Op de eerste dag van de vakbeurs LogiMAT 2018 in Stuttgart introduceert Jungheinrich haar gloednieuwe vlaggenschip uit de reachtruckserie: de ETV 216i. De truck is volledig nieuw ontworpen rondom de eigen lithium-ion batterij en zet een nieuwe standaard als het gaat om ruimte, zicht en prestaties. Andersom Testing hield de truck tegen het licht, Logistics Inside Europe heeft de publicatie primeur.
Al jaren staat de ETV-reachtruckserie van Jungheinrich in de top van de prestatielijstjes als het gaat om een hoge productiviteit en een laag energieverbruik. De ETV 214 is recordhouder en voor vele concurrenten de benchmark, en overtroffen werden de prestaties nooit. Je denkt zelfs: Kan het eigenlijk wel beter? Het antwoord is ja en wordt gegeven door Jungheinrich zelf met de gloednieuwe ETV 216i.
Om aan haar eigen hoge norm te voldoen ontwierp Jungheinrich de ETV helemaal opnieuw. Hart van het systeem is de lithium-ion batterij die Jungheinrich zelf samenstelt. Deze techniek is minder dominant dan een conventionele loodzuur batterij wat de vorm van de batterij betreft en dat voordeel benut de fabrikant volledig. De nieuwe energiebron is geen rechthoekig blok, maar kent een L-vorm. Het hogere gedeelte van de L zit onder de stoel, de lage kant ligt onder de voetenplaat. Tevens is de gehele batterij compacter geworden, wat voor veel facetten van de truck een domino-effect oplevert.
Om de voordelen van de nieuwe lithium-ion batterij maximaal te benutten heeft Jungheinrich de voetenplaat iets verhoogd. Dit bood op zijn beurt ruimte aan een echte, praktisch bruikbare op- en afstap, een kenmerk dat de ETV-trucks tot op heden ontbeerden. De trede is goed zichtbaar, heeft een slimme afgeronde vorm en is voldoende diep. De beide handgrepen aan de dakstijlen maken het betreden en verlaten van de truck veilig dankzij de driepuntsopstelling van 2 handen en 1 voet.
Doordat de batterij compact onder de stoel en voetenplaat is weggewerkt en niet meer tussen de chauffeur en mast in staat, wint Jungheinrich veel ruimte. Deze komt geheel ten goede aan de cabine, die ruimer is dan ooit. Als chauffeur ervaar je dit voordeel niet alleen aan de extra voetruimte, maar vooral op de stoel. In plaats van op een smalle reachtruckstoel, zit je op de ETV 216i op een volwaardige zetel uit een gewone heftruck, inclusief volledig verstelbare armleuning. Deze veert met de stoel mee en biedt dus continu de beste ondersteuning.
Er is dus merkbaar meer ruimte op de ETV 216i en dat is niet het enige voordeel. Door de weggewerkte batterij kon de cabine aan de mastzijde laag blijven. Vooral aan de linkerzijde, als je in vorkrichting kijkt. Hierdoor heb je als chauffeur volledig zicht op de wielarmen en de werkomgeving. Het biedt beslist meer mogelijkheden om aanrijdschades aan stellingstaanders te voorkomen. Om de zichtvrijheid te optimaliseren heeft Jungheinrich het display aan de traploos verstelbare stuurkolom bevestigd. Hierdoor ademt de truck een ongekend rondomzicht.
Het elektrisch stuursysteem van de ETV is al jaren een van de meest voorspelbare in de markt en dat is ook op de ETV 216i zo gebleven. De truck laat zich zeer solide dirigeren en komt ook in snel genomen bochten niet in de problemen. Sterker nog, de jongste reachtruck kent een nog hogere stabiliteit dankzij het extra frontgewicht dat hij heeft. Dit gewicht compenseert het lagere batterijgewicht van de lithium-ion batterij en geeft de truck een betere gewichtsverdeling en zeer laag zwaartepunt. Hierdoor is het restdraagvermogen vergroot tot 1.000 kg op 10.700 mm hefhoogte. De volle 1.600 kg breng je tot een hefhoogte van 9.000 mm.
