Test + video: Jungheinrich EFG BB 216k Prima basis

Prima basis

Met de introductie van de BB- en BC-serie brengt Jungheinrich een reeks basic heftrucks op de markt. Goed genoeg voor een lichte tot regelmatige inzet, maar niet bedoeld voor een intensieve werkdag zoals de Premium EFG-serie aankan. De vraag is uiteraard hoe basic zijn ze, en hoe liggen de prestaties? We testen de compacte 1.6 tons driewieler EFG BB 216k.

Met de EFG BB 216k brengt Jungheinrich een compleet uitgerust, maar basic driewieler met 1.600 kg draagvermogen voor een extra scherpe prijsstelling.

Niet iedereen heeft behoefte aan een Premium heftruck die is ontworpen voor een 24/7 inzet in meerdere ploegen, zo concludeert Jungheinrich. Er is ook markt voor een gunstig geprijsde heftruck die je een paar uurtjes per dag gebruikt, maar wel komt met kwaliteitsgaranties en een gedegen serviceorganisatie en onderdelenvoorziening. Met een uitgebreid programma gebruikte trucks biedt Jungheinrich al antwoord op die vraag, maar een betaalbare nieuwe truck is voor bepaalde klanten toch ook een grote wens.

Met de komst van de BB- en BC-modellen zet Jungheinrich nu die stap. De BB is een driewieler en alleen beschikbaar met een draagvermogen van 1.600 kg. De truck is alleen als k-versie, ofwel als compact model, beschikbaar. De BC-range is een serie vierwielers met een draagvermogen van 1.600 tot 3.000 kg. Ze worden beide in de Chinese Jungheinrich fabriek in Qingpu geproduceerd volgens de richtlijnen en kwaliteitseisen van Jungheinrich.

Degelijke uitvoering

De eerste kennismaking met de BB 216k is positief. Zo op het eerste oog staat er gewoon een Jungheinrich truck zoals we die kennen. Dezelfde kleurstelling, bestickering, masttype en vorm. Kijk je nog eens dan zie je dat er geen Grammer stoel op zit (kan natuurlijk wel) en dat er korte, conventionele hydrauliekhendels op zitten. Ook de stuurkolom is anders dan bij het Premium model. Net als de mastbediening en parkeerrem kennen we die van voorgaande Jungheinrich-series.

Kijk je vervolgens met de ‘vingers’ dan zie en voel je uiterst degelijke materialen. Het plaatwerk is robuust, alle kunststof kan tegen een stootje en het geheel is logisch van opzet. Het eerste minpuntje is de vrij hoge opstap zonder extra trede. Met 545 mm is de afstand naar voetenplaat fors, maar niet onoverkomelijk. Goed afstappen, dus op dezelfde manier als opstappen maar dan andersom, is aan te raden.

Cabine en overzicht

De zit op de truck is in orde. De merkloze standaard stoel biedt voldoende ondersteuning en is verstelbaar. De gewichtsregeling via de draaiknop is niet handig, dus zal waarschijnlijk niet veel worden gebruikt als er een redelijke basisinstelling gevonden is. De zijwangen van de rugleuning geven steun tijdens het rijden en zijn ook praktisch bruikbaar als handgreep bij het opstappen en het achteruitrijden. Een handgreep aan de dakstijl rechtsachter is hiervoor beter geschikt en zou, wat ons betreft, een standaard veiligheidsfunctie mogen zijn. Ook op een basic heftruck. Jungheinrich biedt hem als optie aan, inclusief drukknop voor de claxon.

De ruimte op de voetenplaat is voldoende voor een dergelijk compacte truck. De voetenplaat is vrij van obstakels en beide pedalen zijn netjes voor de rechtervoet opgesteld. Wel voelen we soms de sluiting van het batterijdeksel in het rechteronderbeen prikken.  Rechts naast de stoel is veel opbergruimte, praktisch opgedeeld in handige compartimenten.

