FrieslandCampina kiest Toyota trucks

Toyota Material Handling levert 17 nieuwe trucks aan Althuisius Opslag. Dit bedrijf verzorgt de distributie van FrieslandCampina in Meppel. Althuisius koos voor Toyota trucks vanwege de betrouwbaarheid, de service en het kostenplaatje.

FrieslandCampina bouwt in Meppel een gloednieuw distributiecentrum. Hier concentreert het bedrijf straks de op- en overslag van zuivelproducten uit de productielocaties in Beilen en Meppel. Het nieuwe pand wordt 31.000 m2 groot en krijgt een maximale afzethoogte van 12,5 meter. Bijna 44.000 pallets vinden er zo een plek. Althuisius Opslag verzorgt de logistieke activiteiten in het nieuwe pand. (Althuisius is de  werkmaatschappij van de Kooiker Groep, die gespecialiseerd is in warehousing.)
Naar verwachting is het distributiecentrum in mei 2018 operationeel. “Vanaf dat moment worden hier dagelijks zo’n 1.700 pallets in- en uitgeslagen”, zegt Sytse Meijer, warehouse manager bij Althuisius Opslag. 17 Toyota trucks zorgen voor de handling van die goederen. “De keuze voor Toyota Material Handling is gemaakt in overleg met FrieslandCampina.”, voegt René Visser, algemeen directeur van de Kooiker Groep – waarvan Althuisius Opslag deel uitmaakt – toe.

Combitrucks ‘zeer overtuigend’ 

Het nieuwe distributiecentrum wordt een smallegangenmagazijn. Op basis van de beschikbare ruimte en de benodigde opslagcapaciteit kozen Kooiker Groep en FrieslandCampina hiervoor. De in- en uitslag in die smalle gangen wordt verzorgd door zes combitrucks, type VCE150A. “We hebben meerdere leveranciers benaderd en vooral gekeken naar continuïteit en betrouwbaarheid”, laat Visser weten. “Als straks het dc operationeel is moeten we ervan op aan kunnen dat de trucks de output op basis van de 24-uurs productie probleemloos aankunnen. Toyota kwam voor ons zeer overtuigend uit de bus.”

De ervaringen die Althuisius Opslag met het merk en de leverancier heeft, versterkten het positieve gevoel. “Bij Althuisius Opslag in Leeuwarden werken we al langer naar volle tevredenheid met Toyota materieel. Het zijn degelijke trucks, die eigenlijk altijd inzetbaar zijn. En als er een keer iets is, wordt dat snel en adequaat verholpen dankzij een goed serviceapparaat”, aldus Meijer.

Inzet inzichtelijk  

Naast de zes combitrucks levert Toyota vier driewiel elektrische vorkheftrucks, type 8FBE16T, en zeven LPE200 elektropallettrucks. Alle trucks zijn voorzien I_Site; het vlootmanagement systeem van Toyota. I_Site maakt de inzet van de vloot letterlijk en figuurlijk inzichtelijk. Daarvoor verzamelt het systeem onder andere relevante truckdata, analyseert het truckgebruik, bewaakt het de batterijstatus en voorkomt het ongeautoriseerd gebruik van de trucks.

Visser: “Hoewel wij geen ervaring hebben met vlootbeheersystemen zijn we van het nut overtuigd. Met dit systeem weten we precies hoe de trucks worden ingezet en – nog belangrijker – waar we processen nog kunnen optimaliseren.”
Daarnaast kan aansturing van de combitrucks door het warehouse management systeem (WMS) Althuisius Opslag ondersteunen bij het maken van extra optimalisatieslagen.

Duurzaamheid

Naast continuïteit en inzichtelijkheid is ook duurzaamheid belangrijk. Door de op- en overslagactiviteiten in Meppel te concentreren, realiseert FrieslandCampina – naast een jaarlijkse efficiencybesparing – een forse reductie van het aantal transportkilometers. De besparing bedraagt 1,5 miljoen kilometers. Dat komt neer op een reductie van de CO2-uitstoot van 648.000 kg. Verder wordt er op een duurzame wijze gebouwd, worden duurzame materialen gebruikt en maakt het nieuwe distributiecentrum gebruik van onder meer zonne-energie.

Ook de nieuwe intern transportvloot draagt bij aan een verbeterde duurzaamheid. Zo zijn de elektropallettrucks bijvoorbeeld voorzien van onderhoudsarme lithium-ion accu’s. “Geen lood-zuur, geen kans op lekkend accuzuur, geen extra, kostbare laadruimte en dus een nog hogere opslagdichtheid. Bovendien kan dit type accu tussentijds worden opgeladen, waardoor de inzetbaarheid groot is”, vat Meijer  samen.

 

Tags:

Duurzaamheid, Elektropallettruck, Elektropallettrucks, Lithium ion, Toyota Material Handling Nederland

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.