Test + video: Staxx EPT15H – Gezond alternatief voor zwaar transport

Gezond alternatief voor zwaar transport

Met de Staxx EPT15H brengt Staxx Material Handling Equipment een handig en gezond alternatief voor de handpallettruck op de mondiale markt. De truck is krachtig, eenvoudig te bedienen en makkelijk te servicen. Een dealernetwerk is in opbouw, maar de truck is via internetverkoop vrijwel overal verkrijgbaar.

Net iets forser dan een handpallettruck, maar veel handiger dankzij de gemotoriseerde aandrijving en hefpomp

Wie vandaag de dag nog een handpallettruck inzet voor transporten met enige regelmaat, zou zich flink achter het oor moeten krabben. Tot een gewicht van circa 750 kg is de manuele ‘alleskunner’ best goed bruikbaar, maar voor zwaardere lasten is het werk eigenlijk ergonomisch niet verantwoord. Zowel het heffen als het opgang brengen kosten te veel kracht en kunnen het lichaam overbelasten.
Mede hierom is de elektrisch rijdende en ook heffende variant gekomen die het segment tussen de handpallettruck en de industriële elektrische pallettruck overbrugt. Het Chinese merk Staxx volgt die trend en brengt met de EPT15H een lichte, serieus ogende elektro pallettruck op de markt. Niet zo simpel van constructie, zoals enkele andere merken doen, maar degelijk gebouwd en voorzien van allerlei handige kenmerken.

48V Lithium-ion

In tegenstelling tot veel concurrenten is de Staxx EPT15H niet voorzien van een 24V, maar van een 48V installatie. Deze wordt gevoed door een lithium-ion batterij die eenvoudig als een blok met een handgreep is te wisselen. Even de mini-stekker losmaken en je haalt hem er met een simpele armbeweging uit. Dankzij het hogere Voltage blijft het Ampèrage tijdens het werken zeer beperkt. Het is zo laag dat we het met onze energiemeter nauwelijks registreren. Natuurlijk verbruikt de truck energie, maar om tot een inschatting van de hoeveelheid te komen moeten we de indicatie op de batterijontladingsmeter van de truck gebruiken. Afgaande op het ontladingsverloop komen we tot een geschatte praktische inzetduur van 4 tot 5 uur en dat is best knap met een batterijcapaciteit van slechts 10Ah. Wie langer aan de slag wil, wisselt simpel de batterij om voor een volle. Het opladen met de zeer compacte lader is kinderspel en ook mogelijk als de truck in een vrachtwagen meerijdt.

Laag eigen gewicht

Vergeleken met andere elektrische pallettrucks combineert de Staxx EPT15H een solide uiterlijk met een aantrekkelijk laag eigen gewicht van 122 kg inclusief batterij. Desondanks is hij is staat om lasten tot 1.500 kg te verplaatsen en dat lukt niet elke tegenstrever die vaak bij 1.200 kg de grens trekt. In onze test werken we met een maximaal gewicht van 1.400 kg, maar dat blijkt net iets te veel van het goede. De pompmotor blijft netjes lopen, maar de last komt niet verder dan enkele centimeters omhoog. Max Holland uit Drunen, die een kleine Europese demovloot in huis heeft voor deze Staxx trucks, wijdt dit aan een te krap afgesteld overdrukventiel. We gunnen de nieuwkomer dit voordeel van de twijfel, want daar lijkt het ook erg op.

Tijdens het werk op ons testparcours voor elektrische pallettrucks merken geen problemen met de zware lading die we met circa 50 kg hebben verminderd. Wel zien we dat de Staxx bij alle proeven bescheiden prestaties toont. Het accelereren met en zonder last, de rijsnelheden en het aantal verplaatste pallets per uur, alles gaat in een betrekkelijke rust, maar met overtuiging. Nooit hebben we het idee dat de truck op zijn tenen loopt. In ruil voor de bescheiden snelheden krijg je een gunstig laag verbruik en aantrekkelijke inzetduur.

Snel te servicen

Waar scoort de Staxx vooral zijn punten? Volgens de Chinese producent zit dat in een veelvoud van zaken zoals de 5-jarige garantie op het chassis, het ontbreken van kunststof delen op kwetsbare plekken en de voordelen van een onderhoudsvrije, borstelloze DC-motor. Hierbij mogen ook de snelle uitwisselbaarheid van allerlei componenten worden genoemd. Een beetje handige sleutelaar vervangt binnen een minuut de dissel, een aandrijfwiel in 2 minuten en de hefcilinder in 3. Zelfs de door Staxx zelfgebouwde controller is met behulp van een Youtube-video makkelijk te vervangen mocht dat nodig zijn. Alles communiceert via CAN-Bus techniek met elkaar. De truck remt beheersbaar af op de rijmotor en die houdt hem strak op zijn plek als de dissel omhoog staat, bijvoorbeeld op een laadklep van de vrachtwagen.
Wie vaak in krappe omgevingen werkt kan via een combinatie van schakelaarbewegingen ook met de dissel rechtop aan de slag. Er zit zelfs een schildpadstand op, als de last met extra veel zorg behandeld moet worden.

Pallets met een onderdek

Tijdens het werken met de Staxx EPT15H proberen we ook het indringend vermogen in pallets met een half of geheel gesloten onderdek. Volgens de fabrikant zou dat ook een pré zijn en dat klopt zolang er enige gewicht op de pallet rust. Bij onbelaste pallets ervaren we niet altijd het voordeel van de speciale, afgeschuinde vorkpunten waarin een oploopwieltje ontbreekt. Met enige heffing van de vork verloopt het opnemen en afzetten merkbaar beter.
Voorts ervaren we de gesloten achterzijde van de vorken als netjes en afdoende om schade aan schoenen en voeten te voorkomen. De duwstangen voor het bedienen van de tandemwielen zien er solide uit en blijken uit zwaardere elektrotrucks te komen. Het scherpe randje tussen de handgreep en de afwerkdop zien we als een te voorkomen slordigheidje.

Conclusie

Met de Staxx EPT15H brengt de gelijknamige Chinese producent een opmerkelijke truck op de markt. Hij is niet zo vlot als andere trucks in dit segment, maar wel lang inzetbaar. Met zijn hefvermogen tot 1.500 kg, de solide bouw en een reeks aan bijzondere servicekwaliteiten zal de truck vooral zijn voordeel bewijzen als het gaat om total cost of ownership. Tel daarbij de handige lithium-ion batterij, de zeer compacte lader en de vermoedelijk zeer concurrerende prijsstelling en je hebt eigenlijk geen reden meer om het lichaam te belasten met een handpallettruck.

Pluspunten:
  • Solide bouw
  • Makkelijk te servicen
  • Extra rijmogelijkheden
Voor verbetering vatbaar:
  • Kwaliteit eindcontrole overdrukventiel
  • Afwerking handgreep disselkop

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

 

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, EPT, Intralogistiek, Pallettruck, Staxx, Staxx EPT15H, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.