Test + video: Linde N20 en N20C SA (Semi-Automated)

Keuzevrijheid bij het orderpicken

Met de Linde N20 en N20C Semi-Automated biedt Linde Material Handling veel keuze bij het orderpicken. De verschillende trucks hebben elk hun specifieke eigenschappen en combineren dat sinds kort met een functioneel halfautomatisch systeem. Slim gebruik leidt tot merkbaar hogere prestaties zo blijkt uit onze test.

De Linde N20 SA en N20C SA zorgen voor hogere pickprestaties en betere werkomstandigheden.

Linde heeft al jarenlang een unieke truck als het gaat om orderpicken: de Linde N20. Hierbij staat de bediener vóór het batterijcompartiment en is ook het sturende aandrijfwiel achter de sta positie geplaatst. Het voordeel van deze constructie is dat je beter zicht hebt bij kruisingen en dat de truck een compactere draaicirkel heeft. Mede hierdoor is het makkelijker om van gangpad te wisselen. Andere voordelen zijn dat de truck minder weegt en dat het platform nog beter geveerd is.

In aanvulling op de N20 heeft Linde recent het gamma orderverzameltrucks uitgebreid met de Linde N20C. Dit model is gebaseerd op de gangbare constructie bij vele andere merken. Hierbij staat de bediener achter de batterij en het aandrijfwiel. Voordeel van deze opzet is de grotere afstand tot de voorzijde van de truck, hetgeen voor de bediener juist meer veiligheid betekent. Ander voordeel is de iets kortere loopafstand van het staplatform naar de picklocatie en andersom. De toevoeging van de N20C betekent voor Linde dat ook liefhebbers van dit truckconcept nu ook een Linde truck kunnen kiezen.

Handenvrij orderverzamelen

Of het nu gaat om de Linde N20 of N20C, voor beide modellen geldt dat ze vanaf nu verkrijgbaar zijn met een semi-automatisch (SA) systeem om het orderpicken te vergemakkelijken en de pickprestaties te verhogen. Tijd dus voor een test.

Het SA-systeem van Linde werkt met een afstandsmodule waarmee je de truck op afstand kunt bedienen. Er zijn verschillende werkmodi, wij kiezen voor de ‘Follow’ functie omdat we die ook bij andere orderpicktrucks hebben gebruikt en omdat je daarbij de handen vrij hebt. Bij de ‘Follow’ functie draag je de module op het lichaam, bijvoorbeeld aan de broekriem. Via Ultra Breedband Techniek meten antennes op de truck de locatie van de module en zorgen dat de truck de orderpicker volgt zolang deze loopt. Staat de verzamelaar stil, dan stopt de truck op een vooraf gekozen locatie verdeeld over de lengte van de vork. Er zijn drie stopposities mogelijk, aan het begin, in het midden en aan het einde van de vork.

Het koppelen van de module is relatief eenvoudig. Je stapt op de truck om binnen de antennes te komen en drukt op de centrale knop. Het systeem toont een geslaagde koppeling op de lichtboom met een continu brandende groene lamp. Vervolgens stap je af en drukt kort op de centrale knop. Het systeem piept 3x ter bevestiging en toont een blauwe lamp. Het volgsysteem is nu actief.

Opzet van de test

Binnen onze testopzet verzamelen we 12 orders op 12 verschillende locaties. Voor deze locaties kennen we drie verschillende layouts. Van een opzet met wat verder uit elkaar gelegen picklocaties tot een waarin we onderlinge afstand tussen de locaties verkleinen terwijl de totale af te leggen afstand van start tot finish gelijk blijft. We rijden meerdere cycli om tot evenwichtige scores te komen. Bij de inzet van zowel de Linde N20 als N20C rijden we alle testparcoursen volledig manueel bediend – dus met steeds weer terug opstappen op de truck – tot zoveel mogelijk gebruik makend van het SA systeem. In de regel betekent dat we afstanden van 8 meter of korter tussen de stops niet terug op de truck stappen maar het ‘follow’ systeem benutten. We hebben bij onze test bewust gekozen voor de middenpositie van de vork als stoppunt omdat dit een gelijkmatige verdeling van de verzamelde dozen over beide verzamelpallets mogelijk maakt.

