Test + video: Still RX60-25 High Performance – IC Killer

IC Killer

Met de nieuwe RX60 brengt Still een primeur in de heftrucktest. Voor het eerst in 31 jaar testen scoort een elektrische heftruck een hogere productiviteit dan een truck met verbrandingsmotor. De High-Performance uitvoering van de jongste Still accelereert, heft en rijdt als een dieseltruck, maar dan zonder het geluid en de emissies.

De nieuwe Still RX60-25 High-Performance is ruim, snel, productief en zuinig.

De trend is al een tijdje zichtbaar waarbij de elektrische heftruck steeds meer terrein wint op trucks met diesel en LPG-motor. Ze zijn vrijwel ongevoelig geworden voor barre omstandigheden bij de buiteninzet en met een goede cabine zit ook de chauffeur er comfortabel bij. Elektrische heftrucks worden ook steeds zuiniger en kunnen langer rijden op een batterijlading. Tel daarbij de voordelen van lithium-ion batterijen, zoals het tussentijds laden, en het aantal argumenten om toch voor de IC-truck te kiezen smelten als sneeuw voor de zon. De meest gehoorde zijn nu dan nog: ze zijn productief en makkelijk bij te tanken voor een lange inzetduur. De Still RX60-25 High Performance in deze test weerlegt dat laatste argument, want de gemeten productiviteit in verplaatste pallets per uur was in onze test nog nooit zo hoog. En met de gemeten praktische inzetduur van de batterij kom je bijna anderhalve werkdag ver. Wie tijdens pauzes de truck aan de lader zet, kan vrijwel onbeperkt doorrijden. Hebben we een IC Killer in handen?

Navolging op concept RX20

Mede door de toegenomen aandacht voor milieuzaken, dieselgate en de altijd aanwezige wens naar minder onderhoud en kosten gloort er een flinke toename van het marktaandeel voor elektrische heftrucks. Still neemt hierop een voorschot met haar nieuwe RX60 familie met trucks in de klasse van 2,5 tot en met 3,5 ton hefvermogen. De truckserie omvat 7 verschillende modellen en borduurt verder op het concept dat met de vernieuwde RX20-range twee jaar geleden werd geïntroduceerd. Door de truck fractioneel langer te maken, heeft de chauffeur meer been- en werkruimte. Tevens werd de op-/afstap vergroot en kreeg de truck het nieuwe Smart Display die aan de armleuning is bevestigd. Dankzij het lagere schutboord is het zicht naar voren geoptimaliseerd.
Om de truck beter dan ooit geschikt te maken voor een harde inzet, is meer en steviger staal verwerkt. De batterijdeur bijvoorbeeld, draagt in geopende toestand moeiteloos het gewicht van twee personen en buigt niet door op het scharnier.

Meer werkruimte

De genoemde voordelen zijn tijdens de test direct merkbaar. De opstap op de RX60 is ruim en de been- en werkruimte in de cabine is riant. Het zicht door de mast, over het schutboord en door het dak is dik in orde. Dankzij het display aan de verstelbare armleuning heb je als chauffeur alle informatie beschikbaar en kan je eenvoudig verschillende instellingen kiezen zoals rij- en hefprogrramma’s inclusief Blue-Q energiebesparing en de sprint modus voor extra power. De armleuning is zowel horizontaal als verticaal instelbaar. Wat ons betreft zou de hoogteverstelling iets dieper naar beneden mogen.
Voor zowel de op-/afstap en het achteruit rijden heeft Still de dakstijlen voorzien van een gelaste, stalen handgreep. Deze voelt wat koud aan, maar is lang genoeg om iedere chauffeur de gewenste grijphoogte te bieden. Bij het achteruitrijden missen we mogelijkheid om de claxon te bedienen via deze handgreep, maar die blijkt optioneel wel leverbaar te zijn.