Mastbediening

Het zicht rondom en door de mast is in orde. We meten een dodehoek van 51 cm en dat is bij de meeste masten met lastrek en geïntegreerde sideshift het geval. Het mastontwerp is afkomstig uit de voorgaande EFG-serie en een beproefd concept. De bediening met de solide hendels is al even gedegen: rechtstreeks op de ventielen, dus prima te doseren. Zelfs met dikke handschoenen aan, mocht dat nodig zijn. Onze testtruck is voorzien van een drievoudige 4.800 mm mast. De hefsnelheden zijn gelijk aan het gemiddelde in de markt voor dit trucktype. De Premium EFG 216k van Jungheinrich heft sneller en kent een soepelere loop.

Dit laatste is ook het geval bij het rijden. De rijmotoren en transmissies van ZF van de BB voelen en klinken net iets meer aanwezig dan hun soortgenoten van de Premium range. Anders gezegd: ietsje rauwer en luider, maar de prestaties zijn vergelijkbaar. De sprint is bovengemiddelde snel en dat geldt ook voor de onbelaste rijsnelheid voorwaarts. Achterwaarts rijdt onze testtruck zowel met als zonder last maximaal 10,6 km/uur. Dit is vermoedelijk een instellingskwestie.

Energieverbruik en productiviteit

Onder het solide, stalen batterijdeksel zien we een conventionele 48V/625 Ah accu. Tevens valt op dat de ruimte netjes is ingericht en de componenten goed bereikbaar zijn.

Via het eenvoudige display dat Jungheinrich ook op veel van haar magazijntrucks plaatst, bedienen we de 5 beschikbare rijprogramma’s. Hiermee bepaal je verschillende combinaties van rij- en hefsnelheden. Via de knoppen van het display bedien je ook de verlichting.

Uit de conventionele 625 Ah haalt de BB een praktische inzetduur van dik 10 uur als we rijden op de maximale stand 5. Op de economische stand 3 komen we tot 11,5 uur. De BB dankt dit uithoudingsvermogen aan zijn voorspelbare karakter, de prima ingestelde Curve Control voor veilige bochten en hoge regeneratieve remvermogen. We rijden de truck puur met het acceleratiepedaal, remmen is amper nodig. Zo komen we tot een bovengemiddeld gunstig energieverbruik terwijl de productiviteit net iets hoger ligt dan het marktgemiddelde. Vergelijken we de prestaties met de Premium EFG 216k, dan scoort die op beide aspecten beter. Het is de logische optelsom van verfijndere elektrotechniek, soepelere bediening en hogere motorprestaties.

Conclusie

Met de BB 216k brengt Jungheinrich een compacte, voorspelbare en goed presterende driewieler op de markt. De BB is weliswaar basic, maar toch compleet uitgerust met verlichting en een veiligheidsvoorziening die waakt over het dragen van de gordel. De truck zal vooral in de smaak vallen bij gebruikers die een lichte tot gemiddelde inzet kennen en zoeken naar een gunstig geprijsde heftruck van een leverancier met naam en faam. Volgens Jungheinrich is de BB 20 tot 30% lager geprijsd dan de Premium EFG met loodzuur accu.

Gezien het chassisconcept zit een lagere opstap er niet in, maar andere puntjes ter verbetering zijn wat ons betreft een betere plaatsing van het slot van het batterijdeksel en het standaard plaatsen van een handgreep voor het achteruitrijden.

Pluspunten:
  • Voorspelbaar karakter
  • Bovengemiddeld goede prestaties
  • Degelijke uitstraling
Voor verbetering vatbaar:
  • Plaatsing slot batterijdeksel
  • Handgreep voor achteruitrijden niet optioneel maar standaard aanbieden

 

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EFG BB, EFG BB 216k, Elektrische heftrucks, Heftruck, Heftrucktest, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich EFG BB, Jungheinrich EFG BB 216k

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.