Met de stapelaar EJC M10 brengt Jungheinrich een serieus alternatief voor de industriële EJC 110 uit eigen huis. De M-stapelaar is een gunstiger geprijsd model en komt vooral bij een lichte tot middelmatig intensieve inzet goed tot zijn recht. We zetten de feiten op een rij en vergelijken de nieuwkomer met zijn broer en met het gemiddelde in dit marktsegment.
Als het gaat om intern transport over korte afstanden en eenvoudig stapelwerk dan biedt de meeloop stapelaar eigenlijk alle vooruitzichten op succes. Vergeleken met de heftruck is de bediening aanmerkelijk eenvoudiger en is de kans op aanrijdingen en serieuze schades beslist een stuk kleiner. Tel daarbij de veel compactere bouw, de lagere aanschafprijs en het simpeler onderhoud en de keuze lijkt snel gemaakt.
Toch is het niet zo dat de stapelaars bij veel aanbieders de deur uit vliegen. De vermeend beperkte hefhoogte en hefcapaciteit zijn vaak de reden waarom er toch liever voor een compacte heftruck wordt gekozen. Toch zit er wel degelijk ontwikkeling in de mogelijkheden van de stapelaar en die zit voornamelijk aan de onderzijde van het segment. Juist binnen de lichte klasse van 1 tot 1,2 ton, komen er budgetmodellen bij. Superhandig bijvoorbeeld binnen het winkelbedrijf en om bepaalde werkzaamheden op een ergonomisch verantwoorde hoogte uit te voeren. Zo verrijkte Jungheinrich onlangs het aanbod met de EJC M10. Hoe steekt deze truck in elkaar, wat zijn de prestaties en waar liggen de verschillen met zijn sterkere tegenpool de EJC 110? De test wijst het uit.
De Jungheinrich stapelaars in deze test hebben beide een hefcapaciteit van 1.000 kg en zijn voorzien van een tweedelige mast met een hefhoogte van 2.500 mm. Beide hebben een decentraal (links) geplaatste dissel en ingebouwde lader voor een normaal 230V stopcontact. Toch zie je in één oogopslag dat het bij de EJC M10 om een ander product gaat. De truck is veel compacter van bouw en dat blijkt vooral uit de kortere L2-maat en lagere kap waaronder de techniek schuilgaat. De M10 is dan ook bewust ontwikkeld als economisch alternatief voor een zeer compacte inzet onder niet al te zware omstandigheden.
Ook de cijfers van de technische gegevens bevestigen dat beeld. De M10 weegt 152 kg minder dan de EJC 110 en niet het gehele verschil is terug te voeren op de andere batterijtechniek die de M10 aan boord heeft. Het chassis is iets lichter, evenals de mast, de vorken, de beschermkap en de dissel. De onderhoudsvrije gel-batterijen zijn slim verdeeld over de ruimte in het chassis zodat alles compact kan blijven. Bij de EJC 110 is de conventionele loodzuur batterij de dominante factor wat maatvoering en positie in de truck betreft.
Uit de technische gegevens maak je tevens op dat rijden en heffen bij de M10 iets rustiger gaat dan bij de EJC 110. Tijdens onze metingen kunnen we dat ten dele bevestigen. De budgettruck rijdt en accelereert meetbaar langzamer, maar heft juist weer sneller. Wellicht is dat het gevolg van de sterkere hefpompmotor van 2,2 kW, terwijl de grote broer het met ‘slechts’ 1,7 kW moet doen. Het dalen met en zonder last pakt juist ruim in het voordeel van de EJC 110 uit. De M10 daalt 50% langzamer en dat doet de winst van het snellere heffen volledig teniet.
Bij de prestatiemeting zien we dat de EJC 110 28% meer pallets per uur verplaatst dan de M10. Nu is dat niet zo schokkend, want de stapelaar is doorgaans geen woest productiemiddel, maar vooral een handige helper. Zeker in dit lichte segment, waar omvang, aanschafkosten en gebruiksgemak de doorslaggevende factor zijn.
Kijken we naar de energiewaarden, dan scoren beide trucks een vergelijkbaar verbruik tijdens de test. Echter, de M10 doet er langer over, waardoor het energieverbruik omgerekend per pallet 10 tot 15% (afhankelijk van het gekozen rijprogramma) in het voordeel uitvalt van de grotere en sterkere EJC 110. Vergelijken we de prestaties van beide Jungheinrich trucks met het gemiddelde van onze testgegevens in deze 1-1,2 ton klasse, dan scoren ze beide een lager energieverbruik. Bij de productiviteit ligt de EJC 110 boven het gemiddelde, de M10 blijft eronder.
Zoals reeds gesteld zijn stapelaars geen productiebeesten. Het is het gebruiksgemak dat telt en daarbij heeft de nieuwkomer M10 beslist zijn voordelen. Naast de compacte maatvoering is het zicht op de vorkpunten beter en heeft de batterij minder zorg nodig. Laden kan in beide gevallen simpel via het gewone lichtnet en dat is bij de M10 vaker nodig omdat de batterijcapaciteit simpelweg een stuk kleiner is dan van de EJC 110. Met een praktische inzetduur van circa 4 uur en 50 minuten zal de M10 zijn bediener niet snel voor een probleem stellen. Het opladen kan op elk moment en onbezorgd plaatsvinden.
De EJC 110 is soepeler in al zijn bewegingen en maakt hoorbaar minder rijgeluid. Hij voelt krachtiger aan, verplaatst meer pallets, biedt meer opbergruimte op de kap en kent 3 verschillende rijprogramma’s variërend van extra krachtig tot zeer behoedzaam. De industriële bouw maakt hem geschikter voor ruwere inzetomstandigheden. Ook lijkt de tractie bij zwaardere lasten beter dan bij de M10 die af en toe een doorslippend aandrijfwiel kent.
Wat de wensen ook zijn van de gebruiker, net als bij de pallettrucks EJE M15 en EJE 116 uit een eerdere test biedt Jungheinrich de gebruiker een serieuze keuze: budget en eenvoud of industrieel en iets meer vermogen. Het maakt het spectrum van de stapelaar, die in feite een superhandige en veelzijdige mini-heftruck is, nog net weer iets interessanter.
Pluspunten:
Voor verbetering vatbaar:
Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen
Tags:
Andersom test, Andersom Testing, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich EJC, Jungheinrich EJC M10 ZT, Magazijntruck, Magazijntrucks, Stapelaar, Stapelaars, TestUniCarriers introduceert, vooruitlopend op de nieuwe O-...
EP Equipment toont drie eigentijdse (pallet)trucks op d...
BLOM Opleidingen heeft 39 nieuwe Still trucks aangesch...