Test + video: Linde X25 en Linde H25 – Linde legt lat hoger

Linde legt lat hoger

Met drie gloednieuwe truckseries in het segment van 2 tot 3,5 ton stelt Linde de benchmark in deze klasse. Zowel de Linde H25 met dieselmotor als de Linde X25 met elektrische aandrijving noteren topscores voor productiviteit. Ook de ergonomie is grondig aangepakt en maken de trucks tot een fijne en comfortabele werkplek.

“Dit is waarschijnlijk onze laatste serie trucks met verbrandingsmotor in deze klasse”, stelde Linde bij de recente introductie van de nieuwe Linde H20-H35 modelserie. Elektrische heftrucks kunnen de competitie met de verbranders aan en ook daaraan werkt de fabrikant volop. Deze zomer voegt Linde de daad bij het woord en brengt nu de Linde E- en X-series op de markt. Net als de H-serie van voor tot achter nieuw ontwikkeld. De E-lijn is bedoeld voor de standaard inzet en vervangt de huidige serie elektrische heftrucks van 2 tot en met 3,5 ton. De trucks zijn voorzien van de nieuwste en zuinige elektrotechniek. De X-lijn biedt nog hogere prestaties en is vooral bedoeld als serieus alternatief voor de diesel- en lpg-serie. Wij zetten de Linde H25 en X25 naast elkaar en vergelijken de prestaties. Maakt Linde haar statement waar?

Voorspelbare hydrostaat

We beginnen onze test met de nieuwe Linde H25 met dieselmotor. Hart van de truck is als vanouds de Linde hydrostaat die souplesse combineert met een uitstekende doseerbaarheid. De truck hangt via de twee pedalenbediening als een blok aan de voeten van de chauffeur en laat zich voorspelbaar dirigeren. Als krachtbron zet Linde een Deutz dieselmotor in. Dankzij een verhoogd pompvolume van de hydrostaat werkt de truck met een lager toerental en dat zorgt voor een zeer beheerst motorgeluid en gunstig brandstofverbruik. De score van 8,79 liter per 100 pallets ligt ver onder het gemiddelde van 11,25 liter per 100 pallets in deze klasse en krijgt een plaatsje in de top 2.

Wat de productiviteit betreft scoort de Linde H25 de hoogste waarde sinds het begin van onze metingen. Met 384 pallets per 8 uur op ons testtraject verbetert Linde haar eigen topscore met 7,5% en stelt ze een nieuwe benchmark voor 2,5 tons dieseltrucks.

Veel meer ruimte

De verbeterde prestaties zijn niet het enige wapenfeit van de nieuwe Linde H25. Ook het chassis en de cabine zijn volledig nieuw ontwikkeld. Het resultaat mag er zijn: de truck biedt veel meer ruimte aan de chauffeur dan voorheen en ook de opbergmogelijkheden zijn flink toegenomen.

De opstap is slechts 465 mm hoog en is ruim twee keer zo breed als vroeger. Vanaf de lucht geveerde stoel valt op dat het zicht naar voren en rondom spectaculair is verbeterd.  Dit is het resultaat van slanke A-stijlen, een zeer laag schutboord en asymmetrische mastprofielen. Het contragewicht is afgevlakt waardoor ook naar achteren toe het zicht goed is. Dankzij het dak van gewapend glas heb je ook naar boven toe prima zicht op het werk.

Het bestuurderscompartiment biedt ruim 10 centimeter meer hoofdruimte; in de armleuning (Linde Load Control) zijn zelf te configureren schakelaars ingebouwd. Standaard is de truck voorzien van een elektronische controlefunctie voor de veiligheidsgordel. Als de bestuurder de veiligheidsgordel niet sluit, gaat de vorkheftruck automatisch over op kruipsnelheid. Eveneens standaard en veilig is Linde Load Assist die overbelasting van de vork in de gaten houdt. Daarnaast is de Linde H25 volledig ‘Connected’ met de cloud en kan zo op afstand updates ontvangen voor een optimale inzet.

Lithium-ion als basis

Met de nieuwe H25 zet Linde beslist de toon bij de dieseltrucks, maar hoe presteert de nog nieuwere Linde X25 elektrische heftruck? Speciaal ontwikkeld als alternatief voor de truck met verbrandingsmotor en daarom alleen leverbaar met een 96V/670 Ah lithium-ion batterij. Het ontwerp van de Linde X25 berust voor 65% op dezelfde componenten als de H-serie en daarom kan de fabriek in Aschaffenburg beide modellen door elkaar heen op dezelfde productielijn bouwen.

