Test + video Test Unicarriers TX3-18L

Nieuwe inzichten

Met de TX3-18L brengt Unicarriers een waardige opvolger voor de TX3-18 die we in 2013 hebben getest. De nieuwkomer is verfijnder, zuiniger en biedt enkele unieke aspecten die best wel eens maatgevend kunnen worden binnen de intern transportindustrie. 

Met een indrukwekkende serie van 10 nieuwe modellen brengt Unicarriers de TX-lijn op de markt. De TX3-range omvat driewielers van 1.3 tot en met 2 ton hefvermogen, terwijl de TX4-lijn vierwiel trucks biedt van 1.6, 1.8 en 2 ton. Evenals hun voorgangers onder de naam Nissan, worden de trucks in het Spaanse Pamplona geproduceerd. De TX3-lijn is leverbaar in drie chassislengtes, de TX4 is verkrijgbaar in twee lengtematen. De TX3-18L die we testen is een lange uitvoering en biedt plaats aan een 48vV/750 Ah batterij in plaats van de 625 Ah van de standaard chassismaat.

Zicht optimaal  

Unicarriers is trots op de nieuwe lijn en onderstreept dat met claims als ‘zuinigste en stilste in zijn klasse’ en fraaie kenmerken als het ProVision-systeem voor optimaal zicht en het Stability Support System S3 voor extra veiligheid. Veel van de voorspelde voordelen zien we inderdaad terug op onze testtruck. Met ProVision doet Unicarriers veel aan zichtoptimalisatie. De voorste dakrand is in de zichtlijn afgeschuind, evenals verbindingsbalken in het lastrek.

Ergonomischer  

De zit op de Grammer MSG65 is prima en de armleuning met geïntegreerde fingertip-hendeltjes is uitstekend verstelbaar en solide. Met de duim bedien je de schakelaar voor de rijrichting, met de pink of ringvinger kan je handig richting aangeven. Optioneel leverbaar is een drukknop om de vork automatisch horizontaal te stellen. Wie liever mechanische hendels heeft kan kosteloos kiezen tussen de twee bedienopties.

Elektrisch sturen 

Met het Stability Support System (S3) waakt de TX over de veiligheid. Het systeem meet doorlopend de stuurhoek, de last en de snelheid zodat de stabiliteit van de truck in orde blijft. Het zogeheten Dynamic Cornering Control zorgt voor een lagere snelheid in bochten, maar houdt de truck bij het rechtuitrijden net iets te lang in de langzamere modus waardoor we wat souplesse en tijd verliezen. Fraai is wel dat de TX standaard over weegindicatie beschikt en waarschuwt als overbelasting dreigt.
Ook standaard is het nieuwe steer-by-wire stuursysteem met stuurwielsynchronisatie. Hierdoor staat de stuurknop altijd in dezelfde stand bij het rechtuitrijden en dat is erg aangenaam. Het sturen verloopt hierbij beheerst en voorspelbaar. Dankzij het elektrisch stuursysteem blijft de stuurkolom slank zodat er meer beenruimte resteert. De kolom is traploos in hellingshoek verstelbaar, maar niet in de hoogte. Naar wens zijn twee maten van de kolom leverbaar. De hogere versie op onze testtruck ervaren we als net ietsje te hoog.
Ook standaard aanwezig zijn een handgreep met claxon aan de achterste dakstijl voor extra veilige grip bij het achteruitrijden. Tevens kent de TX een ingebouwde verbruiksmeter. Deze biedt via het nieuwe display extra informatie over het energieverbruik van de truck.

Zuinigste?

Resteren de claims over het laagste energieverbruik en het geluidsniveau. De TX3 is inderdaad erg stil geworden, maar niet stiller dan andere moderne trucks. Van al deze rust is echter geen sprake meer bij het achteruitrijden. De waarschuwingspieper laat zich nadrukkelijk gelden.
Het energieverbruik is volgens Unicarriers erg laag, maar die waarden zien we niet terug in de metingen van onze praktijkgerichte testaanpak. Mede dankzij het elektrisch sturen en de verbeterde energieterugwinning is de TX3-18L zuiniger dan zijn voorganger en komen we tot een iets gunstigere waarde dan het gemiddelde verbruik in deze klasse. De gemeten productiviteit is net iets minder gunstig dan gemiddeld. Dit wijten we onder andere aan de vertraagde acceleratie na het nemen van scherpe bochten en de ‘gedachteseconde’ bij het heffen.
Voor de rest ervaren we stand P als de fijnste rij- en werkmodus (H is vrij bruut, E te voorzichtig) en deze maakt de TX3-18L tot een fijn werkende, stabiele en voorspelbare truck. De truck is aangenaam solide, biedt een makkelijke batterijwissel via de zijkant en is modern. Het meest bijzondere is wat ons betreft het sterk verbeterd zicht van het ProVision systeem en het elektrische sturen. De enkele minpuntjes zijn overkomelijk en worden wellicht door Unicarriers op termijn aangepast.

 

Pluspunten:

  • Sterk verbeterd zicht
  • Elektrisch sturen met synchronisatie
  • Rijke standaarduitrusting

Voor verbetering vatbaar:

  • Dynamic Cornering Control houdt vrij lang snelheid laag
  • Vergrendeling batterijdeksel

 

 

Tekst en foto’s Andersom Testing, Theo Egberts

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Energie, Ergonomie, Heftruck, Heftrucks, Heftrucktest, Test, UniCarriers

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.