Test + video: Crown ESR 1000 – Nieuwe dimensies

Nieuwe dimensies

Met de ESR 1000 serie voegt Crown een nieuwe dimensie toe aan het marktsegment reachtrucks. Dankzij de optionele Xpress Lower-techniek daalt de mast ongekend snel en wordt er tevens energie opgewekt. Beide aspecten leveren merkbare winst op tijdens de test als het gaat om productiviteit en energieverbruik.

Met de nieuwe ESR 1000 serie brengt Crown een reachtruck op de markt met bijzondere kenmerken en hoge prestaties.

Crown is een merk met geheel eigen karakter. De producten vallen op door hun afgewogen grijs/zwarte kleurstelling met oranje accenten, vaak zeer doordachte ontwerp en hoge mate van zelf geproduceerde componenten. Met de nieuwe ESR 1000 Series reachtrucks introduceert de Amerikaanse fabrikant nieuwe features zoals de gepatenteerde Xpress Lower techniek, het Gena operating system en een hoge mate van advies en begeleiding voor de chauffeur.
De ESR Series is ontwikkeld en gebouwd in Duitsland en telt modellen van 1.4, 1.6 en 2 ton hefvermogen en biedt masthoogtes tot maximaal 13.560 mm. Onze testkandidaat is de ESR 1060 met 1.6 ton hefcapaciteit, een mast met een hefhoogte van 6.840 mm en een lithium-ion batterij van 48V/468 Ah.

Persoonlijke aanpak

De eerste kennismaking met de ESR is positief. De truck oogt toegankelijk, open en netjes afgewerkt. Er is met zorg voor details gewerkt en dat merken we aan de fraai gevormde op-/afstap, nette inrichting van de cabine en de ergonomisch verstelbare armleuning en stuurkolom. Scherpe randen ontbreken en er zijn diverse handige opbergvakken en bakken. Zelfs ons clipboard kunnen we probleemloos kwijt zonder het onderweg te verliezen.
Je activeert de truck met een pincode of met een tag. Crown heeft via het InfoLink-systeem onze komst voorbereid en we worden daarom met voor- en achternaam begroet als we inloggen met de tag. Aan de inlog is een uitgebreid gebruikersprofiel te koppelen waarin tal van zaken geregeld zijn. Denk hierbij niet alleen aan rijmodi zoals acceleratie en rijsnelheid, maar ook aan ingestelde hefhoogte voorkeuzes, toegewezen trucktypen en het wel of niet doorlopen van de ‘pre-op check’ ofwel de veiligheidsinspectie voor aanvang van de dienst. Daarnaast geeft het display willekeurig tips over veiligheid, zoals het binnenboord houden van voeten of het oppassen voor kantelgevaar. Via een kleine luidspreker in de cabine hoor je als chauffeur af en toe een muziekje dat aangeeft of je de truck correct (in melodie oplopend) of niet correct bedient (toonhoogte daalt). In het begin ervaren we dat als een beetje irritant, maar gaandeweg merk je dat het niet onterecht is. Je wordt je echt beter bewust van de zorg voor een correcte werkwijze.

Slim display

Na het inloggen wordt ook de rest van de nieuwe Gena gebruikersinterface zichtbaar. Via het 7-inch kleuren touchscreen zijn heel eenvoudig widgets te selecteren die je als chauffeur graag gebruikt. Bijvoorbeeld, hefhoogte en gewichtsindicatie, hefhoogte voorkeuze, stuurwielindicatie, batterijinformatie etc. Ook hier is de bediening erg intuïtief: je kiest wat je wilt via het scherm of via de jog dial knop (zoals in vele personenauto’s) op de armleuning.
Het Gena systeem is programmeerbaar in 25 verschillende talen. Servicemonteurs en accountmanagers kunnen via het display alle settings en historie van de truck bekijken en instellen. Er is geen laptop bij nodig en dat bespaart volgens Crown tijd en geld voor de eindgebruiker om de truck nauwkeurig af te stemmen op zijn wensen.

