Test + video: Mitsubishi EDiA em FB14ANT – Innovatieve koers

Innovatieve koers

Met de nieuwe EDiA 3- en 4-wiel serie brengt Mitsubishi een opmerkelijke range elektrische heftrucks van 1.4 tot 2 ton op de markt. Wij testten de 3-wieler met het innovatieve 360 graden stuursysteem. Deze noviteit binnen het segment van heftrucks is een aanwinst en dat geldt ook voor de EDiA em als geheel. 

De 3-wieler Mitsubishi EDiA em FB14ANT is een moderne truck met bovengemiddeld goede prestaties.

Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven bracht MCFE eind vorig jaar de nieuwe range EDiA em 48Volts 3- en 4-wiel heftrucks op de markt. De moderne trucks zijn gebaseerd op de grote broers uit de EX 80 Volt lijn en beschikken over diverse eigenschappen zoals je die mag verwachten van een elektrische heftruck anno nu. Met vier stickertjes op het chassis prijst het merk ze duidelijk aan: AWS (All Wheel Steering), ICS (Intelligent Cornering System), AHH (Automatic Hill Hold) en SDS (Sensitive Drive System). Geen wereldschokkende zaken, maar toch netjes aanwezig op onze modern ogende testtruck, officieel FB14ANT geheten. Ook is de 48V range cosmetisch aangepakt met een zilver kleurig logo achterop, nieuwe zij-stickers en een contrastrijkere kleurstelling met meer zwart naast het bekende ‘diamond’ green.

360 graden sturen

De grootste innovatie van de EDiA em is geen kleur of sticker, maar het 360 graden stuursysteem dat de nieuwe 3-wielers in huis hebben. Het systeem is per softwarekeuze in- en uit te schakelen en kennen we tot op heden alleen van de reachtrucks. Het is dan ook geen wonder dat deze techniek ook vanuit de reachtruckafdeling van de Finse R&D-afdeling van MCFE is toegevoegd aan de heftrucks. De vraag is uiteraard wat levert het systeem op?
Het antwoord is simpel: een erg vloeiende en soepele manier van het wisselen van rijrichting als deze 180 graden beslaat. Anders gezegd: als je bij het opnemen of neerzetten van een last achteruit wegrijdt en in die richting vervolgens vooruit verder wilt rijden. Door tijdens het achteruit rijden eenvoudig het stuurwiel door te draaien ga je soepel en gecontroleerd vooruit verder. Het levert een kleine tijdsbesparing, maar voelt vooral makkelijker en vloeiender aan. De truck blijft in beweging, maakt een minder zwieperige bocht en bespaart daarmee energie. Volgens MCFE verlaagt het systeem tevens de G-krachten op de last met circa 50%.

Nette afwerking

Hoeveel energiebesparing dat oplevert is alleen te bepalen als je continu dergelijke manoeuvres maakt zoals bij het laden en lossen van vrachtwagens. Op ons testparcours rijden we veel haakse bochten met rijrichtingwisselingen en daarvoor ervaren we het systeem als iets minder geschikt. Het is een kunstje om goed te bepalen wanneer je gaat insturen en doordat je slechts een kwartcirkel maakt, voelt het wisselen van rijrichting toch wat hoekig aan. Wellicht is het een kwestie van gewenning.
Van gewenning is er bij de rest van de truck totaal geen sprake. De op-/afstap is aangenaam laag, de entree is ruim voor zo’n compacte truck en de voetruimte is riant. De EDiA em is keurig afgewerkt, heeft geen scherpe hoeken en randen en biedt een prima werkplek voor de chauffeur.
De Grammer MSG65 heftruckstoel is voorzien van een goed verstelbare armleuning met minihendeltjes voor de mastfuncties. Ook deze doen netjes hun werk: ze zijn makkelijk te bedienen en zorgen voor een nauwkeurige vork- en mastbeweging. Boven de vrije heffing beperkt de truck automatisch de snelheden van neigen en side shift en dat voelt veilig aan. Enige minpuntjes: de reactiesnelheid op het heffen en dalen is wat abrupt en mag iets milder afgesteld. De driedelige 4.700 mast met side shift heeft een prima demping zowel in- als uitgaand, maar een demping op vloerniveau en maximale hefhoogte ontbreekt. Toevoeging zou de bekende kers op de taart zijn.

