Test + video: Jungheinrich ERD 220i en ERE 225i – Geen compromissen meer

Geen compromissen meer

Met de nieuwe ERE 225i en ERD 220i stelt Jungheinrich de nieuwe norm voor en optimaal beschermende en toch supercompacte pallettrucks. De ERE 225i pakt enkelvoudige lasten tot 2.5 ton terwijl de ERD 220i met twee pallets van elk 1 ton tegelijk uit de voeten kan. De prestaties zijn van topniveau. 

De Jungheinrich ERD 220i (links) en ERE 225i: geen compromissen meer wat betreft veiligheid, compactheid en ergonomie, maar alles in een nieuw, geïntegreerd ontwerp.

Bij pallettrucks met meerijdende bediener was het altijd een kwestie van keuzes maken: of je gaat voor compact, of voor veilig, of voor ergonomisch. Met de nieuwe ERD 220i en ERE 225i rekent Jungheinrich af met dat dilemma van de compromissen. Door integratie van de lithium-ion accu’s, naar wens één of twee units van elk 130 Ah, vervalt de separate accuruimte. Dit levert een ruimtewinst van 300 mm op die volledig ten gunste komt van de zeer compacte maatvoering, optimale bescherming van de bediener en een verbeterde ergonomie.

In deze test nemen we twee modellen tegelijk onder de loep die gebaseerd zijn op hetzelfde constructieprincipe. De ERE 225i is een elektrische pallettruck bestemd voor enkelvoudige lasten tot een gewicht van 2,5 ton. De ERD 220i is nagenoeg identiek, maar voorzien van een hefmast. Dankzij de additionele heffing op de steunpoten kan deze truck twee pallets tegelijk meenemen. Het totale draagvermogen is 2 ton.  De ERD 220i is leverbaar met masten tot 3.760 mm, onze testtruck heft tot 2.010 mm.

Twee chassisvarianten

Beide truck modellen zijn beschikbaar in twee chassisvarianten: een standaardmodel met driezijdige bescherming en een groot staplatform en een supercompact model, met iets beperktere bescherming rondom en met een iets kleiner staplateau. Beide trucks zijn verkrijgbaar met een veersysteem dat je eenvoudig met 6 tuimelschakelaars kunt instellen op het lichaamsgewicht. Om beide typen te ervaren testen we bij de ERD 220i het grote platform met instelbare vering en bij de ERE 225i de compacte variant met standaard vering.

Na talrijke ritten is onze conclusie dat de instelbare vering merkbaar comfortabeler werkt, maar dat de trucks qua platformruimte amper voor elkaar onderdoen. De werkpositie op de compacte versie blijft aangenaam en je voelt je als bediener veel beter beschermd dan op de klassieke pallettruck met opklapbaar platform. Ook het comfort is dik in orde, je kunt zowel links als rechts tegen de zijwand leunen. De handgrepen zorgen in elke positie voor goede grip en controle.

Meer comfort, minder belasting

Het laden en lossen van vrachtwagens via het laaddock staat te boek als een van de belastendste taken binnen het intern transport. Jungheinrich heeft daarom extra opties in huis om de ergonomie te verbeteren. Zo herkennen de pallettrucks bijvoorbeeld via een ultrasone sensor zodra hij in een vrachtwagen zit. De slim gemonteerde werkverlichting gaat automatisch aan en tegelijkertijd verlaagt het voertuig de snelheid voor een veilige passage van de laadklep. Dit zorgt voor de beste vermindering van de belasting van de rug. Eveneens optioneel is een geïntegreerde Floor-Spot LED-lamp.

Een andere vernieuwing op beide modellen is de smartPILOT disselbesturing. We zagen hem al op de stapelaar ERC 2i van Jungheinrich. De elektrische besturing is zeer intuïtief en kent een handige automatische middenpositie voor rechtdoor rijden. De hoogte is in vier standen instelbaar en de vork- en mastheffing (ERD 220i) zijn prima te doseren, zelfs met één hand.

In de werkruimte vallen ook de mogelijkheid tot bijladen van de li-ion accu’s op. Via het de nieuwe laadinterface sluit je de truck snel en makkelijk aan op een externe snellader (tot 300 A). Optioneel leverbaar is de ingebouwde lader (25 A) waarmee je flexibel bij elk 230V stopcontact terecht kunt.

