Test + video: STILL RCE 25 Basic instinct

Basic instinct

Met de RCE-lijn breidt STILL haar productprogramma uit met een basiclijn elektrische heftrucks. De 2,5 tot en met 3,5 tons vierwielers zijn ontwikkeld voor de lichte tot matig intensieve inzet, maar zijn meer dan een instapmodel. De nieuwkomers verrassen met een solide bouw en een stille, soepele inzet. Het gedrag is, op twee verbeterpuntjes na, aangenaam voorspelbaar.

Net zoals andere A-merken kiest ook STILL voor uitbreiding aan de onderzijde van het leveringsprogramma. Er is merkbaar een afzetmarkt voor trucks die gewoon doen wat ze moeten doen. Niet voor een 24/7 inzet, maar een paar uurtjes per dag en het liefst zonder al te veel prijsverhogende toeters of bellen. Om aan deze vraag te voldoen bouwt STILL in de Chinese Kion fabriek de specifiek op STILL afgestemde RCE-heftruckserie. Met drie modellen van 2,5 tot en met 3,5 ton zijn nu de eerste RCE-trucks in Europa. Later dit jaar volgen ook modellen met lichtere hefvermogens. De RCE krijgt zijn primeur op de aanstaande LogiMAT in Stuttgart (25-27 April 2023).

Goede werkplek

Onze testtruck komt uit de 0-serie en is met zijn 2,5 ton hefvermogen de lichtste in de reeks. De eerste indruk is ronduit positief. We zien een keurig gestylede truck met duidelijk herkenbare STILL-karaktertrekken. De vorm is vloeiend, de belijning strak en alles is solide gemonteerd. De truck is erg compleet van opbouw met een volledige set verlichting, een flitslamp en een panoramaspiegel.

We bereiken de werkplek via een trede met profielrooster voor extra grip. De handgreep links zit op de juiste plek, maar voor de rechterhand is er geen steun en leunen we op het batterijdeksel. De vlakke voetenplaat is ruim en vrij van obstakels. We komen zonder problemen op de Grammer MSG65, een prima standaard heftruckstoel met makkelijk te bedienen gewichtsinstelling. Fijn is de verlengde gordelvanger, hierdoor is het makkelijk om de heupgordel te gebruiken.

De zit achter de verstelbare stuurkolom met het compacte STILL-stuur is goed. De sluiting van het batterijdeksel zit netjes onder het overstekende gedeelte van de kap en prikt dus niet in het been. Dit maken we bij Aziatische modellen vaak anders mee.

Parkeerrem met voetpedaal

De rem en het acceleratiepedaal staan netjes gepositioneerd voor de rechtervoet en zijn goed te bedienen. Links zien we het pedaal voor de voetbediende parkeerrem. Deze werd vroeger vaker op trucks gemonteerd. De rem werkt prima, vergrendelt de truck volledig en voelt uiterst robuust aan. Bovendien zal je niet snel vergeten de truck op de parkeerrem te zetten. Niet alleen klinkt er dan een duidelijk signaal en brandt er een lampje op het display, het pedaal zit dan ook een beetje in de weg bij het afstappen. Het pedaalrubber met oranje parkeerremlogo had van ons helemaal oranje of rood mogen zijn voor een nog grotere attentiewaarde.

Erg plezierig is dat STILL haar RCE-lijn standaard voorziet van een handgreep met claxon aan de binnenzijde van de dakstijl zodat je een goede en veilige grip hebt bij het achteruitrijden.

Naast de stoel zit een eenvoudige papierklem en op het dashboard vinden we twee opbergvakken, een kleine rechts en een groot en diep vak links. Een verlicht stopcontact biedt twee 5V/2,1 A USB poorten. Het dasboard is van kwalitatief goed slagvast kunststof en kent een groot en helder display. Dit staat naar de chauffeur toe gericht en is zodoende makkelijk af te lezen. Het display toont alle gebruikelijke info inclusief gordelindicatie. De snelheidsmeter is wat nerveus met zijn nauwkeurigheid op tienden van kilometers per uur.

Makkelijk in de omgang

Het rijden en werken met de STILL RCE 25 is opvallend stil en redelijk tot goed voorspelbaar. De stuurbekrachtiging is precies goed, maar er zijn twee verbeterpuntjes. De eerste is een software kwestie en daar komt binnenkort een update voor. De instelling van de curve control is niet helemaal naar onze wens. Het systeem grijpt iets te laat, maar veel te sterk in en houdt de vertraging van de rijsnelheid te lang vast. Pas als de stuurwielen bijna rechtuit staan versnelt de truck. Hierdoor verliezen we in elke scherpe bocht behoorlijk wat tijd en dat doet afbreuk aan de souplesse die de truck verder kent. Deze souplesse komt deels uit de goede gewichtsverdeling en de volrubberbanden van Chinese makelij. Die vormen echter ook het tweede kritiekpuntje: ze zijn iets te soepel. Zonder last is het allemaal wel oké, maar met zwaardere lasten is de truck een beetje zweverig.

De bediening van de mastfuncties verloopt via mechanische hendels rechts naast de stoel. Ze zijn modern vormgegeven, pakken plezierig vast en maken een zeer accurate vorkpositie mogelijk. Het zicht door de driedelige mast met side shift en vrije heffing is bovengemiddeld goed voor dit masttype. Dit geldt ook voor het zicht rondom de truck.

Drie rijmodi met marginale verschillen

Via de service-instelling van het display kunnen we drie rijprogramma’s instellen: performance, efficiency en economy. Eenmaal ingesteld is het de bedoeling dat ze zo blijven staan. Alleen als je de servicecode kent, is de instelling te wijzigen.

De instellingen beïnvloeden feitelijk alleen de sprintsnelheid en daardoor blijft het effect redelijk marginaal. De productiviteit van de RCE 25 ligt onder het gemiddelde in dit heftrucksegment en dat komt door de bescheiden hef- en rijsnelheid en de eerdergenoemde vertraging in bochten door de Curve Control. Toch ervaar je de truck niet als bescheiden omdat de sprintsnelheid bovengemiddeld hoog is. Het zorgt voor een aangenaam dynamisch karakter en mede daardoor krijgt de performance mode een lichte voorkeur.

Het verbruik van de RCE 25 is aanzienlijk gunstiger dan gemiddeld. Met de 80V/450 Ah loodzuuraccu komen we tot een praktische inzetduur van 7:30 in performance mode en 8 uur in economy.

Conclusie

Het is de vraag of lang rijden een thema is met de STILL RCE-serie aangezien de trucks niet bedoeld zijn voor een hoog intensieve inzet, want daar heeft STILL haar RX-serie voor. Wie af en toe een heftruck nodig heeft en een voorspelbaar stuk gereedschap zoekt heeft met de RCE-serie een ‘Basic Instinct’ truck in handen. Netjes en solide afgewerkt, zeer stil in gebruik en makkelijk in de omgang. Puntjes ter verbetering zijn de curve control instellingen en iets stabielere volrubber banden.

Pluspunten:

  • Stil en soepel
  • Makkelijk in gebruik
  • Gunstig energieverbruik

Voor verbetering vatbaar:

  • Handgreep voor rechterhand bij op-/afstap
  • Instellingen Curve Control
  • Kwaliteit/stabiliteit SE-banden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Heftrucktest, Intralogistiek, RCE, Still, Still RCE

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.