Feestelijke uitreiking IFOY Award 2018 op CeMat Hannover

Jungheinrich, Still, Liebherr, Wegard, en Witron zijn de winnaars van de IFOY Award 2018. Ze scoorden het hoogst in verschillende categoriën. Jungheinrich won zelfs in twee categorieën, namelijk Special of the Year en Magazijntrucks. In die laatste categorie mag Jungheinrich de onderscheiding delen met een andere winnaar: Wegard. Voor het eerst in de IFOY-geschiedenis eindigden twee inzendingen met hetzelfde puntenaantal bovenaan. De onderscheidingen zijn op 23 april uitgereikt op de CeMAT-beurs in Hannover.

Overzicht winnaars:

Winnaars categorie Magazijntrucks:
Jungheinrich ECE 225 easyPILOT Follow + Wegard Trail

Winnaar categorie Vorkheftrucks:
Still RX20

Winnaar categorie Special of the Year:
Jungheinrich SLH 300

Winnaar categorie Integrated Warehouse Solutions:
Witron Omnichannel 

Winnaar categorie Kranen en Hefwerktuigen:
Liebherr MK140

 

Jungheinrich ECE 225 easyPILOT Follow

De ECE 225 van Jungheinrich, uitgerust met de nieuwe easyPILOT Follow afstandsbediening, volgt zijn bediener automatisch naar de volgende picklocatie. ‘Heel vernieuwend’ noemt de IFOY-jury deze truck. Dat geldt vooral voor het positioneringssysteem en de gebruikersinterface met afstandsbediening. “Jungheinrich maakt de overgang naar autonomisering eenvoudig met de automatische rijbesturing die voor alle ECE-modellen achteraf kan worden gemonteerd”, aldus de jury.
De easyPILOT Follow is veel comfortabeler en gemakkelijker te bedienen dan handmatige afstandsbedieningen. Ook kan in gangpaden probleemloos van kant gewisseld worden. De bediener draagt de bedieningseenheid in een zak of aan de riem en het systeem koppelt de afstandsbediening automatisch aan het voertuig. De verbinding is volledig betrouwbaar, dankzij radiotechnologie. Optische en andere obstakels tussen voertuig en bestuurder vormen geen verstoring. De IFOY-test toont aan dat het systeem zeer robuust en betrouwbaar is. De testgegevens bevestigden ook de verbeterde pick prestaties.

Wegard Trail 

De tweede IFOY Award in de categorie Magazijntrucks gaat naar de Wegard Trail. Deze modulaire ‘tugging train’ van Wegard is de eerste die autonoom elektronisch aangestuurde assen met hoekdetectie gebruikt. Dankzij deze modulaire as is er geen centrale aansturing nodig, is de trekkracht vergroot en kan de trein worden gekoppeld aan alle trekkers met een capaciteit tot 1.000 kilo.
“Met de nieuwe as lost Wegard het probleem van de richtingsstabiliteit van trekkers op. Voor het eerst zijn rijmanoeuvres zoals zijdelings parkeren, rangeren en achteruitrijden mogelijk”, aldus de jury. De IFOY Innovation Check bevestigt het aanzienlijk verbeterde aanpassingsvermogen en de flexibiliteit van het systeem in vergelijking met mechanische stuurkoppelingen.
De IFOY-jury roemt ook de nauwkeurigheid van Wegard Trail, net als als de eenvoudige aansluiting zonder datakabel.

Still RX20 

Still’s gloednieuwe elektrische vorkheftruck RX 20, met een capaciteit van 1,6 ton wint, de IFOY-onderscheiding in de categorie Vorkheftrucks. De truck wordt geroemd als alleskunner voor binnen- en buitengebruik. Hij is snel, stil, wendbaar en ergonomisch en heeft geen problemen met hellingen. “Bovendien is het gebruik van loodzuuraccu’s met circuit A of B in een compacte heftruck met contragewicht een opmerkelijke technische prestatie”, aldus de jury.
Snelheid, acceleratie en elektrisch remvermogen kunnen naar wens in elk rijprogramma worden ingesteld.
Met één druk op de knop kan de bestuurder kiezen tussen energiezuinig rijden en maximale hefcapaciteit. Met de grote 931 Ah Li-Ion batterij is een inzetduur van bijna 14 uur (bij het krachtigste rijprogramma) tot 18 uur (in eco-stand) mogelijk. De zijdelings wisselbare accu is bovendien snel en eenvoudig te wisselen.
De truck is extreem stil en eenvoudig te bedienen, bleek tijdens de IFOY-test. Ondanks de compacte afmetingen is de werkplek ruim en biedt de truck een uitstekend zicht door en langs de mast en rondom. De nieuw ontwikkelde display- en bedieningseenheid EASY Control heeft een grafisch kleurendisplay met automatische helderheidsregeling. Het display geeft de chauffeur in één oogopslag alle benodigde informatie.

Jungheinrich SLH 300

De nieuwe hoogfrequent laders SLH 300 van Jungheinrich wonnen de onderscheiding in de categorie Special of the Year. Deze laders  voor loodzuur én lithium-ion accu’s (SLH 300i) bieden een breed spanningsbereik, talrijke opties en een hoog rendement. De laders worden intern geproduceerd door Jungheinrich en vormen een integraal onderdeel van de Jungheinrich systeemoplossing: een totaalpakket van truck, accu en lader. Dankzij een zorgvuldig uitgekiende reeks varianten kan met de lader voor elke toepassing een optimale prijs/prestatieverhouding worden bereikt.

Witron Omnichannel 

Witron Logistik + Informatik won een IFOY Award voor het Migros Distribution Center Suhr in Zwitserland. Witron is erin geslaagd om de orderverzameling van kleine volumes van migrolino samen te voegen met de activiteiten van de Migros filialen. Migrolino, een dochteronderneming van de Migros, is een van de toonaangevende aanbieders in de Zwitserse convenience markt. Het omnichannel logistieke centrum levert op piekdagen ruim 300.000 items aan meer dan 600 Migros vestigingen en ook nog eens ruim 118.000 pick-units aan migrolino winkels bij benzinepompen en treinstations. Vooral de orderverzamelprestaties werden met een factor 3 verbeterd in vergelijking met een handmatig magazijn. Bovendien is er ruimte voor groei van 9 tot 20 miljoen picks per jaar.

Liebherr MK140 

Winnaar in de nieuwe IFOY-categorie Kranen en Hefwerktuigen is Liebherr’s MK 140 elektrische mobiele bouwkraan. Het 5-assige model met VarioJib en statusdetectie voor set-up is slechts 15,97 meter lang en is de eerste kraan die de trolleymodus combineert voor maximale handling en de hijsmodus voor speciale operaties. Deze kraansymbiose bereikt hefhoogtes tot 94 m.
Beslissend voor de jury was het VarioJib concept, waarmee Liebherr een nieuwe standaard zet in het segment van de mobiele bouwkraan. “Met de MK 140 vervult het bedrijf zijn voortrekkersrol op het gebied van efficiëntie en innovatie en biedt het ook een belangrijke toegevoegde waarde ten opzichte van zijn concurrenten”, aldus de jury.

 

Tags:

CeMAT 2018, EasyPILOT Follow, ECE 225, IFOY, IFOY Awards, Jungheinrich, Liebherr, Magazijntrucks, Migrolino, Migros, MK140, Omnichannel, Orderpicking, Orderverzamelen, RX20, SLH300, Still, Wegard Trail, Witron

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.