De mast op de nieuwe ETV 216i wordt ongewijzigd overgenomen van de bestaande modellen. Zo ook de 5.600 mm versie op de testtruck. Nieuw is de aanmerkelijk hogere hefsnelheid met en zonder last met respectievelijk 65 en 86 cm/seconde dankzij de hogere opbrengst van de pomp. Samen met de verhoogde acceleratie- en rijsnelheid reageert de ETV 216i zeer direct op alle commando’s. Dit voordeel komt grotendeels op het conto van de lithium-ion batterij die niet alleen een hoger Voltage heeft, maar ook de energie zeer snel ter beschikking stelt. Nadeel van de hoge hefsnelheid met last is de lichte mate van mastswing die optreedt als je abrupt stopt met heffen.
De nieuwe batterijtechniek maakt het mogelijk om vrijwel alle teruggewonnen energie bij het remmen ook daadwerkelijk te hergebruiken. Hierdoor is de inzetduur merkbaar langer. Uit de metingen blijkt dat de nieuwe reachtruck in P3 (maximale rijmodus) een praktische inzetduur heeft van 6 uur en op stand P1 7:50 uur, modus P2 zit daar tussenin. Natuurlijk is de truck nauwkeurig af te stemmen op zijn werkomgeving, zodat maximaal rendement per inzet is te bepalen. Echter, dankzij de lithium-ion batterij en zeer toegankelijke batterijsteker, is tussenladen probleemloos mogelijk. Een kwartiertje tijdens de koffiepauze of een half uur bij de lunch, de truck haalt met speels gemak een volledige drieploegen inzet. Uit de metingen blijkt verder dat de prestaties net weer een stapje hoger liggen en het verbruik net iets lager. Of het allemaal zo snel moet gaan is de vraag. Bij een meer moderate instelling zal in elk geval het verbruik af- en de inzetduur toenemen. Overigens, een volledige lading van een vrijwel lege batterij kost slechts 80 minuten.
Uit een uitgebreide inventarisatie van chauffeurswensen bleek dat er een grote behoefte bestaat aan opbergruimte op de reachtruck. De truck beschikt daarom over allerhande opbergvakken en -bakjes. De penhouder naast het display is heel erg handig en uniek. Samen met (optionele) zaken als het Panoramadak en diverse assistentsystemen maken ze het werken op de nieuwe ETV 216i extra plezierig, makkelijk en efficiënt.
Als punten ter verbetering merkt het testteam dat de inreachsnelheid van de mast iets vlotter mag in het bereik van de reachdemping. Kort voor het verschijnen van dit artikel meldt Jungheinrich dat dit probleempje inmiddels verholpen is. Een einddemping op de maximale hefhoogte zou de kers op de taart zijn, al stelt de fabrikant dat in het dagelijks gebruik niet of nauwelijks tot de maximale aanslag geheven wordt. Het is evenwel als optie beschikbaar.
Rest de conclusie dat Jungheinrich met de gloednieuwe ETV 216i met lithium-ion batterij opnieuw de benchmark stelt in dit segment. Ze voegt hieraan ongekend veel zicht en werkruimte toe en verbetert minpuntjes als het ontbreken van een op- en afstap van de voorgaande serie. De truck ziet er zeer modern en aantrekkelijk uit met zijn DayLED rijverlichting en gesloten wielkappen. Laatstgenoemden zijn standaard, evenals 3-wiel beremming en geschroefde reachkanalen voor makkelijk onderhoud op termijn.
Voor wie angst heeft voor de ingebouwde batterij: geen zorgen, deze is in een handomdraai uit de truck te schuiven mocht daaraan behoefte bestaan. Dat zal dan alleen bij onverhoopte storingen zijn, want tussentijds onderhoud vraagt het batterijsysteem niet. Laden kan overal bij een krachtstoomaansluiting via de nieuwe Jungheinrich laders die ook conventionele batterijen laden. Met deze truck en techniek zet de Duitse fabrikant een serieuze stap naar een totaal andere kijk op intern transport, energievoorziening en truckbouw. Wie volgt?
+ Zicht
+ Ruimte
+ Prestaties
-Extra mastswing door hoge hefsnelheid
Tekst, video en foto’s: Theo Egberts en Mark Dohmen
Tags:
Andersom test, Andersom Testing, Heftrucktest, Jungheinrich, Li-ion, Lithium ion, Magazijntruck, MagazijntrucksRuimtewonder met uithoudingsvermogen Met de serie vier...
Intelligent samenspel Met de iGo neo toont Still dat r...
Heffiq breidt het lithium-ion assortiment uit met de ni...