Succesvolle week voor vakbeurzen in Utrecht en Rotterdam

Met drie, gelijktijdig lopende vakbeurzen komt de logistieke bezoeker goed aan zijn trekken deze herfst. In Rotterdam Ahoy en de Jaarbeurs vonden de Intermodal, Transport & Logistics en de ICT & Logistiek plaats. Is er nog plaats voor een vakbeurs anno 2018, of neemt internet deze rol stilaan over? Logistics Inside NL peilde de reacties.

Met 145 exposanten en 5.552 bezoekers kan vakbeurs ICT & Logistiek spreken van een recordeditie. Nog niet eerder was er in de Jaarbeurs in Utrecht zoveel belangstelling voor ICT-oplossingen in de logistiek als deze week. “De druk vanuit de markt maakt dat bedrijven heel concreet nadenken over nieuwe processen en toepassingen”, concludeert Martijn de Weerd, brandmanager bij Jaarbeurs na afloop van de succesvolle editie van ICT & Logistiek, eerder deze week in de Jaarbeurs Utrecht. De beurs trok niet alleen grote aantallen bezoekers, maar maakte ook een kwalitatieve groei door, aldus de beursmanager.

Bezoekers kwamen de afgelopen dagen met een duidelijk doel naar ICT & Logistiek. De Weerd: “Ze hadden hele concrete vraagstukken, blijkt uit de reacties van exposanten. De leveranciers konden daardoor ruim voldoende leads genereren. Er zijn tal van afspraken gemaakt voor na de beurs.”

Inhoudelijk programma

Ook het inhoudelijk programma trok de aandacht. Bezoekers konden de afgelopen twee dagen terecht in 8 theaters, met in totaal 64 uur aan kennisoverdracht. Het KennisDC Logistiek, iSHARE en verschillende exposanten organiseerden sessies met een breed scala aan onderwerpen: van Talent Innovation Pooling tot kunstmatige intelligentie. TLN en AIM organiseerden tours, waar bezoekers binnen een uur op de hoogte werden gebracht van de verschillende oplossingen in de markt. “De gerichtheid van bezoekers was ook weer terug te zien in de kennissessies en tours, waar na afloop volop vragen werden gesteld over de problemen waar zij in hun organisatie mee worstelen”, vervolgt De Weerd.

Opvallend veel interesse was er voor de sessies over blockchain. De Weerd: “Er is veel te doen om blockchain, maar er is ook nog heel veel onduidelijk. De ongrijpbaarheid van het thema is tegelijkertijd de aantrekkingskracht ervan. Bedrijven willen weten of ze er nu al iets mee moeten. En zo ja, wat dan precies? Er hangt een groot vraagteken boven.”

Supply Chain Arena

Nieuw dit jaar was de Supply Chain Arena, een hotspot voor supply chain management en S&OP. Hier werden workshops, masterclasses en speed consults aangeboden, georganiseerd door BLMC, Solventure en Supply Chain Media. “Bedrijven zijn meer en meer op zoek naar een integrale benadering. Dan kom je al snel bij supply chain management terecht. De interesse in dit thema zag je terug aan de workshops en masterclasses: die waren afgeladen. Aan de speed consults, een-op-een gesprekken van tien minuten met een supply chain professional, moest men in het begin een klein beetje wennen. Maar uiteindelijk is ook dat goed bevallen.”

Transport & Logistics 2018

Gelijktijdig met de beurs in Utrecht vond in Rotterdam Ahoy de vakbeurs Transport & Logistics plaats. Ook hier was grote belangstelling voor het seminarprogramma, dat tot stand kwam naar aanleiding van een enquête onder bezoekers van eerdere edities. Hieruit kwamen negen hottopics naar voren die de basis vormden van het seminarprogramma voor Transport & Logistics 2018. “Wij willen onze bezoekers antwoorden geven op vragen die ze ’s nachts wakker houden. Daarom hebben we in mei een bezoekersenquête afgenomen. De meest genoemde onderwerpen hebben we in kaart gebracht en zijn toen op zoek gegaan naar deskundige sprekers. Nu mogen we vol trots het seminarprogramma bekend maken dat daadwerkelijk alle antwoorden geeft op de belangrijke vraagstukken in het bedrijfsleven van onze bezoekers”, zegt Bianca van Grinsven, Event Manager Transport & Logistics.

De negen meest genoemde onderwerpen uit de enquête onder bezoekers zijn: duurzame logistiek, synchromodaal transport, horizontale samenwerking & ketensamenwerking, schaarste in de logistiek (personele uitdaging) & veilig werken, blockchain, automatisering en de maatschappelijke impact hiervan, distributienetwerk, douane & wetgeving en big data. Meerdere deskundige sprekers zijn nu gekoppeld aan deze actuele vraagstukken in de transport- en logistieksector.

Tags:

ICT & Logistiek, Intralogistiek, Transport & Logistics, Vakbeurzen

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.