ERD 220i voor single pallethandling

En dan de test zelf. Pallettrucks met dubbeldekker-functie reden we nog niet eerder in onze test. We hebben dan ook geen vergelijkingsmateriaal, maar de ERD 220i verplaatst makkelijk en vlot al onze vier lasten die we ook bij de gewone pallettrucktest gebruiken. We rijden de test zowel als dubbeldekker en als ‘gewone’ pallettruck voor enkelvoudige lasten. Onze testtruck is een ERD 220i in drivePLUS versie en scoort op de meest krachtige stand P3 bij ‘single handling’ een 11,2% hogere productiviteit dan het testgemiddelde in deze klasse, goed voor de op een na hoogste notering ooit. Dankzij de li-ion techniek ligt het testverbruik bij 100 pallets maar liefst 35% lager dan het marktgemiddelde met loodzuurtechniek. Met de maximale accucapaciteit van 260 Ah komen we tot een praktische inzetduur van ruim 8 uur. Langer werken is mogelijk dankzij de mogelijkheid om probleemloos tussen te laden. Op werkmodi P2 en P1 blijft de productiviteit hoog en daalt het verbruik nog verder. De praktische inzetduur met maximaal 260 Ah aan boord bedraagt op P1 14:37 uur. Minpuntje: het zicht door het optionele, extra versterkte grijze beschermrooster in de mast maakt het soms lastig om goed de net zo grijze voorpunten te zien. Een contrasterende kleur is mogelijk minder fraai, maar wellicht wel praktischer. Standaard is de ERD 220i uitgerust met een doorzichtig kunststof scherm.

ERD 220i in dubbeldekker-functie

Rijden we de test met de ERD 220i als dubbeldekker dan mogen ook de extra functies van onze testtruck niet onvermeld blijven. Het zijn digitale hulpmiddelen die de combinatie van lastgewicht en hefhoogte bewaken bij een zelf te kiezen lastzwaartepunt op 500, 600 of 700 mm(operationCONTROL) en diverse vormen van hefhoogte voorkeuzes (positionCONTROL). Tijdens de test als dubbeldekker nemen we de eerste last met de vork op en heffen tot 1.500 mm. Daarna pakken we de tweede last op de steunpoten en rijden naar de afzetlocatie. In totaal nemen we tot maximaal 2 ton tegelijk mee en houden we de last op de vork op 1.500 mm tijdens het transport. De nagebootste hoge stapel dwingt tot het extra behoedzaam rijden van bochten. Het is immers een hele stapel die we verplaatsen. De aanpak maakt het mogelijk om in de toekomst ook met andere dubbeldekker-trucks de test te rijden en zo vergelijkingsmateriaal te krijgen.

Ondanks de zeer rustig gereden bochten komt de productiviteitsverbetering door dubbeldeks transport op 31% vergeleken met het enkelvoudige pallettransport. Door het veel efficiëntere transport ligt ook het energieverbruik per 100 pallets lager dan bij single pallethandling. We komen tot een praktische inzetduur van 8:36 uur op de krachtigste stand P3.

ERE 225i zet benchmark

En dan de Jungheinrich ERE 225i. De drive&ecoPLUS versie levert sprint- en rijsnelheden die goed zijn voor topscores in deze klasse. Dankzij de compacte bouw is de truck zeer makkelijk in de omgang en uiterst overzichtelijk inzetbaar. Het is geen verrassing dat de ERE 225i op stand P3 wat de productiviteit betreft de benchmark stelt in dit trucksegment: we verplaatsen 20% meer pallets per uur dan gemiddeld en halveren daarbij het gemiddelde testverbruik. Zelfs in de economischere P2-modus liggen de prestaties hoger dan ooit gemeten. En zoals eerder gezegd, de uiterst compacte maatvoering ervaren we niet als krap, maar als zeer praktisch, aangenaam en doelgericht.

Conclusie: het werken met pallettrucks is wat Jungheinrich betreft geen compromis meer tussen veiligheid, compactheid en ergonomie. Dankzij de integratie van de li-ion accu’s bieden de ERD 220i en ERE 225i veel meer bescherming dan de truck met opklapbaar staplatform. Wat ons betreft mag dit type pallettruck definitief met pensioen. De prestaties van zowel de ERD 220i als de ERE 225i zijn top en vormen voor de concurrentie een leuke uitdaging. Wie volgt?

Pluspunten:

  • Hogere productiviteit
  • Laag energieverbruik
  • Ideale mix van bescherming en maatvoering

Voor verbetering vatbaar:

  • Zichtcontrast door het optionele beschermrek van ERD 220i (grijs op grijs)
  • Abrupte start daalfunctie met last bij ERD 220i

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, ERD 220i, ERE225i, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich ERD 220i, Jungheinrich ERE 225i, Pallettruck, Pallettrucks, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.