Linde brengt heftrucks met eigen li-ion technologie op markt

Linde Material Handling heeft zijn eerste serie vorkheftrucks met lithium-ion accu’s op de markt gebracht. De trucks met hefcapaciteiten van 1,4 tot 1,8 ton, maakten eerder dit jaar hun debuut op de World of Material Handling (WoMH).

Dankzij de hogere energiedichtheid en -efficiency bieden de trucks met lithium-ion accu’s grote voordelen als het gaat om energie. Daarbij speelt de mogelijkheid van tussenladingen uiteraard ook een rol; op elk gewenst moment – dus bijvoorbeeld ook tijdens de koffie- of lunchpauze – kan de accu worden geladen, zonder dat dit de negatieve gevolgen heeft. Met andere woorden: de inzetduur is beduidend langer. Het door Linde toegepaste multi-stage veiligheidsconcept waarborgt bovendien de veiligheid voor gebruiker en omgeving.

Twee batterijcapaciteiten

Voor elk van de vijf nieuwe modellen zijn er twee batterijcapaciteiten beschikbaar. Als de inzetomstandigheden tussenladen goed mogelijk maken, volstaat volgens de fabrikant de kleinere accu. Deze heeft, bij de Linde E14 en de Linde E16 C (compact) een capaciteit van 13,1 kWh. Voor de grotere driewieltrucks – de Linde E16 en E18, en de vierwiel E16 P, beschikt de kleinere accu over een capaciteit van 16,3 kWh. Het is echter raadzaam de grotere, krachtigere batterijen – met capaciteiten van respectievelijk 39,2 kWh en 45,7 kWh – in te zetten als de inzet intensiever is, of wanneer de trucks gedurende een twee-ploegeninzet continu beschikbaar moeten zijn.
Voor de verschillende accu’s levert Linde twee type kaders, die beide een gesloten systeem vormen met de accu’s. De kracht van de lader en de accu zijn bepalend voor de benodigde laadtijd. Voor het volledig laden van een kleine accu heeft de grote lader ongeveer 50 minuten nodig. Het laden van de grootste accu met een kleine lader vraagt meer dan zes uur.

Diverse veiligheidsvoorzieningen

De li-ion trucks zijn volledig CE-gecertificeerd en afgestemd op de specifieke inzetbehoeften. In combinatie met de door Linde geleverde laders worden de voordelen volgens de fabrikant optimaal benut. Linde garandeert hierbij 2.500 volle laadcycli met een daaropvolgende resterende batterijcapaciteit van minimaal 80 procent. Het laden zelf gebeurt opvallend eenvoudig, via de kenmerkende klep aan de achterzijde van de truck.
Uitgebreide veiligheidsvoorzieningen voorkomen schade als gevolg van onder meer oververhitting, overladen, of diepontladingen. De geïnstalleerde schoksensor monitort de impact op de accu en voorkomt misbruik. Een gepatenteerd systeem zorgt ervoor dat de regeneratieve remenergie – (alleen) bij dreigende oververhitting van de accu – niet wordt teruggevoerd naar de accu, maar wordt omgezet in warmte.
Een batterij management systeem neemt de functie van de control unit over en heeft dus een belangrijke rol in het hoge veiligheidsniveau de trucks. Het systeem controleert alle relevante accuparameters, informeert de gebruiker over mogelijk schadelijk gebruik en zorgt ervoor dat de truck gecontroleerd tot stilstand komt in het geval van een technisch defect. Een 25 mm dikke stalen batterijtrog beschermt de accucellen tegen beschadigingen van buitenaf.

Uitgebreid getest

Zoals gebruikelijk werden de trucks voorafgaand aan de officiële marktintroductie uitvoerig aan de tand gevoeld. Daarbij heeft Linde voor het eerst de functionaliteit en stabiliteit van het gehele systeem, inclusief de accu, getest. Het testresultaat was volgens de fabrikant zeer bevredigend: De lithium-ion trucks konden worden getest zonder externe voeding. Dat is bij elektrische trucks met loodzuur batterijen (nog) ondenkbaar, omdat de constante trillingen van de test de batterij permanent zouden beschadigen. Ook heeft de nieuwe lithium-ion truck de crashtest goed doorstaan. Tijdens deze test reed een vol belaste 8-tons heftruck met topsnelheid in op de zijkant van een 3-tons elektrische heftruck. De vork drong echter geenszins door in de robuuste behuizing van de lithium-ion accu.
Volgens op de succesvolle in-huis testen, werden de nieuwe trucks in de praktijk aan de tand gevoeld tijdens meerdere veldtesten in uiteenlopende inzetsituaties. Volgens de betrokken bedrijven zijn de belangrijkste winstfactoren de consistente prestaties tijdens de inzet, tijdwinst dankzij de mogelijkheid van tussenladen, het wegvallen van de behoefte aan wisselbatterijen en het onderhoudsvrije karakter van de lithium-ion technologie.

Tags:

Accu, Accu's, Energie, Heftruck, Heftrucks, Li-ion, Linde, Lithium ion, MotracLinde

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.