Logistieke blauwdruk ondersteunt groeispurt Active Ants

Active Ants nam in Roosendaal een ultramodern e-fulfilment centrum in gebruik. Op unieke wijze werken mensen en robots er efficiënt naast én met elkaar. Het concept dient als blauwdruk voor verdere uitbreiding van de e-fulfilment activiteiten in Europa en kwam tot stand in nauwe samenwerking met Groenewout.

Wout Vuijk, international expansion manager bij Active Ants: “De expertise van Groenewout is voor ons absoluut van toegevoegde waarde. Zonder hen had het proces er heel anders uitgezien.”

Active Ants, dochteronderneming van bpost Group, verzorgt e-fulfilment activiteiten voor kleine en middelgrote webshops. “Dat doen we vanuit vestigingen in Nieuwegein, Roosendaal, België en Duitsland”, vertelt Wout Vuijk, international expansion manager bij Active Ants. In totaal worden vanuit de verschillende vestigingen jaarlijks zo’n 5 miljoen orders verzonden naar klanten in heel Europa. En dat aantal groeit nog steeds. Om die groei bij te blijven benen, opent Active Ants in het najaar van 2022 een nieuwe vestiging in Groot-Brittannië en later dit jaar een fulfilment centrum in Frankrijk. Samen met Groenewout ontwikkelde het e-fulfilment bedrijf een logistieke blauwdruk die snel en eenvoudig op de nieuwe locaties kan worden uitgerold.

Flexibel en schaalbaar

“De samenwerking met Groenewout begon eigenlijk met één simpele vraag”, vertelt Vuijk. “We hebben hen gevraagd wat de best passende verpakkingsinstallatie is voor onze operatie. Die vraag is vervolgens op organische wijze uitgebreid tot een veel bredere studie. Samen hebben we het hele proces onder de loep gelegd en zijn we tot de blauwdruk gekomen die hier in Roosendaal is gerealiseerd.”

Het goods-to-person AutoStore systeem vormt het kloppend hart van de logistieke operatie en telt momenteel 100.000 bakken en 100 robots.

Het kloppend hart van die blauwdruk wordt gevormd door het modulaire opslag- en orderpicksysteem AutoStore. In Roosendaal telt het systeem momenteel 100.000 bakken, die voortdurend door 100 robots worden aangeleverd aan een van de pickstations. Het transport van en naar het AutoStore systeem wordt verzorgd door flexibele Autonomous Mobile Robots, kort AMR’s. “Je kunt de AMR’s zien als een flexibel conveyor systeem. Ze verzorgen het intern transport van de verpakkingsinstallaties naar de pickstations en vice versa, maar ook van de dozensluiters naar onze expeditieafdeling”, legt Vuijk uit. Het concept biedt meerdere voordelen, weet hij: “Dankzij de AMR’s zijn we veel flexibeler. We kunnen snel en eenvoudig opschalen als dat nodig is. Onze medewerkers hoeven daarnaast minder te lopen en zijn onder de streep dus productiever. En het scheelt kostbare ruimte.”

Indrukwekkend

Het logistieke afhandeling oogt even simpel als indrukwekkend. Zodra een order is verkocht, wordt een doos op maat gemaakt, rekening houdend met volume en gewicht van de order. Die doos wordt door één van de 65 AMR’s naar het juiste pickstation van het AutoStore systeem getransporteerd, waar de orderregels aan de doos worden toegevoegd. Vervolgens brengt een AMR de orderdoos naar de dozensluitinstallatie. Hier worden de dozen gewogen en voorzien van een deksel en verzendlabel. De complete order wordt dan door een AMR naar de expeditieafdeling gebracht en uitgesorteerd naar de juiste expediteur. “Omdat iedere doos op maat is gemaakt voor de bijbehorende order, hebben we geen opvulmateriaal nodig en wordt een absoluut minimum aan lucht getransporteerd in de keten”, voegt Vuijk toe.

‘Perfecte match’

De AMR’s werken efficiënt naast én met de medewerkers. Ze maken het proces flexibel en er kan snel en eenvoudig worden opgeschaald als dat nodig is.

“Zonder de expertise van Groenewout had het er absoluut anders uitgezien”, stelt de international expansion manager. “Hun diepgaande kennis – of het nu gaat om techniek, IT, logistieke trends, of andere relevante onderwerpen betreft – is voor ons zonder twijfel van toegevoegde waarde. Ook de pragmatische en resultaatgerichte werkwijze spreekt ons aan. We kunnen makkelijk schakelen en informeel op eenzelfde level communiceren. Een perfecte match, dus.”

Vuijk is al weer druk bezig met verdere uitbreiding van de fulfilment activiteiten. De blauwdruk maakt het hem zeker makkelijker: “Het concept heeft zich bewezen. Maar er zijn natuurlijk iedere keer details die aandacht en aanpassingen vragen. Elk pand is immers anders en per land kunnen bijvoorbeeld brandveiligheidsvoorschriften verschillen. In dat opzicht is het nooit volledig ‘copy paste’ en is het goed om te weten dat we altijd kunnen bouwen op een partner als Groenewout”, besluit hij.

Tags:

Active Ants, AMR, AMR's, AutoStore, Groenewout, Intralogistiek

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.