Test + video: Jungheinrich ETV216i met loweringPRO – Kers op de taart

Kers op de taart

Met de ontwikkeling van de loweringPRO mast zet Jungheinrich de kroon op het werk van haar toch al succesvolle ETV216i reachtruck. Het nieuwe mastconcept zorgt niet alleen voor een verbetering van het eigen marktrecord, maar vooral voor een ongekend soepel gedrag en een beter doorzicht. Ook is hij veel stiller dan zijn voorganger.

De nieuwe loweringPRO mast maakt de Jungheinrich ETV216i productiever, comfortabeler en stiller.

Met de introductie van de ETV216i met geïntegreerde li-ion accu zette Jungheinrich in 2018 de toon in de reachtruckmarkt. Door plaatsing van de accu onder de stoel kreeg de chauffeur meer praktische cabineruimte en beter zicht rondom. De prestaties van de ETV216i zijn tot op heden nog altijd de benchmark, maar op één aspect werd amper progressie geboekt: de mast. De hydraulische installatie was afkomstig van de gewone ETV-serie en kent al jaren dezelfde bezwaren. Zo is er nauwelijks tot geen demping op grondniveau en bij maximale heffing. Het doorzicht kan beter en het geheel maakt een klapperend geluid tijdens het rijden. En met de komst van een concurrent met een snel dalende mast werd ook het belang van een andere markttrend duidelijk: de reachtruckmagazijnen worden steeds hoger. Ergo, het nut van een snel dalende mast met een weinig tot een gemiddeld gewicht op de vork wint terrein.

Met de loweringPRO mast stelt Jungheinrich af te rekenen met al de genoemde bezwaren. We testen daarom de ETV216i opnieuw en beschikken daarvoor over een truck met een 6.500 mm mast voor ons testparcours (waarbij we maximaal tot 5.000 mm heffen). Ook proberen we de 12.020 mast uit in een statische opstelling.

Wat houdt loweringPRO in?

De vraag is natuurlijk: wat levert het op, maar ook wat hebben de engineers gedaan om tot het nieuwe mastconcept te komen? We beginnen met het laatste. Onder het motto behouden wat goed is en verbeter wat beter kan zijn de mastprofielen zelf gelijk gebleven. Wel zijn de koud getrokken profielen nu voorzien van een gehard oppervlak. De aansluiting en routing van slangen en kettingen is verbeterd. Ook het vorkenbord is aangepakt en de dwarsverbindingen zijn heroverwogen en opnieuw berekend. Er is een nieuwe mastkroon geplaatst en in de onderste profielen zijn TPU-blokken gemonteerd.

De grote truc van loweringPRO zit in een volledig nieuw hydrauliekblok met twee circuits. Waar voorheen met één circuit altijd eerst de cilinder van de vrije heffing werd aangestuurd, daar loopt nu de oliestroom naar alle cilinders tegelijkertijd. De mastdelen bewegen zich nu onafhankelijk van elkaar en dat heeft diverse voordelen. En of het allemaal nog niet genoeg is, kent de ETV216i ook een geheel nieuw elektronisch besturingssysteem met een groter intern geheugen en uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. De boordspanning is naar 24V verhoogd om beter aan te sluiten op externe computersystemen.

Wat levert het op?

Het effect van de zichtoptimalisaties is direct merkbaar in een beter doorzicht door mast en vorkenbord, vooral op veel voorkomende werkhoogtes tussen de 1,5 en 2 meter. Ook op grotere hefhoogtes blijft minimaal altijd één vorkpunt goed zichtbaar. Tijdens het heffen en dalen zorgt loweringPRO voor een ongekend soepel mastverloop. Zo zijn schokken bij de mastovergangen helemaal verdwenen (zowel in- als uitgaand) en kan de vork sneller dalen. Met name zonder last haalt de mast nu een maximale daalsnelheid van 1,2 meter per seconde en dat is tweemaal zo snel als voorheen. Deze snelheid komt vooral voor in middelhoge hefsegment tussen de 5 en 12 meter en bij lasten tot maximaal 1 ton. In de regel staan op extra grote afzethoogtes tot 14 meter niet de zwaarste lasten.