Voorspelbare inzet

De zit achter de traploos verstelbare stuurkolom is goed en er blijft genoeg beenruimte over om goed te gaan verzitten bij het achteruitrijden. Jammer dat er geen handgreep zit aan de achterste dakstijl, dat zou wat ons betreft gewoon standaard moeten zijn op elke heftruck met een dakstijl binnen grijpafstand.
De EDiA em FM14ANT rijdt met en zonder last uiterst voorspelbaar op zijn Trelleborg banden en het goed ingestelde Intelligent Cornering System ICS. Het systeem zorgt voor beheerste bochten en grijpt precies in de juiste mate in met een aangename en voorspelbare aanpassing van de rijsnelheid. Het remmen verloopt al even gecontroleerd dankzij de onderhoudsvrije elektrisch/magnetische motorrem met automatische parkeerremfunctie.
Het zicht rondom krijgt een ruime voldoende als het gaat om het zicht over het lage en netjes afgeschuinde schutboord. Het zicht door de mast wordt logischerwijs beperkt door de integrale side shift, maar is marktconform.

Prestaties

In onze testtruck ligt een conventionele 48V/500 Ah loodzuur batterij. De grote zijdeur doet vermoeden dat het een zijwaarts verwisselbare batterij is, maar dat is bij de testtruck niet het geval. MCFE biedt de keuze uit twee chassisversies, hierbij is zijwaarts wisselen een optie. Leuk detail: als de deur niet goed is gesloten, dan rijdt de truck niet harder dan kruipsnelheid. Op het duidelijke kleurendisplay verschijnt dan de melding dat de deur niet goed is gesloten.
Op ons standaard testparcours scoort de EDiA em goede waarden, zowel in de stand PRO (snelst) als ECO. De gewenste werkmodus kies je eenvoudig via de stand van de contactsleutel. In PRO ligt het energieverbruik ruim onder het gemiddelde in deze klasse, terwijl de productiviteit licht gunstiger dan gemiddeld uitpakt. De score in pallets per uur kan makkelijk hoger zijn als de rijsnelheid achterwaarts minder zou worden beperkt. Dit gaat dan uiteraard ten koste van het energieverbruik, maar daar zit voldoende ruimte om toch op een gunstig totaalbeeld te blijven. In de stand ECO scoort de Mitsubishi de op een na beste waarde in ons meetoverzicht. Dit geldt zowel voor de productiviteit als het bijbehorende energieverbruik.

Conclusie

Met de EDiA em FB14ANT brengt MCFE een fijne en goed bedienbare elektrische heftruck op de markt. De truck oogt en werkt modern, is netjes afgewerkt, zuinig en zeer voorspelbaar. Het 360 graden stuursysteem is uniek voor het heftrucksegment en mag, wat ons betreft, navolging krijgen in de markt. Het maakt het wisselen van rijrichting beslist soepeler en vloeiender.
MCFE kan de kroon op het werk zetten door links en rechts kleine aanpassingen in de afstelling te doen, mastdemping op grondniveau toe te voegen en standaard een handgreep op de dakstijl rechtsachter te monteren.

Met dank aan Mitsubishi dealer Quick Rentals uit Almere voor het beschikbaar stellen van de testtruck.

Pluspunten:

  • Voorspelbaarheid
  • Afwerking
  • Prestaties

Voor verbetering vatbaar:

  • Mastdemping op grondniveau
  • Fijnafstelling rijden en heffen/dalen
  • Handgreep bij achteruit rijden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom Testing, EDiA, Heftrucktest, Intralogistiek, Mitsubishi, Mitsubishi EDiA, Mitsubishi Forklift, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.