Emma maakt logistieke ommezwaai

Schoenenfabrikant Emma verhuist dit jaar naar één locatie in Kerkrade. Tegelijk wordt de interne logistiek grondig gemoderniseerd. Daarvoor neemt Emma Costo en Dexion in de arm.

Reden voor de verhuizing en vernieuwing is de snelle groei van de schoenenproductie. Dat leidt tot logistieke problemen. Vooral doordat Emma nu nog is gevestigd op drie locaties: in Brunssum, Bunde en deels al in Kerkrade.  Op bedrijventerrein Dentgenbach heeft Emma een bestaand bedrijfsgebouw gekocht, dat momenteel wordt gemoderniseerd. Het vloeroppervlak van 10.000 m2 biedt volop ruimte voor verkoop, productie, goederenontvangst, expeditie en opslag.

Moderniseringsslag

“We zijn blij met het succes van ons bedrijf, maar niet met de bijkomende logistieke knelpunten. We moesten echt een moderniseringsslag maken om ook de komende jaren verder te kunnen,” vertelt Tom Keulen, consultant en logistiek projectleider bij Emma. “De productie groeide van 300.000 paar schoenen naar 500.000 in 2017. Op termijn verwachten we jaarlijks een miljoen paar schoenen te maken. De logistiek moet daarbij meegroeien.”
Emma maakt op de nieuwe locatie een ommezwaai in de interne logistiek. Heftrucks en orderverzamelkarren rijden straks nauwelijks nog over de werkvloer. Halffabricaten en schoenen worden dan verplaatst via rollenbanen van Costo. Aangestuurd via het WMS vinden ze automatisch hun bestemming.
De rollerbanen liggen op entresolvloeren van Dexion. Deze magazijninrichter plaatst ook alle legbord- en palletstellingen.  Het magazijn krijgt een opslagcapaciteit van 100.000 paar schoenen en minimaal 2.200 SKU’s.

Transitie in volle gang

De productie van de schoenen wordt verder efficiënter gemaakt met technieken als LEAN en Quick Response Manufacturing. De planning wordt straks omgezet van een week naar een halve dag. Zo kan Emma flexibeler op de vraag inspelen. “Alle processen worden gedigitaliseerd met scanners en automatische detectiemiddelen. In overleg met onze leveranciers willen we RFID  tags in halffabricaten aanbrengen. Daardoor krijgen we perfect zicht op de goederen in de hele supply chain,” vervolgt Tom Keulen. Hij is positief over de samenwerking met Costo en Dexion. “Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Bovendien zijn het beide no-nonsense bedrijven. Bij hun voorstellen lieten ze de plus- én de minpunten van een oplossing zien. Dat is best uniek.”

Gefaseerde verhuizing

De verhuizing wordt gefaseerd uitgevoerd. Een deel van de rollenbanen en de magazijnstellingen is geplaatst en de logistieke activiteiten zijn al in Kerkrade. Productie en verkoop verhuizen midden 2018 naar de nieuwe locatie.

Beter bestaan voor mijnwerkers

Schoenfabrikant Emma is vernoemd naar de Limburgse staatsmijn Emma. Al in 1937 voorzag het bedrijf mijnwerkers van gezonde en veilige werkschoenen. Bovendien schiep het werkgelegenheid voor ex-mijnwerkers. Nog steeds heeft Emma een sociaal gezicht. Tegenwoordig speelt Emma een rol bij de sociale werkvoorziening. Ook duurzaamheid heeft de schoenfabrikant hoog in het vaandel. Bij de productie en in de supply-chain wordt de CO2-voetstap zo klein mogelijk gehouden.  Emma maakt bij voorbeeld veiligheidsschoenen die volledig te recyclen zijn.

Tags:

Costo, Dexion, Entresolvloer, Intern transport, LEAN, Magazijninrichting, Rollerbanen, Stellingen, WMS

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.