt Linde Material Handling een comfortabel alternatief voor de pallet trucks en stapelaars met opstap platform als het gaat om transport, het laden en lossen en blokstapeling. De L16 RW biedt met zijn ruime zitplaats een aangename werkplek vooral als er sprake is van intensief werk en langere rijafstanden. Tijdens de praktische test ervaren we bijzondere voordelen de Rider, maar zien we ook enkele punten ter verbetering.

In de herfst van 2018 introduceerde Linde een nieuwe serie pallettrucks en (dubbel) stapelaars met de toevoeging R (Rider) in de naam. Met deze nieuwe R-serie voldoet Linde aan de vraag naar comfortabele compacte pallettrucks en stapelaars met dwars instaande/zittende chauffeur. Het nieuwe aanbod omvat 19 verschillende modellen en zijn zowel leverbaar met loodzuur of Lithium-ion batterijen. In deze test bekijken we de Linde L16 RW stapelaar met Lithium-ion batterij en een hefcapaciteit van 1.600 kg. Met een chassisbreedte van 970 mm is dit de breedste van drie modellen. De W verwijst naar Wide, waardoor deze truck ruimte biedt aan een echte stoel met instelbare vering. Om te zien hoe de nieuwkomer het doet tegen een ‘oude bekende’ zetten we tevens de Linde L16 AP met opklapbaar platform aan het werk op ons parcours. Het biedt de mogelijk te zien waar het optimale inzetgebied van beide trucks ligt.

Load Management denkt mee

Beide trucks in deze test heffen maximaal 1.600 kg of dragen een totaal van 2.000 kg als er ook een lading op de steunpoten wordt opgenomen. De AP heft tot 4.800 mm terwijl de nieuwste aanwinst tot 6.200 mm komt. De nieuwe Rider truck biedt een hoger restdraagvermogen. Hij brengt de 1.600 kg tot maximaal 4.000 mm waar de AP zijn grens legt op 3.150 mm. Op de maximale hoogte van 6.200 mm zet de L16 RW 500 kg weg.

Beide trucks zijn voorzien van het Linde Load Management Systeem dat zowel het gewicht als de hefhoogte in de gaten houdt. Op het fraaie kleurendisplay zien we hoeveel de last weegt en hoe hoog we heffen. Bij het opnemen van de last rekent het systeem meteen uit tot welke hoogte die last veilig geheven kan worden. Dreigt er overbelasting, dan stopt het heffen automatisch. Je kunt deze stop overbruggen en dat is soms ook nodig. Door de schok tussen de mastdelen schiet het displaygewicht soms wel eens onbedoeld omhoog en treedt de waarschuwing te vroeg in. Dit brengt ons meteen op een verbetervoorstel: mastdemping voor zowel de ingaande als uitgaande tweede mastsectie. De schok in de mast ervaren we als oncomfortabel. Op grondniveau en bij maximale heffing remmen beide trucks de mast wel netjes af.

Meer comfort

Als we de kale prestaties van beide trucks met elkaar vergelijken, scoort de Rider hogere waarden als het gaat om beladen en onbeladen rijden en accelereren. We kunnen kiezen tussen het Performance-niveau en een ECO-niveau op de RW. In de ECO-modus zijn de rijsnelheden van de RW bijna gelijk aan die van de AP-truck. De AP daarentegen scoort iets beter op alle aspecten van de mastprestaties.

Het grootste verschil ervaren we in comfort. Dit komt vooral door de goede zit- en werkhouding op de RW. Deze truck heeft een verstelbare voetplaat met het Linde dubbele pedaal om de rijrichting te kiezen. Het is duidelijk dat wie lange afstanden of transporten met veel bochten aflegt, beter af is met de RW. De truck werkt gemakkelijker, biedt betere ondersteuning voor de chauffeur en vermindert het risico op letsel door binnen de contouren van de truck te blijven. Zelfs met het ruime platform van de AP-truck, bestaat er altijd het risico dat je met de voeten over de rand staat van het opklapbare platform. En achteruit rijden met een hoog beladen AP-truck is niet eenvoudig, want je moet of het lichaam of het hoofd draaien om een goed overzicht te hebben op de rijweg.

