Palletbox Cabka overtuigt in volautomatische levensmiddeleninzet

Aardappels, wortels, uien: Het Belgische Deprez Handling Solutions ontwikkelt geautomatiseerde systemen voor de behandeling van landbouwproducten voor haar klanten. De specialist vertrouwt ook op de palletbox van Cabka; een grote kunststof box, die overtuigt door zijn hoge laadvermogen en ideaal is voor een veilige inzet in hoogbouwstellingen. De palletbox maakt een naadloze werking van de tijd- en kostenefficiënte handlingsystemen mogelijk.

Deprez is een familiebedrijf dat in 1984 werd opgericht door Johan Deprez en dat hij sindsdien leidt samen met zijn echtgenote Germana. Oorspronkelijk werden bij Deprez machines ontwikkeld voor de behoedzame handling van aardappelen. Later kwamen daar wortelen, uien, bulkgoederen en recyclebare goederen bij. In de loop der jaren ontwikkelde Deprez succesvol een automatisch box-handling-systeem in combinatie met een geautomatiseerd magazijn. Dit concept werd in 2008 geïntroduceerd en sindsdien kon Deprez zijn capaciteit verdubbelen.

Uitgangssituatie

Jarenlang stelde men bij Deprez vast dat de bedrijven die de aardappelen verpakten meer en meer een oplossing zochten om hun producten tijdelijk op te slaan vóór ze verpakt werden. De hogere eisen van de klanten aan de levensmiddelensector leidden uiteindelijk tot het nieuwe systeem. Vandaag wordt de oogst verkocht volgens kwaliteit of grootte, zodat het noodzakelijk is om tijdens het verpakkingsproces een deel van de producten voor korte tijd tijdelijk op te slaan. Deze opslag moet hygiënisch gebeuren en overeenkomstig de classificaties. Daarom werd gezocht naar een niet-houten opslagoptie met het grootst mogelijke vulvolume.

Oplossing

Samen met een klant ontwikkelde Johan Deprez een volledig geautomatiseerde oplossing, waarbij de palletbox van Cabka een centrale rol speelt.
De palletbox heeft een vulvolume van 1.400 liter en wordt gemaakt van HDPE, dat bestand is tegen schokken en chemicaliën en geschikt is voor levensmiddelen. Met een nettogewicht van 69 kg in de geperforeerde uitvoering en 75 kg in de gesloten uitvoering wordt deze palletbox gekenmerkt door een hoge draagcapaciteit in de stapel (tot 7.000 kg dynamisch en tot 1.000 kg bij gebruik in het hoogbouwmagazijn). Slipbestendige rubberen profielen aan de bovenkant van de palletbox zorgen voor een veilige stapelbaarheid van wel 7 palletboxen op elkaar.   De boxen zijn geschikt voor gebruik bij temperaturen van -30 °C tot +50°C.

Automatisch geleegd

Na de oogst en na het wassen worden de aardappelen door een optische sorteerinstallatie gesorteerd volgens hun grootte in de palletboxen. Afhankelijk van de behoefte worden de volle boxen automatisch in het hoogbouwmagazijn opgeslagen, of meteen naar de verpakkingslijn gebracht. Bij het daaropvolgend gebruik kan een in de installatie geïntegreerde Orbiter Box Tipper de boxen automatisch legen aan de desbetreffende verpakkingslijn. Van aankomst van de producten tot verzending van de verpakte goederen is geen enkele manuele processtap nodig.

Tags:

Cabka, Opslag, Palletbox

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.