Snel dalen

Via de goed bedienbare vingertip hendels zijn alle hydraulische functies precies en voorspelbaar te regelen. De mast is offset geplaatst en zichtoptimaal ingericht. In de maximale prestatiemodus P1 gaat het belast heffen ongekend vlot met 61 cm/sec. Ook in de meer economische modi blijven de hefsnelheden bovengemiddeld hoog.
Het dalen gaat nog sneller dankzij de (optionele) Xpress Lower techniek die snelheden biedt tot 110 cm/sec. Hierbij past Crown een gepatenteerde ventieltechniek toe waarbij de oliestroom energie opwekt. Onze testtruck scoort een belaste daalsnelheid van 69 cm/sec bij een last van 1000 kg. Om te zien hoe sterk het effect is bij hogere masten, meten we ook de prestaties van een 12 meter mast. Deze daalt zelfs met 84 cm/sec en dat is een absoluut testrecord. Ook de onbelaste vork daalt snel met respectievelijk 52 en 62 cm/sec (voor de 12 meter mast) inclusief de vrije heffing. Omgerekend blijkt de Xpress Lower technologie 50% sneller te zijn in vergelijking met Crown’s veiligheids daalsnelheid die automatisch intreedt bij het uitreachen van de mast. Vergeleken met de benchmark-truck in de markt verloopt het dalen 25% sneller.

Gratis energie

Tijdens onze test heffen we ‘slechts’ tot 5 meter en daarbij biedt het tijdsvoordeel van het Xpress Lower systeem minder winst dan bij grotere werkhoogtes. Toch blijft de vlotte reactie van de mast beslist een positieve ervaring. Echter, wie heel frequent op grote hoogtes werkt, zou een betere indeling van het magazijn moeten overwegen. Een goede ABC-analyse levert wellicht meer effect op dan snel dalen alleen.
Het tweede voordeel van Xpress Lower is de regeneratie van energie tijdens het dalen. In onze meting ligt deze op gemiddeld 11% van de benodigde energie om te heffen. Het maakt hierbij niet uit of we dat doen met de 5 meter heffing of tot 12 meter gaan. Elke 9e heffing is dus gratis vanuit energieoogpunt. Tellen we deze winst bij de opgewekte remenergie, dan komen we tot een gunstig energieverbruik van de ESR 1000. Zowel wat betreft de productiviteit als het energieverbruik scoort de Crown topwaardes in het reachtruck segment. Daarbij maakt de lithium-ion batterij het mogelijk om tussentijds op te laden zonder enig risico.

Voorspelbaar karakter

De ESR komt tot de goede scores mede door het redelijk voorspelbare rijgedrag. Deze zou nog beter zijn als het sturen op hogere snelheden iets stijver zou zijn en meer feedback geeft aan de chauffeur. Het rijden van bochten gaat uitstekend dankzij de correcte instelling van het Optimized Cornering Speed-systeem. Voorts maken het algemeen goede bediengemak en het goede zicht op vorkpunten en steunpoten het werken extra makkelijk. Als enige truck in de markt voorziet Crown al sinds jaren de vorken zowel van de boven- als onderzijde van gele indicatiestrepen. Ook de voorzijde van de steunpoten zijn voorzien van een contrasterende kleur. Hiermee is het beslist beter mogelijk om aanrijdingen van stellingstaanders te verminderen.
Wel aanwezig op de truck, maar niet gebruikt tijdens de test zijn de hefhoogte voorkeuzes en het automatisch nivelleren van de vork. Duidelijk is evenwel dat deze functies heel makkelijk te gebruiken zijn.

Conclusie

Met de ESR 1000 in deze test brengt Crown een truck die een hoge productiviteit koppelt aan een zeer laag energieverbruik. De truck is voorspelbaar en biedt een hoog veiligheidsniveau. Het intuïtieve display geeft in combinatie met de assistent systemen de chauffeur alle mogelijkheden om het werk makkelijker te maken. Puntje voor optimalisatie zien we in een nog nauwkeurige afstelling van de stuurfuncties.

Pluspunten:

  • Hoge prestaties
  • Veiligheid
  • Bediengemak

Voor verbetering vatbaar:

  • Stuurkarakter op hoge snelheden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

 

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Crown, Crownb ESR 1000, ESR 1000, Intralogistiek, Reachtruck, Test, Warehouse truck

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.