Test + video: BYD ECB80 Stabiele krachtpatser

Stabiele krachtpatser

Met de 6 tot en met 8 tons ECB-serie brengt BYD een krachtige lijn heftrucks die makkelijk in de omgang zijn. We testen de zwaarste in de serie en zien evenwichtige prestaties in een no nonsense verpakking. De grootste troef is zonder meer de lithium-ijzerfosfaat batterij uit eigen fabriek. Met 8 jaar of 10.000 uur garantie geeft dat een extra inzetzekerheid.    

De nieuwe BYD is een krachtige en overzichtelijk truck van het no nonsense principe. De prestaties zijn marktconform.

De Chinese fabrikant BYD heeft haar heftruckprogramma uitgebreid met zwaardere modellen. Was eerder de 5 tonner de grootste, sinds kort zijn er ook 6, 7 en 8 tonners leverbaar. De serie was voor het eerst te zien op de LogiMAT ’22 in Stuttgart. Inmiddels is de truck marktrijp en konden we de 8 tonner testen. Het testexemplaar is dezelfde truck die BYD bij de Europese primeur in Stuttgart toonde, maar dan voorzien van een upgrade van 7 naar 8 ton. BYD hanteert voor alle hefvermogens hetzelfde chassis en met dezelfde afmetingen, alleen in de massa van het contragewicht zit verschil. Aan het aanpassen van de stickers waren ze echter nog niet toegekomen, want er staat nog ECB70 op

Riante op- en afstap

Bij de eerste kennismaking zien we een stoere en toch compacte heftruck. De blauwe kleur valt op, evenals de drie tredes aan beide zijden om in de cabine te komen. Ze zijn riant van formaat en dankzij de handgreep links is de klim naar de cabine goed te maken. Voor de rechterhand pakken we de greep aan de deur, maar die zit net niet helemaal binnen een comfortabel bereik. Een extra handgreep op het batterijdeksel zou een verbetering kunnen zijn.
Beide deuren hebben een vergrendeling waardoor ze in geopende toestand buiten de truckcontouren staan. Om schades te voorkomen is het aan te raden ze altijd te sluiten tijdens het werk. De schuiframen en het achterraam bieden voldoende ventilatiemogelijkheden om het binnenklimaat aangenaam te houden. De ventilator achter de rechterschouder kan hierbij helpen.
De ontgrendeling van de deur is wat lastig te bereiken, maar doet wat hij moet doen.

Ruime werkplek

De cabine is ruim en biedt een prima werkplek. De Grammer MSG65 stoel ondersteunt voldoende en is makkelijk instelbaar op het gewicht. De oranje heupgordel zie je daarbij niet snel over het hoofd. De verhouding tussen zithoogte en voetenplaat is in orde en voor de voeten is heel veel plaats. De beide pedalen (acceleratie en rem) zijn ontspannen bereikbaar voor de rechtervoet.
Dankzij de slanke, rechtop geplaatste dakstijlen is het kijkventer door de voor- en achterruit zeer riant. Dit geldt ook voor het doorzicht door de tweevoudige mast. Toch meten we een iets grotere dodehoek dan gemiddeld bij een hefhoogte tot 2 meter. Dit komt vooral op het conto van de additionele Cascade vorkversteller/sideshift combinatie. Rechts onderin bij de voorruit is een monitor geplaatst die het beeld toont van de achteruitrijcamera. De monitor zou meer naar de chauffeur toe gedraaid mogen worden voor een beter gebruiksgemak.
Ondanks de enorme grootte van de cabine is het aantal opbergmogelijkheden beperkt. We zien alleen een bakje links op het dashboard en een bekerhouder.

Voorspelbare mastbediening

De tweedelige 3.300 mm mast presteert zoals verwacht. De hefsnelheden zijn iets hoger dan gemiddeld in dit segment en de mastloop voelt stabiel en veilig. De testtruck staat op luchtbanden en die voel je iets veren bij het werken met de zwaardere lasten. Naar wens zijn ook volrubber banden leverbaar.
De mastbediening regel je met de minihendels op de armleuning rechts van de stoel. We kennen deze van de lichtere heftruckseries van BYD. De armleuning is netjes op de gewenste positie instelbaar. Bij maximale neiging achterover komt de last helemaal vrij van de bodem. Het volledig laten dalen van de last zorgt zodoende niet voor beschadigingen van de magazijnvloer of het wegdek. De neigsnelheid zou iets vlotter mogen zijn.

Marktconforme prestaties

Het rijden en vooral het sturen met de BYD ECB80 vraagt even gewenning. De acceleratie vanuit stilstand kent een seconde vertraging voordat de truck in actie komt en dat is niet plezierig. De vooras is voorzien van dubbele luchtbanden en is breder dan de rest van het chassis. Het is in het begin lastig om de juiste breedte van de truck goed in te schatten. Vooral als we door onze test-chicane slalommen. Het hielp hierbij niet mee dat de stuurbekrachtiging in de ‘af-fabriek setting’ veel te traag was. Ook de curve control functie was veel te nadrukkelijk aanwezig. Na aanpassing presteerde de 8 tonner veel beter en hebben we BYD hopelijk een nieuwe standaard fabrieksetting aan de hand gedaan.

Met de nieuwe instellingen reden we zowel de maximale H- en de iets gematigde M-modus over ons testtraject. Conclusie: de prestaties in productiviteit liggen netjes in lijn met het gemiddelde in deze klasse. Dit geldt ook voor het energieverbruik. In de iets rustigere M-stand haal je een praktische inzetduur van ruim 9 uur met de maximale 1360 Ah/80V lithium ijzerfosfaat (Li-FePho) batterij aan boord. Met de 1280 Ah in de testtruck is dat een half uurtje minder. Wie de truck veel langer intensief wil inzetten, kan tussendoor straffeloos de batterij opladen. BYD levert met 32 kW een van de krachtigste laders in de mark. Een volledige lading vraagt tussen de drie en vier uur. Een uurtje laden verdeelt over de dag levert twee uur extra inzetduur op.

Conclusie

Met marktconforme prestaties doet de ECB80 van BYD wat je van hem verwacht. De werkplek is riant en het zicht rondom is in orde. Naast eerdergenoemde minpuntjes mag de veel te luide achteruitrij pieper niet ontbreken. We meten in de cabine pieken tot ruim 98 dB en dat is veel te hoog. De truck is verder no nonsense van opbouw en voelt erg solide aan. Het grootste pluspunt is zonder meer de batterij uit eigen productie. BYD geeft hierop 8 jaar of 10.000 uur garantie. Ervaringen bij de dealers in Nederland zijn ronduit positief als het op de BYD-batterijen aankomt. Onderhoudsvrij en eenmaal op hun plaats, blijven ze waar ze zijn: in de truck. Niet voor niets stelt het merk als slogan: “Change your mind, not your battery”. Ook voor het zwaardere heftrucksegment is dat een aantrekkelijk vooruitzicht.

Pluspunten:

  • Voorspelbaar karakter
  • Marktconforme goede prestaties
  • Degelijke lithium ijzerfosfaat batterij

Voor verbetering vatbaar:

  • Handgreep voor rechterhand
  • Ontgrendeling deur
  • Geluidsniveau achteruitrij pieper
  • Reactietijd acceleratie
  • Opbergmogelijkheden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, BYD, BYD ECB80, Heftrucktest, Intralogistiek

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.