25 Jaar Combilift: de nummer 1 nichespeler in de wereld

Combilift, de Ierse fabrikant van transportmiddelen voor ruimtebesparing en optimalisatie bestaat 25 jaar. Met drie aansprekende noviteiten geeft het bedrijf het jubileumjaar extra glans en komt het aantal nieuwe producten in 2023 op vijf. Het succes is ook zichtbaar in stijgende productieaantallen. Hoe doen ze dat toch?

Combilift is de nummer één fabrikant van multidirectionele heftrucks, knikmast trucks en in de straddle carrier markt. “We zijn niet tevreden als we nummer twee of nummer drie zijn in de marktsegmenten waarin we actief zijn. Wij willen nummer één zijn”, stelt CEO Martin McVicar tijdens ons bezoek aan de fabriek. “Sterker, als we niet geloven dat we de beste kunnen zijn, moeten we dat segment niet eens betreden.”

Innovatie en R&D zitten diepgeworteld in het Combilift DNA. Ze investeren zeven procent van de omzet in research en development. Mede daardoor is het portfolio de afgelopen 25 jaar sterk uitgebreid. Het laatste jaar zelfs met vijf nieuwe producten die alle gericht zijn op op handlingoptimalisatie en ruimtebesparing.

Begin dit jaar kwam de Combi-Cube met zijn unieke 360 graden dynamisch stuursysteem op de markt. Hiermee rijdt de truck vloeiend in elk gewenste richting als een soort hovercraft. De bediening is bijzonder intuïtief en voorspelbaar.

De tweede noviteit is eveneens een multidirectionele truck: de CB70E. Deze elektrische 7 tonner is de compactste in zijn klasse en een volwaardige, eenvoudig te bedienen vierweg-truck. Slimme innovaties vergemakkelijken het onderhoud en batterijwissel. Naar wens is de truck ook leverbaar met lithium-ion accu’s.

Met de derde noviteit betreedt Combilift de wereld van autonoom werkende trucks. De Combi-AGT is een 5 tons elektrische zijlader die zowel manueel als volautomatisch is te bedienen.

Voor een autonome inzet gebruikt de Combi-AGT scanning van alle vaste objecten in het magazijn zoals muren, kolommen en stellingen. Dankzij deze ‘natuurlijke’ oriëntatie is de plaatsing van reflectoren of aanpassing van de ruimte niet nodig.

Door scanning van de last controleert de truck of deze overeenkomt met zijn opdracht. De truck houdt tijdens het rijden automatisch rekening met de lengte van de last en past hierop zijn bochtgedrag aan.

Ook de vierde innovatie tekent de kracht van Combilift om aan material handling vragen uit de markt te voldoen. De Combi-LC Blade is bestemd voor de offshore windenergie sector en komt voort uit samenwerking met Siemens Gamesa. De imposante machine omvat alle knowhow die Combilift uniek maakt: kracht, multidirectioneel rijden en eenvoud van bediening.

De Combi-LC helpt bij de handling van rotorbladen die steeds langer en zwaarder worden en waarvoor geen passende intern transportoplossing bestond. De Combi-LC heeft geen moeite met de huidige lengtes van 115 meter en een gewicht van 70 ton. Het systeem is op verdere groei berekend.

Het concept is gebaseerd op twee flexibele en op afstand bedienbare eenheden, die in een master-slave modus werken.

De vijfde en laatste noviteit van 2023 is Combi-Connect, een telematicasoftwareproduct dat klanten meer inzicht biedt in het beheer en gebruik van de vloot door realtime gegevens te verstrekken over de prestaties van de machines. Opzich niets schokkends, maar toch ook wel omdat Combilift net even iets verder gaat dan anderen en ook de gebruiker laat delen in de verzamelde data.

Met vijf noviteiten in het jubileumjaar, een heldere visie op de markten waarin ze opereren, kijkt Combilift met al even heldere groeiplannen naar de toekomst. Met 80.000 geproduceerde trucks in totaal en 10.000 stuks in het laatste jaar mikken ze op een verdubbeling elke vijf jaar. In 2028 verwacht Combilift 20.000 units te bouwen in haar Ierse fabriek en mogelijke assemblagevestigingen elders in de wereld.

 

 

Tags:

Combilift, Intralogistiek

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.