Fijngevoelig en snel

Het sturen op de nieuwe RX60 verloopt erg voorspelbaar. De truck doet precies wat je verwacht en heeft een goede koersvastheid, zowel met als zonder last. De stuurkolom is in vier vaste posities te verstellen, maar kent geen instelling voor de hoogte. De stuurknop is ‘door de aanslag heen te draaien’ zodat je hem op de gewenste stand kunt zetten bij het rechtuit rijden. Deze stand is niet gesynchroniseerd en verloopt dus na een tijdje, waardoor je de handeling kunt/moet herhalen.
De mastbediening op onze testtruck verloopt met de 2 hendels op de armleuning. Links is voor heffen/dalen en neigen, rechts is voor de sideshift en andere mogelijke extra functies die nu niet actief zijn. De bediening is zeer nauwkeurig en fijngevoelig. De hefsnelheid om de High-Performance uitvoering – 25 kW pompmotor i.p.v. 20 kW – is enorm. We meten een onbelaste snelheid van ruim 66 cm/sec, een record!

Altijd onder controle

Bij het rijden is de invloed van de High-Performance uitvoering ook goed merkbaar. In plaats van 2x 8,5 kW beschikt dit ‘pre-series model’ van de RX60 nu over 2x 9,6 kW rijmotoren. In de uiteindelijke standaard series zal 2x 10,5 kW beschikbaar zijn. In rijprogramma maximaal plus sprint modus, spuit de truck vooruit en rijden we in no time harder dan 22 km/uur. De combinatie van acceleratie, rijden en heffen leidt tot een productiviteit van 363 pallets per 8 uur op ons parcours. De beste dieseltruck in deze gewichtsklasse kwam ooit tot 358, de beste E-truck scoorde tot nog toe 339 pallets.
Still is erin geslaagd om al deze kracht en snelheid in een hanteerbare en voorspelbare vorm te gieten met de nieuwe RX60. De truck is indrukwekkend snel, maar nooit onberekenbaar. Zelfs het afremmen op de rijmotoren verloopt naar verwachting als we rijden op stand maximaal. De gemeten regeneratiestroom is hierbij zeer riant en zal in grote mate door de lithium-ion batterij worden benut. De mate van regeneratie en dus ook het afremmen, neemt toe als de batterij minder vol wordt.

Lange inzetduur

Mede dankzij de regeneratie en de nieuwe opbouw van controller zo dicht mogelijk bij de rijmotoren, is de Still RX60 erg zuinig met energie. Zelfs op stand maximaal komen we tot een praktische inzetduur van 12 uur en 51 minuten met de 670 Ah / 80V lithium-ion batterij. De batterij biedt niet alleen het voordeel van straffeloos tussentijds laden, maar heeft met 90-95% ontlading een ruimere werkingsgraad dan een loodzuur batterij die tot 80% ontladen mag worden.
Voor wie snelheid minder belangrijk is, maar liever een langere inzetduur haalt: met Blue-Q ingeschakeld haal je praktische gezien meer dan 16 uur uit één batterijlading terwijl de productiviteit op het niveau blijft van de beste E-truck tot nog toe.

Conclusie

Met de RX60-25 High-Performance in deze test zet Still de norm voor elektrotrucks in dit segment. Niet eerder was een E-truck zo productief in deze test en voor het eerst in onze historie is de dieseltruck op dit aspect verslagen. Tel hierbij de voordelen van de stilte, de souplesse, de lagere kosten van elektriciteit als krachtbron, het gunstigere onderhoudsplaatje, het bediengemak en het voorspelbare rijgedrag en je hebt met de RX60 alle ingrediënten voor een IC Killer bij elkaar.

Puntjes ter verbetering zien we in de verstelbaarheid van de armleuning, het claxonneren bij het achteruit rijden en de onbeklede uitvoering van de handgrepen.

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

 

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Heftrucktest, Intralogistiek, Still, Still RX60, Still RX60-25

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.