loweringPRO zorgt ervoor dat in de laatste meter alle mastdelen maximaal zijn gedaald en alleen nog de centrale cilinder actief is zodat ook de doorrijhoogte correct en veilig blijft. Als slotstuk heeft Jungheinrich nu ook een demping op grondniveau en bij maximale heffing toegevoegd en dat is erg comfortabel. Nog meer comfort komt op rekening van het geluidsdempingsysteem onder in de mast: het klapperen tijdens het rijden is vrijwel verdwenen. Nog nooit was een Jungheinrich reachtruck zo stil!!

Pieksnelheid vs gemiddelde snelheid

Bij het bekijken van de prestaties van de 12.020 mm mast in de statische opstelling valt op dat de pieksnelheid van 1,2 meter/seconde dus niet over het gehele traject gehaald wordt. In totaal komt de gemiddelde daalsnelheid neer op een waarde tussen de 75 en 80 cm per seconde en dat is aanzienlijk vlotter dan de 51 cm als je het systeem softwarematig uitschakelt. Ook onze testtruck met 6.500 mm mast komt tot vergelijkbare scores. De beste prestaties noteren we als we het testgewicht van 1.000 kg vervangen door een gewicht van 500 kg. Dit gewicht hanteert Jungheinrich ook als referentie voor extreem hoog opgeslagen lasten in magazijnen tot 14 meter afzethoogte.

Vergelijken we de prestaties van onze testtruck met de waarden van de test die we in 2018 met de ETV216i deden, dan verschillen de daalsnelheden aanzienlijk: onbelast dalen was toen 49,3 cm/sec en komt nu op 68 cm/sec. Met last stijgt de gemiddelde daalsnelheid van 55 naar 78 cm/seconde.

Verbetering van record

In onze praktijktest voor reachtrucks verplaatsen we 2 lasten van 1.000 en 1.500 kg. De 1.000 kg wordt meerdere keren tot 5 meter geheven, de 1.500 kg wordt feitelijk alleen horizontaal verplaatst. De loweringPRO mast levert in onze test een productiviteitsverbetering op van 4,4% als we de test uitvoeren met de gebruikelijke 1.000 kg om mee te heffen en te dalen. Verlagen we het lastgewicht tot 500 kg dan stijgt de productiviteit naar +9,1%. In beide gevallen verbetert Jungheinrich haar productiviteitsrecord in de markt aanzienlijk. Uiteraard hebben we hierbij ook gekeken naar de verschillen in hefsnelheden tussen onbelast, 500 kg en 1000 kg en die zijn bij de ETV216i met loweringPRO te verwaarlozen. Als bonus is hierbij het energieverbruik tijdens de test ook nog eens 2% lager. Ongeacht het gebruikte testgewicht.

Conclusie

Mag je daarom concluderen dan de winst die we meten in de 2021-versie van de ETV216i test volledig zit in het snellere dalen? Nee, niet volledig, maar wel voor een groot deel. Een ander voordeel merken we in het betere zicht, de veel soepelere werking van de mast, het stille rijden en het hogere gevoel van comfort en grip op alles dat je met de ETV216i doet, zoals ook het in- en uitreachen van de mast. Zoals altijd zit het in de som van alle delen bij elkaar. Wat ons betreft is hierbij vooral het veel hogere comfort van de ETV216i het belangrijkste winstpunt, want die merk je bij elke palletverplaatsing hoe hoog of laag je ook werkt. Met de loweringPRO mast geeft Jungheinrich de ETV216i de mast die de truck verdient. Het is met recht de kers op de taart!

Pluspunten:

  • Hogere productiviteit
  • Beter doorzicht
  • Meer comfort

 

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom Testing, ETV216i, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich ETV216i, LoweringPRO, Reachtruck, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.