Winst direct merkbaar

De conclusie met de beide Linde trucks staat geheel in lijn met eerdere orderverzameltruck-tests die we deden met vergelijkbare systemen. Al vanaf het parcours met maar enkele stops op loopafstand van elkaar, blijkt het SA-systeem de orderpicksnelheid te verhogen. Deze stijgt bij de Linde N20 met 14,6% ten opzichte van steeds weer terug opstappen op de truck. Op testparcours 2 is de pickwinst 15,5% en op testparcours 3 zelfs 26,8%. Bij de Linde N20C ligt het voordeel ietsje lager met resp. 10,9 – 15,9 en 17,5%, maar liggen de totale pickprestaties op alle parcoursen hoger dan bij de Linde N20. Dit verschil schrijven we toe aan twee aspecten: 1. de betere Curve Control instelling van de Linde N20C. Deze bepaalt de snelheid in bochten, bijvoorbeeld als je van gangpad wisselt. En 2: de iets kortere loopafstand om weer terug te komen op het staplatform.
Duidelijk plezieriger aan de Linde N20 is SA-modus is dat deze twee extra passen het SA-systeem beter laat reageren. Hierdoor loopt de truck iets soepeler met je mee.

Minder energie nodig

Andere algemene voordelen van het SA-systeem is dat het energie bespaart, zowel bij de truck als bij de verzamelaar. Het klinkt tegenstrijdig, want je loopt immers meer meters. De winst zit in het feit dat je minder vaak terug op de truck stapt. Dat scheelt niet alleen de moeite van het op- en afstappen, maar ook het verdraaien van het bovenlichaam en het in beweging komen van de truck dat je toch elke keer in de arm-, been- en rugspieren voelt. Uiteindelijk ben je met het SA-systeem aan het einde van een werkdag minder moe en heb je beslist meer picks kunnen doen.

Werken met een SA-orderpicktruck leidt bij vrijwel alle gevallen tot een lagere verbruik uit de tractiebatterij. De truck heeft minder energie nodig om tot loopsnelheid van 5 km/uur te komen dan om een rijsnelheid van ruim 12 km/uur te bereiken. De energiebesparing bij de Linde trucks ligt op circa 10%.

Vergelijking met andere merken

En hoe scoren beide Linde trucks in vergelijking met het gemiddelde van door ons geteste orderverzameltrucks? In het algemeen liggen de verzamelprestaties zo’n 10% lager, zowel bij volledig meerijden als bij het gebruik van de SA-functie. Dit komt voor een belangrijk deel door de Curve Control instellingen van beide Linde trucks, want die zijn simpelweg te bescheiden. Ook zou de meeloopsnelheid in SA-modus iets hoger mogen liggen zodat de truck nog nauwkeurig op tijd arriveert bij de picklocatie en je meteen de verzamelde goederen kunt afleggen op de pallet of rolcontainer.

Conclusie

Met de SA-functie voor de N20 en N20C voegt Linde beslist een waardevol instrument toe om het orderverzamelen makkelijker en productiever te maken. Het systeem laat zich eenvoudig bedienen en houdt de handen van de verzamelaar vrij. Je hoeft immers geen handschoen of andere attribuut aan te trekken of om een vinger te schuiven.

Persoonlijke voorkeur van de tester gaat hierbij uit naar de Linde N20C en dat is niet alleen vanwege de hogere productiviteit in de test. De op- en afstap op de truck is net iets makkelijker, de ruimte op het staplateau is iets groter en het rijgedrag is net even rustiger door de grotere wielbasis. De Linde N20 heeft uiteraard ook zijn unieke kenmerken, maar voor wie liever de algemeen gangbare uitvoering van een orderverzameltruck wenst, vindt deze nu ook bij Linde.

Pluspunten:

  • Hogere pickprestaties
  • Minder vermoeiend
  • Makkelijk te gebruiken

Voor verbetering vatbaar:

  • Instellingen Curve Control
  • Afstemming op loopsnelheid verzamelaar

 

 

 

 

 

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Linde, Linde Material Handling, Linde N20, Linde N20C SA, Orderpick truck, Orderverzameltruck, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.