De gelijkenis met de dieselversie is dan ook groot, maar toch zijn er verschillen. Linde kiest (nog) niet voor een geïntegreerde li-ion batterij en daarom is de rechthoekige batterijvorm nog steeds dominant. De opstap is hierdoor hoger en krapper dan die van de H25, maar voor elektrotrucks prima in orde.

In de cabine merken we iets minder beenruimte in vergelijking met de verbrandingstruck, maar dat is geen probleem. Wel zijn de opbergmogelijkheden minder riant en daaraan mag nog wel iets gebeuren. De overige functies zoals Linde Load Assist en Connectiviteit zijn vergelijkbaar.

Nieuwe records

De meeste aandacht gaat wat ons betreft meer uit naar het rijgedrag en de prestaties van de Linde X25 en die zijn in één woord: geweldig! Geen truck was in de afgelopen 33 jaar testen zo snel in de sprint als deze krachtpatser ingesteld op Performance. Met zijn topsnelheid van 22 km per uur en een prima beheersing via het twee pedalensysteem zorgt de Linde X25 voor een ongekend hoge productiviteit. De Curve Assist houdt de snelheid in bochten veilig en is precies goed ingesteld. Alles verloopt even voorspelbaar en soepel en zo komen we tot 381 pallets per 8 uur op ons testtraject. Het is de hoogste score ooit voor een elektrische heftruck en slechts fractioneel lager dan het record dat we zojuist met de Linde H25 hebben gevestigd.

Het energieverbruik ligt zowel op Performance als Efficiency ruim onder het gemiddelde in deze klasse. Op de krachtigste stand komen we tot een praktische inzetduur van ruim 11 uur. Dankzij de grote li-ion batterij en de mogelijkheden om probleemloos tussentijds te laden, is een 24/7 inzet beslist haalbaar. Wie kiest voor de Efficiency modus, houdt nog steeds een zeer productieve truck en kan hiermee zelfs 13 uur werken. De productiviteit ligt hierbij dicht bij het oude, zojuist verbroken record voor elektrische heftrucks.

Conclusie

Met de H25 dieseltruck en de X25 elektrotruck zet Linde in beide klassen de benchmark. Geen truck was ooit productiever. De ergonomie ligt op hoog niveau en wie de truck intensief inzet zal dat beslist merken aan het einde van de werkdag. De ruimte op de trucks, de voorspelbaarheid van het gebruik en het lage geluid- en trillingsniveau zorgen voor minder belasting van de chauffeur.

Puntjes ter verbetering zijn er ook. De kunststof constructie rondom de verstelling van de stuurkolom voelt op beide trucks wat hakerig en de Linde X25 mag wat meer opbergruimte hebben. De handgreep op de achterste dakstijl van de X25 zit net iets te dichtbij voor comfortabel gebruik. Op de H25 ontbreekt hij, terwijl hij daar erg goed van pas komt. Op beide trucks kunnen we het lastdiagram amper lezen als gevolg van de beperkte cijfergrootte, te veel masttypen en het magere contrast door het tegenlicht.

De werkruimte op de Linde H25 is grandioos en die zou op de X25 ook zo kunnen zijn als Linde kiest voor een geïntegreerd batterijconcept. Wellicht een uitgangspunt voor het volgende model elektrotruck?

 

Pluspunten Linde H25 diesel:

  • Ergonomie
  • Prestaties
  • Standaard complete uitvoering en Connectiviteit

Voor verbetering vatbaar:

  • Handgreep op achterste dakstijl t.b.v. achteruitrijden
  • Bekleding en verstelling stuurkolom
  • Opzet en leesbaarheid lastdiagram

 

Pluspunten Linde X25 Elektro:

  • Prestaties
  • Souplesse
  • Bediengemak

Voor verbetering vatbaar:

  • Opbergruimte in cabine
  • Bekleding en verstelling stuurkolom
  • Opzet en leesbaarheid lastdiagram

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Heftrucks, Heftrucktest, Intralogistiek, Linde, Linde H25, Linde Material Handling, Linde X20-X35, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.