Test + video: EP EFL 181 – Nieuw heftrucksegment opent mogelijkheden

Nieuw heftrucksegment opent mogelijkheden

EP Equipment schudt de heftruckmarkt wakker met de EP EFL 181: een ‘entry level’ heftruck, een nieuw segment in onze heftrucktest. Met een prijs onder de € 20.000 inclusief onderhoudsvrije lithium-ion batterij biedt de EFL alle basisfuncties die je van een heftruck verwacht binnen de lichte tot matige inzet. 

De EP EFL 181 is een ‘entry level’ heftruck: alles basisfuncties aanwezig inclusief lithium-ion accu, maar niet bestemd voor de volcontinu inzet.

Compact, eenvoudig te bedienen en sterk genoeg voor lasten tot 1.800 kg. Inzetgebied: lichte tot matige inzet zoals het laden/lossen van die enkele paar vrachtwagens per dag of de nodige hand- en spandiensten in het magazijn of de werkplaats. En dankzij de grote voorwielen en gesloten elektrotechniek, schuwt de EFL 181 het buitenterrein niet. Zelfs niet als het een beetje nat mocht zijn.

Nieuw segment

Met de EP EFL 181 boort EP Equipment een nieuw heftrucksegment aan. Niet iedere gebruiker heeft behoefte aan een truck die 24/7 actief is, urenlang achter elkaar de zwaarste lasten verplaatst en waarvoor elke seconde van de inzet even zwaar telt.

Juist daarop speelt EP in met de EFL 181. Met een zeer scherpe prijsstelling en veilige, onderhoudsvrije lithium-ion techniek aan boord. Hoe de Chinese fabrikant dat doet? Door de overige techniek eenvoudig te houden, de rij- en hefprestaties niet op de eerste plaats te zetten en de omvang van de batterij te beperken. De vraag is of je dat ook echt merkt tijdens het gebruik…

Beheerste prestaties

Ja, je merkt het tijdens het gebruik dat de EP EFL 181 iets bedeesder is dan bijvoorbeeld andere 48V heftrucks in de klasse tot 2 ton hefvermogen. De acceleratie is iets rustiger, de belaste rijsnelheid haalt net de 10 km/uur en de hefsnelheid met last is met 25,5 cm/sec ook redelijk relaxed. Tel je al deze feiten bij elkaar in onze verbruiks- en prestatiemeting, dan komt de EFL tot 13,3% lagere productiviteit dan het gemiddelde van de door ons geteste 1,5-1,8 tonners. Eerlijk gezegd valt ons dat mee.

De beperkte grootte van de li-ion accu biedt hierbij een praktische inzetduur van 2,5 uur. Wil je langer rijden, dan is het zaak om tussentijds bij te laden. Dan kan en mag dankzij de li-ion techniek. Het is bovendien supersimpel. Via de opening aan de voorzijde van het batterijcompartiment pak je de 230V stekker en die stop je in een gewoon stopcontact. Dat is alles, verder heb je er geen omkijken naar. Een nagenoeg lege batterij is volgens EP Equipment in 2,5 tot 3 uur weer helemaal vol. Met af en toe een kwartiertje of een uurtje laden staat de EP EFL 181 ook gewoon de hele dag voor je klaar.

Riante werkplek

Als je dan met de truck aan het werk gaat, merk je dat de op- en afstap makkelijk is dankzij de ruimte trede. De lange handgreep biedt de juiste houvast en ook de stoel is bruikbaar als handgreep. Eenmaal op de stoel (met gewichtsinstelling) valt op dat de voetruimte zeer riant is omdat de batterijruimte zo klein is gehouden. De hele truck is zeer compact van omvang, fijn voor het werken in krappe ruimtes. De stuurkolom is traploos verstelbaar en het stuurwiel heeft een conventionele grootte. De stuurbediening is licht en zeer voorspelbaar. De truck is moeiteloos op koers te houden, al moet je daarbij met het lastgewicht niet tot het uiterste gaan.

Mast en hydrauliek

De mastbediening verloopt via conventionele mechanische hendels die op het schutboord zijn geplaatst. De slag is vrij lang en zou voor het comfort wat korter mogen zijn. Gelukkig is het werkgebied van de hendels voorspelbaar. De testtruck is voorzien van een driedelige 4.800 mm mast met vrije heffing, geïntegreerde sideshift en lastrek. De onderste dwarsverbinding van het lastrek is onder een hoek geplaatst om zo min mogelijk zicht weg te nemen. We meten bij deze truck een dode hoek van 50 cm en dat is marktconform. Heel erg goed is de mastdemping: zowel met als zonder last gaat de uitgaande als ingaande beweging geheel schokvrij.

Voor het remmen beschikt de EP EFL 181 over conventionele mechanische trommelremmen. De parkeerrem is al even bekend: een simpele hendel met een drukknop. Beide remfuncties werken zoals verwacht.

Verbeterpuntjes

Inderdaad, deze ‘entry level’ heftruck belooft wat je van een heftruck verwacht. EP rust hem daarbij ook nog eens behoorlijk compleet uit met verlichting rondom, spiegel, een zwaailamp en handgreep met claxon voor comfortabel en veilig achteruitrijden. Zijn er dan geen minpuntjes te noemen, anders dan de eenvoudige setup en mechaniek?

Jawel. De opbergruimte op de truck blijft beperkt tot een bekerhouder en een vakje voor een pen rechts naast de stoel. De sluiting van het batterijdeksel is soms voelbaar in het kuitbeen en de gewichtsverdeling is eerder ten gunste van de compacte bouw gehouden dan van de stabiliteit. Volgens het specificatieblad blijft 9% bij vollast over op de achteras en dat is net iets te weinig.

Conclusie

EP Equipment brengt met de EP EFL 181 een spraakmakend gunstige geprijsde heftruck op de markt. ‘Entry level’ noemen ze het zelf, en dat is eigenlijk de spijker op zijn kop. De truck biedt alles wat je verwacht van een heftruck die je af en toe eens pakt of hooguit een deel van dag redelijk continu inzet. De bediening is voorspelbaar, simpel en voldoende. De prestaties zijn passend bij het inzetdoel. Grote kracht schuilt voorts in de complete uitrusting waaronder de onderhoudsvrije en veilige lithium-ion techniek en ingebouwde 230V lader.

Puntjes ter verbetering zijn de batterijsluiting, de vrij lange slag van de hydrauliek hendels, de opbergruimte en gewichtsverdeling bij zwaardere masttypes.

De geteste EP EFL 181 met 1.800 kg draagvermogen, 48 Volt / 160 Ah batterij en lader, driedelige mast, sideshift, volrubber banden en verlichting is verkrijgbaar onder de 20.000 Euro.

Pluspunten:

  • Prijsstelling en uitvoering
  • Onderhoudsvrije batterijtechniek met tussenladen
  • Werkruimte
  • Eenvoudige bediening

Voor verbetering vatbaar:

  • Gewichtsverdeling bij zwaardere masttypen
  • Slag van de hydrauliekhendels
  • Sluiting batterijdeksel
  • Opbergmogelijkheden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EP, EP Equipment, Heftruck, Heftrucks, Heftrucktest, Intralogistiek, Li-ion, Lithium-ion technologie, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.