Test + video: EP Equipment CPD30L1-S – Ruimtewonder met uithoudingsvermogen

Ruimtewonder met uithoudingsvermogen

Met de serie vierwiel elektrotrucks brengt EP Equipment een opmerkelijke range heftrucks op de markt. Dankzij de geïntegreerde lithium batterij bieden de trucks meer ruimte dan andere en zijn ze makkelijk lang inzetbaar door tussentijds te laden. Wij testten de 3 tonner en vonden daarin een krachtige en makkelijk te bedienen truck met enkele sterke pluspunten.

De EP CPD30L1-S is een krachtige, recht-toe-recht-aan truck met een geïntegreerde lithium-ion batterij.

Hij is groen, stoer en krachtig dus ligt de benaming ‘De Hulk’ voor de hand. Leuk wellicht voor onze testtruck de EP CPD30L1-S, maar niet van toepassing op de gehele truckserie die EP op de Europese markt brengt. De trucks met modellen van 1.5 tot 3.5 ton hefvermogen zijn gewoon EP rood. De afwijkende kleurstelling van de testtruck is volgens EP tijdelijk en puur bedoeld om extra aandacht te vestigen op het groene imago: geen uitstoot ter plaatse, makkelijk tussentijds op te laden en onderhoudsvrije batterijtechniek die tegen een stootje kan.

Batterijtechniek biedt extra werkruimte

 Net als bij andere lithium-ion trucks zit de grote kracht van deze batterijtechniek onder meer in de gunstige maatvoering van de batterij. Het voordeel hiervan wordt direct zichtbaar als je de truck ziet. De EP CPD30 is de eerst heftruck op de markt die is ontworpen rondom de lithium ion batterij. De truck heeft geen last van de dominante vierkante batterijvorm van conventionele loodzuur batterijen, en biedt daardoor veel meer ruimte voor de chauffeur. Op- en afstappen is een feestje op de EP. De truck heeft een grote en diepe trede waardoor je veilig op de enorme voetenplaat stapt, de grootst denkbare voetruimte in een heftruck. Deze is vrij van obstakels en de onderbenen komen niet in aanraking met de batterijdeksel.

De zit op de merkloze stoel is aangenaam vanwege de goede demping en zijdelingse steun. Wel missen we een armleuning aan de rechterzijde. De conventionele mechanische hendels zijn goed bereikbaar en logisch te bedienen. Door hun lengte is de slag vrij lang, terwijl het effectieve werkgebied niet zo groot is. Een kortere slag verbetert het bediencomfort en de voorspelbaarheid. De driedelige 4.900 mm mast met vrije heffing en side shift biedt voldoende doorzicht voor dit masttype. De kettingen en slangen zijn netjes achter de profielen geplaatst. De mastovergangen zijn gedempt, maar kennen geen demping op grond- en maximaal niveau.

Rijden en werken

Het rijden op de EP CPD30L1-S is plezierig en zoals je het verwacht. De truck kan tegen een regenbui (IP54 beschermd), de stabiliteit is dik in orde, de koersvastheid is prima. Dankzij de handgreep met claxon aan de dakstijl, rijd je ook veilig en gecontroleerd achteruit. In overleg met de technische dienst veranderen we de settings van de curve control, want die staat veel te beheerst afgesteld waardoor elke haakse bocht onnodig lang duurt. In de cabine treffen we relatief weinig opbergmogelijkheden gezien de grootte van de werkplek. Er is een A4 papiervak, een bekerhouder en een pennen/smartphone vakje. Er is een USB poort, maar die zit aan de zijkant naast de rechtervoet. We ervaren dat niet als een logische plek voor een heen en weer slingerend laadkabeltje…

Rechtsvoor in de cabine treffen we het display waarop de bedrijfsinformatie van de truck afleesbaar is. Met de knoppen kunnen we 4 rijmodi selecteren. Modus 3 en 4 (de krachtigste) ervaren we als zinvol, 1 en 2 zijn veel te langzaam al is natuurlijk alles naar wens instelbaar door de servicetechnicus. Overigens: de truck is niet bang voor een regenbuitje, want alles is IP54 beschermd. Dat geldt tevens voor de opvallende LFP lithium-ion batterij met ingebouwde indicator voor alle batterijfuncties. De LFP batterijen van EP bestaan uit stacks van flexibele ‘tasjes’ (pouches). Kans op brand bij eventuele schade is vrijwel uitgesloten en zelfs bij doorboring veroorzaken ze geen problemen. Ook is volgens EP de kans op storingen veel kleiner dan bij batterijen die bestaan uit aan elkaar gesoldeerde ‘harde’ cellen.

Energie- en prestatiemeting

De prestatiemetingen maken duidelijk dat de EP krachtig genoeg accelereert voor een vlotte werkstijl. De rijsnelheden zijn iets lager dan van de fabrieksopgave en daaruit concluderen we dat de instellingen niet voluit staan. De circa 13 km/uur met 2 ton op de vork ervaren we desondanks als vlot genoeg. De hefsnelheid is niet gekoppeld aan de voorkeuzes en zijn voor elk gekozen modus gelijk.

Bij de energiemeting zien we een verbruik dat past bij het krachtige karakter, maar we verwachten daarvan geen problemen tijdens de dagelijkse inzet. Met de 540 Ah batterij komen we op een praktische inzetduur van 6:45 uur op stand 4 en 7:45 uur op stand 3. Dankzij de lithium ion technologie en snellader kan de truck zelfs volcontinue worden gebruikt. Wie langer rijden wil, kan de lithium-ion batterij tussentijds bijladen zonder consequenties. Een koffiepauze van 10 minuten zorgt al voor 7% extra batterijvermogen. Een complete lading van de 540 Ah/80V batterij duurt 2,5 uur. Het aansluiten van de laadsteker gaat gemakkelijk via het klepje aan de zijkant van de truck.

Conclusie

Samenvattend: met de L1 brengt EP een opmerkelijk ruime en makkelijk te bedienen recht-toe-recht-aan heftruckserie op de markt. De trucks hebben een conventionele bediening wat de mastfuncties betreft en daarin is nog wel iets te optimaliseren, onder andere door beperking van de slag van de hendels. De zitpositie is prima en de voet- en werkruimte in de cabine is ongekend groot voor een elektrische heftruck.

De grote kracht van EP schuilt tevens in het onderhoudsarme karakter van de batterij en het probleemloos tussentijds laden. Hierdoor is de inzetduur ook voor stevige werkdagen toereikend. Hoe de trucks op termijn presteren is nu nog niet bekend. Hier en daar horen we tijdens de test een kraakje in het chassis of het beschermdak, maar die komen we ook bij andere merken met een langere historie tegen. Al met al: met de batterijtechniek, het open en voorspelbare karakter van de trucks, het unieke design met de riante werkruimte en een zeer gunstige prijsstelling heeft EP beslist enkele sterke troeven in handen.

Prijs:

De geteste CPD30L1 met 3000kg draagvermogen, 80 Volt / 540 Ah batterij en lader, driedelige mast, sideshift, volrubber banden en verlichting is verkrijgbaar onder de 30.000 Euro

Pluspunten:

  • Riante werkruimte inclusief op- en afstap
  • Kracht
  • Onderhoudsvrije batterijtechniek met tussenladen
  • Prijs

Voor verbetering vatbaar:

  • Slag van de hydrauliekhendels
  • Remvermogen parkeerrem (trommelremmen)
  • Opbergmogelijkheden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts)

Tags:

Andersom Testing, EP, EP CPD30L1-S, EP Equipment, Heftrucktest, Lithium, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.