La Lorraine vervangt en vernieuwt systemen voor fijndistributie

La Lorraine Bakery Group uit België heeft opnieuw geïnvesteerd in de logistieke technologie van Pcdata. De bakkerijgroep werkt al tientallen jaren samen met de leverancier en heeft nu in een groot deel van haar zes productievestigingen onder meer de Put to Light displays vervangen.

La Lorraine Bakery Group levert elke dag vers brood en banket aan supermarktketens in heel België, waaronder Delhaize, Carrefour en Match. Daarvoor beschikt het familiebedrijf over zes productievestigingen, die rechtstreeks leveren aan de winkels. Voor de fijndistributie maakt La Lorraine al sinds begin jaren negentig gebruik van de systemen van Pcdata. “Daarmee verzorgen we elke dag 2.300 leveringen”, vertelt Dirk van Ruymbeke, group operations manager van La Lorraine.
Een deel van de systemen is de afgelopen tijd vernieuwd en uitgebreid. Een belangrijke reden daarvoor is de overname van de productievestiging van het failliet verklaarde Le Bon Grain in Morlanwelz. Van Ruymbeke: “Deze vestiging is in december 2015 als zesde productievestiging aan onze groep toegevoegd. Ook hier werd technologie van Pcdata ingezet voor de fijndistributie, maar die was sterk verouderd.”

Meer scherminformatie

Ook in andere productievestigingen heeft La Lorraine onder meer de Put to Light displays vervangen. De oude displays hadden het einde van hun levenscyclus bereikt. “De nieuwe generatie  Put to Light displays biedt meer scherminformatie. Bovendien is de robuustheid en stabiliteit verbeterd”, stelt Van Ruymbeke, die eraan toevoegt dat de keuze voor Pcdata nooit ter discussie heeft gestaan. “Het fijndistributiesysteem is volledig geïntegreerd met SAP en functioneert uitstekend. We hadden geen enkele reden om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.”
De goede relatie met Pcdata speelt een belangrijke rol in die overweging. Tekenend daarvoor is de hulp die de leverancier bood nadat in het najaar van 2008 een zware brand had gewoed in de vestiging in Ninove. “We hebben toen in zeer korte tijd een nieuwe distributiehal met nieuwe Put to Light display’s moeten in inrichten. Dat was niet mogelijk geweest zonder de snelle medewerking van Pcdata”, herinnert Van Ruymbeke zich.

Snel opschalen

Van Ruymbeke benadrukt de snelheid en nauwkeurigheid van het systeem. “Wij leveren dagverse producten die in de loop van de dag, avond en nacht worden geproduceerd. Zodra die producten beschikbaar komen, moeten we ze meteen over de klanten verdelen. Het warehouse management systeem Distrib van Pcdata stuurt dat automatisch aan. Ook als we onverhoopt een tekort hebben, verdeelt het systeem dat op basis van algoritmes en parameters over de klanten.”
Een voordeel van het systeem is de mogelijkheid om snel op te schalen. “Wij kunnen één verdeler per verdeelstraat inzetten, maar dankzij de meerkleurendisplays ook meerdere verdelers die ieder een ander artikel verwerken. En als we op minder drukke dagen minder verdeellocaties nodig hebben, bepaalt Distrib de optimale locatieindeling. Zo maken we efficiënter gebruik van de ruimte en hoeven de verdelers minder grote afstanden af te leggen.”

Constructief meedenken

Bij het opzetten en inrichten van fijndistributieprocessen denkt Pcdata zo goed mogelijk mee. “Samen zoeken we dan naar de beste oplossingen. Hoe moeten de verdeelstraten gesitueerd worden? Waar moeten dan de werkstations en de displays komen? Pcdata beschikt over professionele medewerkers die constructief meedenken”, vertelt Van Ruymbeke.
Samen met de leverancier kijkt La Lorraine ook naar de mogelijkheden om het fijndistributieproces in de toekomst nog verder te verbeteren. “Wij hebben al een stap gezet met een printer die labels print voor de kratten met gereed product. Dat helpt chauffeurs om bij het laden en lossen de juiste kratten te identificeren. Tevens overwegen wij oplossingen met smart glasses voor bepaalde processen. Op termijn kunnen die ook voor ons interessant zijn.”

Tags:

Distrib, Fijndistributie, Pcdata, Put to light, Warehouse management systeem, WMS

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.