Egemin automatiseert met Still nieuw dc Domus Logistics

Komend voorjaar neemt Domus Logistics haar nieuwe distributiecentrum in het Belgische Olen in gebruik. Het nieuwe dc heeft een oppervlakte van 50.000 m² en biedt plaats aan 65.000 pallets. Egemin Automation gaat in het nieuwe distributiecentrum een E’gv-systeem installeren dat een belangrijk deel van het intern transport en de opslag van pallets met de CASA-producten moet automatiseren. De investering van het volledige project bedraagt 35 miljoen euro en zal in het voorjaar van 2017 operationeel worden.

Het nieuwe distributiecentrum moet de opslagcapaciteit van Domus Logistics, het logistieke zusterbedrijf van Casa International, flink uitbreiden en zal vanaf het voorjaar 2017 Casa-winkels door heel Europa bevoorraden. Er zal tevens bijzondere aandacht besteed worden aan een ergonomische werkomgeving. Het distributiecentrum zal bestaan uit een bulkopslagmagazijn en een orderpickingzone. De oplossing van Egemin zorgt voor de automatische bevoorrading van de orderpickingzone, het transport van de pallets van en naar het bulkmagazijn en de opslag in het magazijn.
“We gebruiken daarvoor in totaal 12 E’gv HYBRID-magazijntrucks. De trucks worden geleverd door Still, ons zusterbedrijf in de KION Group, waarmee we samenwerken voor AGV-projecten met standaard magazijntrucks in Europa”, zegt Eric Coenen, sales manager bij Egemin Automation. “We voorzien de magazijntrucks van ons E’gv Automation Pack en bovenliggende E’tricc-software waarmee ze autonoom kunnen rondrijden, pallets transporteren, opslaan in rekken, etc.”

Automatisering

De productdozen worden in bulk, hoofdzakelijk via zeecontainers, aangevoerd. Daarna stapelen de medewerkers de dozen op pallets en plaatsen ze vervolgens op de conveyor installatie van Egemin, waarna ze automatisch omwikkeld worden met folie. Een volautomatisch controlestation controleert en registreert de pallets. Vervolgens zorgen zeven E’gv HYBRID Still FM-X-reachtrucks voor de aanvoer van de pallets naar het bulkmagazijn. In het bulkmagazijn, dat 32 gangen telt, zijn vijf E’gv HYBRID Still MX-X smallegangentrucks actief voor het automatisch wegzetten en ophalen van de pallets in het magazijn. Wanneer goederen nodig zijn in de manuele orderpickingzone, haalt een van de zeven reachtrucks de pallet op aan een bufferpositie vooraan het magazijn en plaatst die op een van de twee conveyorbanen.

Maximale opslagcapaciteit

Domus Logistics had de nodige eisen voor het nieuwe distributiecentrum. “De klant wilde de opslagcapaciteit in het bulkmagazijn maximaal benutten”, vertelt Coenen. “Maar een AGV-concept vraagt net iets meer tussenafstand tussen de pallets dan een conventioneel magazijn omwille van de veiligheid. Zo zou Domus Logistics vele opslaglocaties moeten opgeven, wat voor Domus Logistics geen optie was. Door een oplossing uit te werken met rekken en stellingen die creatief omging met de beschikbare ruimte van het bulkmagazijn, konden we toch de maximale opslagcapaciteit garanderen.”
Ook op het vlak van het aantal picks per uur had Domus Logistics haar doelen goed bepaald. Om hieraan te voldoen, werkte Egemin nauw samen met de vaste WMS-leverancier van Domus Logistics om alle processen op elkaar af te stemmen. Deze processen werden dan in een simulatiemodel omgezet om aan te tonen dat de capaciteiten konden behaald worden. Egemin garandeert enkele bewegingen, de rest van het magazijn beheert het WMS-systeem dat de transportopdrachten aan E’tricc, de AGV-managementsoftware van Egemin, doorgeeft.

Doordacht concept doorslaggevend

De voorbereiding van het project was intens. De klant koos uiteindelijk voor Egemin en Still omwille van het goed doordacht concept waarbij de vooropgestelde capaciteiten behaald konden worden, maar ook omwille van de referenties die Egemin kon voorleggen in vergelijkbare projecten.

Tags:

AGV, AGV's, Automatisering, E'gv, E'gv HYBRID, Egemin, Egemin Automation, Intralogistiek, Still, Still Benelux

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.