Zelfs Vaticaan kan niet zonder vorkheftruck

De pracht en praal is en blijft de belangrijkste attractie in het Vaticaan. Sinds kort verschijnt tussen alle pracht en praal van het Vaticaan met enige regelmaat de ‘heilige koe’ van STILL: de RX 50 vorkheftruck. Met zijn wendbaarheid, compactheid en energie-efficiëntie heeft de truck een mooi en onmisbare plekje gevonden in het Vaticaan.

De STILL RX 50 vorkheftruck rijdt geruisloos door een zijportaal van de St. Peter’s Basilica. Het is bijna alsof de machine over de waardevolle marmeren vloer glijdt. Onderweg passeert hij kunstwerken en graven, zoals die van paus Alexander VII uit de 17de eeuw. Een STILL vorkheftruck in een van ’s werelds beroemdste kerken laat veel mensen hun ogen wrijven, want de zware oranje verschijning past eigenlijk niet in de pracht van de omgeving. Toch kan ook het Vaticaan niet zonder vorkheftruck. De Reverendae Fabrica Sancti Petri, opgericht in 1908, is verantwoordelijk voor het behoud en de verzorging van de belangrijkste katholieke kerk ter wereld.

“Bij beurzen en liturgische vieringen, maar ook bij het verplaatsen van diverse versieringen of meubilair zijn we afhankelijk van de truck”, vertelt chauffeur Giovanni. “Het is onmogelijk om dit werk zonder deze truck uit te voeren.” In de waarschijnlijk meest bezochte kerken ter wereld valt de truck dankzij de elektromotor amper op. De vele zuilen en beelden die Giovanni tijdens zijn werk kruist, kunnen met de compacte en wendbare truck eenvoudig worden omzeild. “Bovendien is truck heel makkelijk te besturen. Het duurde niet lang voordat ik gewend was aan mijn oranje helper”, aldus Giovanni.

Loreno Leri, hoofd marketing bij STILL in Italië, legt uit dat het Vaticaan een lange ervaring heeft met STILLL. Tot voor kort alleen buiten; op het Sint-Pietersplein, waar de trucks worden gebruikt voor bijvoorbeeld het klaarzetten van stoelen voor het publiek. “Voor de binnen inzet, die uitsluitend door de Fabbrica wordt verzorgd, gelden andere eisen. De vele schatten en kunstwerken mogen immers niet in gevaar worden gebracht”, weet Leri. De STILL RX 50 rijdt regelmatig in het gebied tussen de bronzen luifel, die twintig meter boven het graf van Sint-Peter de Apostel uitstijgt en naar de koepel van Michelangelo wijst, en de Cathedra Petri.

Er zijn speciale liturgische vieringen en volksfeesten, bijvoorbeeld met Pasen of Kerstmis. Hiervoor worden banken en stoelen geplaatst, ook in het schip van de kathedraal. En dat is precies waar de STILLL vorkheftruck zijn kracht toont. Met zijn vork pikt hij de banken op en transporteert ze naar de gewenste plaats. Zonder daarbij ook maar een spoor achter te laten op de marmeren vloeren, of de rust te verstoren van de bezoekers of de overleden pausen. En als de truck achteruit rijdt, waarschuwt de blauwe Safety Light iedereen die zich in de buurt bevindt. Als de truck niet nodig is in de kerk, helpt hij op het terrein rond St. Peter’s Basilica en transporteert hij bouwmateriaal naar locaties waar de oude muren aan reparatie toe zijn.

Tags:

Heftruck, Still, Still RX 50, Vorkheftruck

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.