Op de RW ervaren we echter ook een punt van verbetering: we willen de pedaalhoogte van de rijrichtingpedalen graag iets verlagen om de spanning op het onderbeen te verminderen. Het pedaal van de niet gekozen rijrichting is gewoon te hoog om de voet comfortabel op het pedaal te laten rusten.

Productiviteit

Uiteraard zijn we benieuwd naar de prestatieverschillen op ons standaard parcours voor stapelaars. Hierop verplaatsen we vier lasten van 500 kg (2x), 1000 kg en 1500 kg over een afstand van totaal 30 meter met daarin twee haakse bochten. We heffen elke last zowel bij het opnemen als het afzetten steeds tot 2.900 mm. Na het afzetten van de last heffen we altijd een keer onbelast tot 2.900 mm. We meten daarbij de benodigde tijd en energie om deze klus van vier verschillende pallets te klaren.

Je zou verwachten dat de RW de prestaties van het AP zal overtreffen dankzij de hogere rijsnelheden wanneer de truck in de Performance-modus staat en deze aanname is correct. Vergeleken met het AP scoort de RW een 10,4% hoger op productiviteit. Deze waarde werd bereikt na het resetten van de basiswaarden van het curve control system naar onze wensen en ervaring met andere trucks. De winst zou zelfs nog groter zijn wanneer het niet nodig was om de steunpoten verplicht op te tillen tijdens het rijden. Alleen met geheven steunpoten bereikt de RW zijn maximale rijsnelheid. Vergeleken met andere AP-type stapelaars in deze klasse komt de RW bijna tot een break-even in productiviteit. Het genoemde heffen van de steunpoten en het veel zwaardere gewicht van de truck zijn de belangrijkste redenen voor het prestatieverschil.

Energieverbruik

Op het gebied van energie-efficiëntie neemt de AP-pallettruck het voortouw. Geen wonder: de RW truck heeft een grotere aandrijfmotor en een veel hoger gewicht. Het eigen gewicht van de RW is 1616 kg, en dat maakt deze truck meer dan 500 kg zwaarder dan de AP. Het extra gewicht van de hogere mast is in deze vergelijking zelfs niet eens inbegrepen. De iets energiezuinigere Li-ion-technologie van de RW reduceert het verschil in energieverbruik en biedt veel betere mogelijkheden om de inzetduur van de truck aanzienlijk te verhogen dankzij de uitstekende mogelijkheid om de truck op te laden tijdens de koffie- en lunchpauzes.

Conclusie

Met een ruime keuze aan nieuwe, zeer degelijk gebouwde modellen van pallettrucks en stapelaars biedt Linde Material Handling een passende oplossing voor bijna elke toepassing. De Linde L16 RW is een ergonomisch alternatief voor de L16 AP-pallettruck. Vooral als er langere rijafstanden en veel ritten zijn, zorgt de RW ervoor dat de chauffeur beter om gemakkelijker het werk kan doen. De truck ondersteunt de chauffeur zittend en biedt een grote werkruimte voor het transporteren en stapelen van pallets. Wie veel op ongelijke achterkleppen of laadperrons werkt en korte afstanden aflegt, kiest bij voorkeur het AP-model met het staplatform. De demping van drempels en oneffenheden ervaren wij als net iets prettiger dan bij de RW.

Naar onze mening zijn de verbeteringen voor de nieuwe Rider-serie: een goede mastdemping tussen de mastdelen en een verminderde hoogte van de aandrijfpedalen. Bovendien hebben we tijdens het testen een aangenamer, voorspelbaar rijgedrag van de truck bereikt door de fabrieksinstellingen van de Curve Control aan te passen. Een groot voordeel van beide testtrucks is het Linde Load Management System, dat continu actief en veilig toezicht houdt op het werken met gepalletiseerde ladingen.

Pluspunten:

  • Comfort
  • Solide bouw
  • Load Management Systeem

Voor verbetering vatbaar:

  • Mastdemping
  • Fabrieksinstellingen Curve Control
  • Pedaalhoogte twee pedalensystemen

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

 

Tags:

Andersom Testing, Heftrucktest, Intralogistiek, Linde, Linde L16, Linde L16 AP, Linde L16 RW, Linde Material Handling, MotracLinde

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.