Test + video: BYD ECB50 – Krachtig alternatief

Met de ECB50 brengt BYD een krachtig alternatief op de markt die doorgaans het domein is van verbrandingstrucks met diesel- of lpg-motor. Speelt de grote elektrotruck inderdaad een rol van betekenis in dit segment en hoe lang houdt de batterij de truck aan het werk? De intensieve praktijktest geeft antwoord.

Twee jaar geleden sleepte BYD met haar driewiel elektrotruck tot ieders verrassing de prestigieuze IFOY Award 2016 in de wacht. De nieuwkomer uit China bleek een sterke troef in handen met haar eigen truck en eigen lithium-ijzerfosfaat batterij. De batterij is straffeloos tussentijds op te laden en kent een verwachte levensduur die de gebruiksfase van de truck zelf overstijgt, zo belooft BYD.
Inmiddels zijn we twee jaar verder en brengt het merk diverse nieuwe modellen op de markt, variërend van een eigen reachtruck, trekkers, pallettrucks en stapelaars. De letterlijk grootste noviteit van dit moment is de komst van de 5 tons ECB 50 die een 810 Ah/ 80 lithium ijzerfosfaat batterij aan boord heeft. “Een IC-truck killer”, zo typeert BYD haar jongste telg. Trucks die doorgaans in de beton- of houtindustrie aan het werk zijn en onvermoeibaar inzetbaar zijn.

Riante voet- en werkruimte

De vraag of de BYD aan deze inzetduur kan voldoen beantwoorden we uiteraard ook in deze test. Eerst kijken we naar de truck zelf. Met zijn opvallend blauwe kleur valt de grote BYD extra goed op. Tel daarbij de vierkante vorm – duidelijk het gevolg van de dominante batterij – en de no nonsense styling op, en het plaatje is compleet. Als het gaat om het winnen van een designprijs krijgt de ECB 50 de handen niet op elkaar, maar als het gaat om functionaliteit en eenvoud.
De functionaliteit merk je bij het opstappen. De vloerhoogte is met 875 mm niet gering, maar dankzij de ruime en diepe opstaptrede met rvs-antislip rooster stap je de 5 tonner redelijk makkelijk binnen en ook makkelijk af. Eenmaal achter het verstelbare stuur valt de riante voetruimte op. Het acceleratiepedaal staat net ietsje te ver naar rechts en dat merk je vooral als je wilt bijremmen via het rempedaal. De automatische afremming op de rijmotor zou wat krachtiger mogen zijn en dat is puur een kwestie van instelling.

Belang van goede banden

De zit op de stoel is goed en de armleuning met minihendels kennen we nog van de kleinere truckseries. De armleuning is netjes op de gewenste positie instelbaar en de hendeltjes hebben een voelbare stand op 1/3 en 2/3 van de slag zodat je ook de mastfuncties met gevoel kunt doseren. De mast zelf is al even robuust als de rest van de truck. Ons testexemplaar beschikt over een tweedelige versie zonder vrije heffing en side shift. De hefhoogte bedraagt maximaal 3 meter. Gezien het ontbreken van een sideshift ligt de gemeten dodehoek met 63 best hoog. Het is het gevolg van de stevige uitvoering van het vorkenbord.
BYD heeft de ECB50 voor de test voorzien van de optioneel leverbare, kwalitatief goede banden van het merk Trelleborg. Vergeleken met de Chinese variant waarmee de trucks doorgaans in Europa arriveren, is een goede kwaliteit van volrubberbanden echt aan te raden. Ze maken de truck stabieler, zekerder in zijn gedrag en makkelijker te besturen.

Voorspelbaar gedrag

De rijeigenschappen van de stoere 5 tonner passen bij zijn verschijning. Je weet dat je met een behoorlijke massa op pad bent, maar dat is geen moment een probleem. Via het fraaie kleurendisplay annex instrumentarium kunnen we kiezen voor High, Medium en Low. We rijden de test op volvermogen (H) en de economische stand (L). In zijn krachtigste instelling is de BYD ook echt enorm krachtig en dat merk je aan de reactiesnelheid bij het optrekken. Deze ligt ruim boven het gemiddelde in deze klasse. De rijsnelheden met en zonder liggen op een vergelijkbaar niveau, alleen de hefsnelheid ligt iets onder het gemiddelde.
Deze waarden zie je daarom ook zo terug in de productiviteit die op de pallet nauwkeurig gelijk ligt aan het klassegemiddelde. De BYD voelt daarbij eenduidig en voorspelbaar aan, precies zoals je verwacht van een truck met dit hefvermogen en formaat.

Energieverbruik en inzetduur

Uiteraard waren we ook benieuwd naar het energieverbruik en de inzetduur van de 810Ah/80 Li-FePho batterij. Ook hier scoort de ECB 50 vergelijkbare waarden met het gemiddelde van reeds eerder getest trucks in dit segment van 4 – 5 ton. Zowel de score in kWh in de test als de omgerekende prestatie kWh per 100 verplaatste pallets zijn vrijwel gelijk. Dit betekent dat we met de testtruck op stand H een praktische inzetduur halen van ruim 6 uur en 33 minuten en in de iets rustigere stand L zelfs 8 uur en 14 minuten kunnen werken. Voor de meeste inzet in deze klasse ruim genoeg, maar wie de truck echt lang wil inzetten kan vervolgens rekenen op de voordelen van lithium ijzerfosfaat batterij. Een kwartiertje bijladen tijdens een koffiepauze of een half uurtje tijdens de lunch volstaat al om de inzetduur met uren te verlengen. Laden met de krachtige 300 A lader is daarbij heel eenvoudig mogelijk via de zijaansluiting. Een volledige lading van een nagenoeg lege batterij is in 2,5 uur gefikst.

Conclusie

Het voordeel van de zeer krachtige, totaal onderhoudsvriendelijke batterij uit eigen productie is en blijft een zeer belangrijke troef van BYD. Je hebt er gewoon geen omkijken naar en bijladen is altijd mogelijk. We verwachten daarom geen problemen voor de ECB 50 om juist in dit zwaardere segment een rol van betekenis te spelen. De truck is van het type What You See is What You Get: groot, sterk en geschikt voor zijn taak, kortom: no nonsense. Wel is het voor BYD belangrijk om op de details te letten en dat is eigenlijk een kwestie van fijn-afstelling. Zo loopt de stuurpompmotor iets te lang door, kan de mate van curve control nog iets beter zijn en is het belangrijk om de mate van afremmen op de rijmotor naar eigen smaak door de servicetechnicus te laten instellen.
Het zijn de puntjes op de i die voor de merken met een langere historie vanzelfsprekend zijn. Dit neemt niet weg dat de doelstelling van BYD om met de ECB 50 een serieus schoon, stil en ecologisch gunstiger alternatief te bieden voor de IC-trucks, zeker van waarde is.

Pluspunten:

  • Kracht
  • Inzetduur
  • Batterijtechniek

 

Voor verbetering vatbaar:

  • Positie acceleratiepedaal
  • Looptijd stuurpompmotor

(Tekst en foto’s: Theo Egberts, Andersom Testing)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, BYD, BYD ECB50, Heftrucks, Heftrucktest, Intralogistiek, Lithium ijzerfosfaat, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.