Zeven jaar geleden testten we een Clark C25L LPG-truck. Inmiddels zijn we met de S25L twee modellen verder, maar de conclusie is dezelfde: Clark brengt een open, makkelijk toegankelijke conventionele truck met enkele moderne facetten. Hij is plezierig in de omgang en degelijk. De verbetering van de kritiekpunten en enkele Unique Selling Points (USP) maken hem daarbij extra interessant.
Met meer dan 100 jaar ervaring is Clark een van de oudste heftruckfabrikanten op aarde. Het merk is van oorsprong Amerikaans, maar inmiddels al weer enige tijd in Koreaanse handen. De Aziatische technici laten zich bij de productontwikkeling goed informeren door de ervaringen van hun wereldwijde verkooporganisatie. Aangezien de eisen in Europa gemiddeld hoger liggen dan elders hebben ook de Duitse experts van Clark Europe uit Duisburg flink meegedacht bij deze nieuwe S-Series. De nieuwe range loopt van 2 tot en met 3,5 ton hefvermogen en zijn leverbaar met diesel en LPG motor. Voor deze test hebben wij een 2,5 tons LPG versie onder handen. Deze truck is tevens de inzending voor de IFOY Award 2019 en voorzien van vele opties, zoals de bijzondere cabine, een vorkversteller, een extra compleet verlichtingspakket, de ergonomische gasfleshouder en armleuning met minihendels en automatische horizontaalstelling van de mast.
Clark mikt bij haar trucks sterk op functionaliteit. De S25L toont solide, robuust en toch compact en nodigt uit om ermee te werken. Waar vrijwel elk merk zijn opstap verlaagt, daar koos Clark juist voor een verhoging van de eerste trede van 340 naar 420 mm. Hierdoor is de twee stap, die naar de vloerplaat leidt, beter te maken en dat merk je bij elke op- en afstap. De trede is bovendien groter en dieper gemaakt en voorzien van een degelijk antisliprooster.
Via de verbeterde entree kom je in de cabine waarin volop ruimte is voor de voeten. De voetenplaat is volledig vrij van obstakels en de motorkap is netjes afgerond. Onze testtruck is voorzien van de optionele isolerende kunstleren bekleding.
De zit op de, speciaal voor Clark gebouwde stoel zit goed en is voorzien van een prima verstelbare en vooral solide armleuning. De leuning kent goed doseerbare en voorspelbaar werkende mini-hendels voor de mastbediening en heeft een duimschakelaar voor de rijrichting. Met de knop voor neighoekstop zet je eenvoudig de mast perfect verticaal. Het systeem werkt zowel bij het voor- als achterover neigen. Onze testtruck heeft een 4.800 mm driedelige mast met een uitstekende mastdemping van zowel de ingaande als uitgaande mast. Een demping op grondniveau zou de kers op de taart kunnen zijn. Clark is een van de weinige merken die ook een viervoudige mast aanbiedt.
Waren we bij destijds bij de C25L niet zo blij met de kunststof motorkap, het matige zicht naar voren en het ouderwets grote stuurwiel, daar is de S25L op al deze facetten verbeterd. De motorkap is van staal en zorgt voor een stabielere zit. Het dashboad is verlaagd, de stuurkolom is slanker, het stuurwiel kleiner en het zicht door de mast beter geworden. Dat wil zeggen, als je hem vergelijkt met de mastuitvoering van toen. Onze testtruck heeft een optionele Clark vorkversteller en die snoept zicht weg. De tegenprestatie is uiteraard dat je voor elke op te nemen last altijd veilig de juiste vorkbreedte kunt kiezen zonder van de stoel te komen.
Helemaal nieuw, en een USP van de Clark S25L is het 5” grote kleurendisplay. Hierop is niet alleen benodigde bedrijfsinformatie af te lezen, het display is tevens het beeldscherm van de (optionele) achterzichtcamera. Tevens biedt het scherm de mogelijkheden om limieten aan de rijsnelheid in te stellen. Op het scherm zijn ook servicemeldingen te zien en eventuele berichten als je een verkeerde startvolgorde uitvoert. De informatie is beschikbaar in 26 verschillende talen.
De cabine die Clark op haar jongste truck heeft geplaatst is een ander USP en verdient een compliment. Hij is solide en toch zeer ‘open’ van karakter dankzij slanke profielen. Beide deuren zijn in twee delen opgebouwd. Je kunt daarbij het achterste 1/3 deel vastzetten waardoor de uitzwaai van het voorste deel niet zo groot is. Dit is gunstig voor de toegankelijkheid als je in krappe ruimtes staat. Een ander voordeel is dat je het voorste deurdeel helemaal open kunt klappen en met een open deur kunt werken als de omgevingstemperatuur dat toelaat.
De cabine heeft een nieuw ontworpen verwarmingssysteem met geïntegreerde (optionele) airco. Tevens treffen we twee ruime opbergvakken voor diverse spulletjes en een grote flessen/bekerhouder. In het opbergbak onder de armleuning zitten twee USB-poorten en een 12V aansluiting. De cabineverlichting, nette isolerende bekleding en de Bluetooth/USB radio ontbreken niet. Evenals de goede handgreep met claxon op de achterste dakstijl voor het veilig achteruitrijden. Deze laatste optie zou wat ons betreft voor elke truck standaard mogen zijn.
Onder de motorkap ligt de prima bereikbare Ford LPG motor die voldoet aan de strengste Stage V emissienormen. Wie liever diesel heeft, krijgt een DOC (Diesel Oxidation Catalyst) Isuzu motor. Later in 2019 is ook een roetfiltersysteem (DPF) verkrijgbaar.
Om het werken soepel en trillingsarm te maken past Clark ‘split transmission’ toe die motor en transmissie loskoppelt van elkaar. Nieuw in de aandrijflijn is de vooras met natte oliebadremmen, automatische parkeerrem, hill start assist (rolt niet weg op hellingen) en de achteras met verbeterde ophanging die de stabiliteit in bochten vergroot.
En dan de prestaties. De truck van zeven jaar geleden bleef aan de bescheiden zijde van alle gemiddelden in deze truck klasse en dat doet de nieuwkomer ook. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het extra gewicht dat deze vol uitgeruste testtruck kent in combinatie met een gemiddeld ingesteld prestatieniveau. Daarbij ervaren we verschillen in de uitrolsnelheid voorwaarts en achterwaarts waardoor het nemen van bochten net iets minder goed voorspelbaar is. Ook het inching-pedaal mag een iets betere doseerbaarheid en voorspelbaarheid krijgen, want de rem grijpt soms sterk in.
Natuurlijk zijn er ook andere, kleine verbeterpuntjes zoals beter zichtbare stickertjes voor de mastfuncties – ze vallen nu precies weg achter de tuimelschakelaars – maar dat doet geen afbreuk aan deze truck die op vele aspecten succesvol is verbeterd. Met het bijzondere display, de opmerkelijke cabine en een lijst van betaalbare opties is het een truck die voor elke smaak en inzet wereldwijd geschikt is.
(Tekst en foto’s: Theo Egberts, Andersom Testing)
Tags:
Andersom test, Andersom Testing, Clark, Clark S25L, Heftruck, Intralogistiek, LPG-truck, Test, VerbranderMet uitstekende prestaties en uitzonderlijk bedienings-...
Met de nieuwe OPX-serie mikt Still op een hogere effici...
Met de MDW en de MDE presenteert UniCarriers voor het e...