Positieve uitkomst pilot ‘Milkrun’ waterstof project Ede

Samenwerkende partijen uit de regio Ede hebben de afgelopen periode in een pilot is onderzocht of het haalbaar is om een ‘Milkrun’ bezorgservice van waterstof voor intern en extern transport op te zetten. De conclusie is, dat een eenvoudige variant, met lage investeringskosten, op termijn haalbaar is, meldt Toyota Material Handling.

Binnen de pilot werkte Toyota Material Handling samen met Bruil, ACV, Bosch Beton, Bidfood, Veth Automotive, de lokale gemeente en de provincie Gelderland; om op praktische wijze te onderzoeken of op termijn een waterstofvulpunt in Ede te realiseren is. Zo’n ‘Milkrun’ bezorgservice lost het probleem op voor gebruikers van waterstofvoertuigen die niet direct wil investeren in een eigen infrastructuur.

Onderzoeksresultaten

Uit de rapportage, uitgevoerd door HyMatters, blijkt dat een waterstof ‘Milkrun’ concept dat 30 kg waterstof per dag aflevert technisch realiseerbaar is. Hiervoor dienen nog wel een aantal wijzigingen in wet- en regelgeving plaats te vinden. Maar met het oog op de toekomst gericht, lijkt dat vooralsnog een kwestie van tijd.
De resultaten van de pilot geven aanknopingspunten om het onderzoek op korte termijn een vervolg te geven, laten de partijen weten. Hierbij is een voorkeur uitgesproken voor een variant die zowel eenvoudig is te realiseren als een lagere investering vraagt. Overwegingen die daarbij meespelen zijn o.a. de mogelijkheid om de tankauto te besturen met een rijbewijs B en of het waterstofvulpunt technische aanpassingen nodig heeft.

Tags:

Alternatieve energie, Fuel cell, Intern transport, Intralogistics, Intralogistiek, Toyota Material Handling, Toyota Material Handling Nederland, Waterstof

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.