Mobiele apparatuur krijgt neus voor gassen en dampen

Het aantal bedrijven dat werkt met chemische producten maar twijfelt over de explosiegevaren buiten officieel gezoneerd gebied stijgt, stelt Jim Maloney van Pyroban tijdens de release van de 2016 versie van hun veiligheidsapparaat Gascheka Duo. 

“Binnen bedrijven waar ontvlambare materialen in grote hoeveelheden gebruikt worden, worden de gebieden die vallen buiten aangewezen gevaarlijke Zone 1 of 2 meestal aangeduid als veilig,” vertelt Jim Maloney, Product Manager van explosiebeschermingsspecialist Pyroban.
Er zijn volgens hem echter steeds meer bedrijven die twijfels hebben over de veiligheid van hun veilige gebieden. Die bedrijven hebben Gascheka Duo geïnstalleerd omdat hun voertuigen gebruikt worden in de buurt van geclassificeerde gevaarlijke gebieden.

“Veel bedrijven willen meer doen dan wettelijk vereist omdat ze inzien dat er nog steeds veel risico’s bestaan in deze zogenaamde veilige gebieden”, aldus Maloney. Hij legt uit dat ‘veilige’ gebieden veel voorkomen in raffinaderijen, chemische en petrochemische fabrieken, aerosol-opslag, distilleerderijen en bij een uitgebreid aantal productie- en logistieke activiteiten.

Gascheka Duo is een eenvoudige toevoeging aan een voertuig dat loopt op diesel, LPG of elektriciteit en is een veiligheidssysteem van Pyroban, waarmee voertuigen hun eigen integrale gasdetectiesysteem hebben dat voorkomt dat ze kunnen werken als er een explosieve atmosfeer is gedetecteerd. Het controleert de omgeving rond ieder mobiel apparaat en kan eenvoudig gemonteerd worden op vorkheftrucks, magazijnapparatuur, bestelwagens, kranen, toegangsplatformen, voertuigen voor het vervoer van mensen en nog veel meer.

In het geval van het ontsnappen van gas of damp en de daarop volgende detectie, wordt de gebruiker van de apparatuur door middel van een zichtbaar en hoorbaar alarm gewaarschuwd. Als het gasniveau stijgt, schakelt het systeem op veilige wijze het elektrische startsysteem uit en brengt de apparatuur tot een veilige en gecontroleerde stop.

Als een apparaat door Gascheka Duo uitgeschakeld wordt, kan het niet opnieuw gestart worden zonder de toestemming van de daartoe bevoegde persoon, bijvoorbeeld de locatiemanager of de veiligheidsmanager. Voordat het apparaat gestart kan worden, wordt ook gecontroleerd of de ruimte vrij is van gassen en dampen. Het systeem is verkrijgbaar met infrarood- of pellistorgassensorkoppen om te zorgen dat de juiste technologie gebruikt wordt voor het bestaande gevaar.

Gascheka Duo wordt op veel locaties gebruikt naast Pyroban’s volledige ATEX-gecertificeerde explosieveilige producten als onderdeel van een totale veiligheidsoplossing, om de veiligheid van het personeel, het merk, de lokale gemeenschap en de toeleverketen te waarborgen.

Gascheka Duo, geleverd in een pakket met onderdelen, kan lokaal binnen een paar uur geplaatst worden op nieuwe of bestaande apparatuur.

Tags:

ATEX, Gas, Gascheka Duo, Gasdetectie, Pyroban, Veiligheid

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.