Heffiq levert explosiebeveiligde heftrucks aan Sun Chemical

Sun Chemical speelt op safe

Sun Chemical in Etten-Leur heeft recent twee explosiebeveiligde heftrucks, kort Ex-trucks, in gebruik genomen. De door Hyster importeur Heffiq geleverde trucks voldoen aan alle veiligheidseisen uit de ATEX-richtlijn, maar dragen ook op andere vlakken bij aan een verbeterde veiligheid. Sun Chemical speelt immers altijd op safe.

Als producent van diepdruk inkt hecht Sun Chemical veel waarde aan veiligheid. Jaarlijks produceert het bedrijf zo’n 30.000 ton diepdruk inkt, die wordt geleverd aan drukkerijen in heel Europa. De inkt wordt vervaardigd op basis van tolueen, een oplosmiddel dat vergelijkbaar is met terpentine. “Mede vanwege de brandgevoeligheid van tolueen zijn we verplicht om te werken met explosievrije productieapparatuur. Daaronder vallen ook onze heftrucks. Een vonk van bijvoorbeeld onbeveiligde elektrische apparatuur op zo’n heftruck, of overmatige warmte van de motor, kan immers catastrofale gevolgen hebben. Wij spelen daarom altijd op safe”, stelt operations manager Nick Jukes.
Twee van de drie vorkheftrucks, die door Sun Chemical worden ingezet voor het laden en lossen van grondstoffen en eindproducten, en voor het bevoorraden van de productielijnen, zijn recent door Heffiq vervangen. “De vorige trucks waren aan het eind van hun Latijn”, vervolgt Jukes. “We hebben verschillende leveranciers benaderd. Daarbij hebben we gekeken naar prijs, betrouwbaarheid, comfort, het serviceapparaat en inzet specifieke zaken, zoals doorrijdhoogte. Maar uiteraard ook naar veiligheid. De nieuwe trucks moesten sowieso aan de eisen uit de ATEX-richtlijn voldoen. Uiteindelijk kwam Heffiq als beste uit de bus.”

Explosiebeveiligd

De ATEX-richtlijn heeft als doel om veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen in gebieden waar explosiegevaar dreigt. Daartoe wordt onder andere gebruik gemaakt van een zone-indeling, die aangeeft in welke mate explosieve gassen en dampen aanwezig zijn in een bepaalde ruimte. Intern transportmaterieel dat hier wordt gebruikt, is onderworpen aan strenge voorschriften. De inzet bij Sun Chemical is als Zone 1 geclassificeerd; dat betekent dat er rekening mee wordt gehouden dat er regelmatig gassen kunnen vrijkomen.
Om de nieuwe elektrische vierwieltrucks, type Hyster J2.5XN, geschikt te maken voor een veilige inzet schakelde Heffiq explosiebeveiligingsspecialist Mitrex in. Deze heeft de trucks dusdanig geprepareerd dat alle hete componenten en delen die vonken kunnen afgeven, gehuld zijn in drukvaste omhulsels. “Dan moet je denken aan alle elektrische componenten. Ook zijn de vorken omkleed met een rvs-laag, en zijn de trucks voorzien van antistatische banden; om vonken tegen te gaan”, verduidelijkt Jukes.

Veiligheid verder verhoogd

Om de veiligheid op de werkvloer nog verder te verbeteren, zijn de nieuwe trucks bovendien uitgevoerd met Hyster tracker. Dit cloud based vlootbeheersysteem geeft Sun Chemical eenvoudig inzicht in de inzet van de trucks. “Op basis van de geregistreerde gegevens kunnen we onze processen en eventuele risicopunten beter analyseren en waar nodig aanpassen”, aldus Jukes. Doordat Hyster tracker tevens de toegangscontrole bewaakt, is verder een ongeautoriseerde inzet van de trucks onmogelijk.
Ook de felrode Stream Belt veiligheidsgordels op de trucks dragen bij aan een verhoging van de veiligheid. De gordels zijn bevestigd aan de linker A-stijl van het beschermdak. Ze hangen bij het opstappen letterlijk voor het grijpen, en daarmee ook meteen in de weg als ze niet worden bevestigd. “Zodra de gordel is bevestigd, zit hij ook niet langer in de weg. De chauffeur kan comfortabel werken en het toezicht op het nakomen van de gordelplicht is voor ons een stuk makkelijker”, licht Jukes toe.

Maximale inzetbaarheid

Voor een maximale inzetbaarheid leverde Heffiq een extra wisselaccu en Hyster S2.4 HBE stapelaar. Met behulp van de stapelaar kan de accu eenvoudig en veilig worden gewisseld indien nodig. “Vooralsnog hebben we voor één wisselaccu gekozen, met een optie voor een tweede. We zijn recent overgestapt van een tweeploegen inzet naar een drieploegendienst. Zodra die drieploegendienst definitief is, zullen we de optie voor die tweede wisselaccu lichten”, besluit Jukes. Sun Chemical leaset deze nieuwe trucks inclusief een all-in onderhoudscontract.

Tags:

Explosiebeveiliging, Heffiq, Hyster, Intralogistiek

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.